nieuws> 'In de zorgsector werken ze al lang zo'
Gedaan met de hokjes bij Studentenvoorzieningen
De KU Leuven hervormt Studentenvoorzieningen grondig. Niet meer hollen van dienst naar dienst, want het personeel gaat nauwer samenwerken. In Arenberg loopt een pilootproject.
Op 14 februari was het feest op campus Arenberg: in blok I opende 'Stuvo Arenberg' met gratis koffiekoeken. Het project is een primeur in Leuven. In eenzelfde ruimte vind je zowel mensen van de Sociale Dienst, Huisvestingdienst, Dienst Studieadvies, Functiebeperkingen als het Student Career Center.
Het nieuwe project past in het plaatje van 'Stroomsgewijs', het veranderingstraject waar Studentenvoorzieningen mee bezig is. De verkokerde werking moet eruit: in de plaats overleggen verschillende domeinverantwoordelijken en teams met elkaar. Studentenvoorzieningen gaat voortaan door het leven als 'KU Leuven Stuvo'.
De student ontzorgen
Hoe werkt dat concreet? In Arenberg kan je tijdens de spreekuren gewoon binnenwandelen. Een medewerker uit een willekeurige dienst wacht je daar op en probeert de juiste aanpak voor je te vinden.
'Er waren vroeger studenten die bij verschillende diensten langs gingen zonder dat die dat van elkaar wisten'
Ann Gaublomme, directeur KU Leuven Stuvo
'Vroeger moest je als student je eigen vraag opsplitsen in stukjes en de juiste diensten aanspreken', vertelt Ann Gaublomme, directeur van Studentenvoorzieningen. 'Nu gaan we de student ontzorgen. Als je een vraag stelt, brengen wij de nodige professionals samen.'
Als je maar een specifieke vraag hebt, kan je nog steeds meteen een afspraak maken met de juiste dienst. De vernieuwing is vooral bedoeld voor de student met meerdere vragen of een complexe vraag.
Cijfers over hoe vaak studenten nu meerdere diensten aanspreken, heeft Gaublomme niet. 'Het gaat eerder over verhalen van studenten die vroeger bij verschillende diensten langs gingen zonder dat die dat van elkaar wisten.'
Iedereen welkom
Dat klinkt best intens voor de medewerkers van Stuvo. Gaublomme geeft toe dat de nieuwe manier van werken op dit moment nog inspanning vergt. 'De winst ligt vooral in kwaliteit voor de student', zegt ze. 'Maar ik ben ervan overtuigd dat dit op termijn niet noodzakelijk extra werk is. Door het extra overleg kan je op termijn efficiëntiewinsten boeken.'
De zorg- en welzijnssector werkt al langer zo, zegt Gaublomme. Voor Gaublomme in 2019 aan het hoofd kwam van Studentenvoorzieningen, werkte ze zelf jarenlang in de gehandicaptenzorg.
In hetzelfde gebouw vind je ook de studiebegeleiders en monitors van faculteiten
Innovatief aan Stuvo Arenberg is dat de locatie dichter bij studenten op de campus Arenberg zit. 'Maar we zien dat er ook studenten uit het centrum aankloppen', vertelt Bram Schaefer, mandataris Studentenvoorzieningen bij studentenkoepel LOKO. 'Voor hen is het misschien discreter om naar een plaats te gaan waar je minder mensen kent.'
Maar twee faculteiten
En misschien wel de belangrijkste innovatie aan Stuvo Arenberg: in hetzelfde gebouw vind je ook de studiebegeleiders en monitors van faculteiten. Al zijn er op dit moment enkel mensen van de faculteiten Wetenschappen en Ingenieurswetenschappen.
Die faculteiten waren enthousiast om in te stappen en er kwam bovendien net een ruimte vrij. Een groep personeelsleden uit het Van Dalecollege, het hoofdkwartier van Stuvo in de Naamsestraat, wilde daarop vrijwillig van bureau wisselen.
'Op dit moment is het Van Dalecollege nog "Het huis voor alle mensen met problemen"'
Ann Gaublomme, directeur KU Leuven Stuvo
De tweedelijnszorg blijft wel in het Van Dalecollege. Er zitten normaal dus geen huisartsen of psychologen in Stuvo Arenberg, al kunnen zij makkelijk op de fiets springen of inbellen. Ook de 'back office' blijft in het Van Dalecollege.
Studieruimte in Van Dalecollege
Het is uitkijken of er nu ook andere 'hubs' komen in Leuven. Eerst moet Stuvo Arenberg geëvalueerd worden. Het proefproject loopt nog tot eind volgend academiejaar.
Instinctief lijkt de compacte Gasthuisbergcampus ook geschikt, maar hoe realiseer je ooit een hub in de versnipperde centrumcampus? 'Het Van Dalecollege hoeft zich niet enkel te verspreiden over Leuven: wij kunnen ook de deuren openstellen', vertelt Gaublomme. 'Op dit moment is het Van Dalecollege nog "Het huis voor alle mensen met problemen". Maar wat als we in het Van Dalecollege een studieruimte zetten? Of een functie gelijkaardig aan Pangaea? Er zijn nog veel mogelijkheden om leren en leven meer te integreren', concludeert Gaublomme.