CLUBS KEYSERS GHESELLEN
De studentenclub die zwaardvecht: 'We zoeken de balans tussen sport en geschiedenis'
Zij die zich even terug in de Middeleeuwen willen wanen, kunnen terecht bij een wel zeer speciale club in Leuven: Keysers Ghesellen. Ze zoeken de perfecte balans tussen sport en geschiedenis.
'Zwaardvechten is meer dan een sport', vertelt Thomas Cuypers, trainer bij Keysers Ghesellen. De club beoefent HEMA (Historical European Martial Arts), wat een verzamelnaam is voor een variatie aan krijgskunsten.
Dat is ook meteen te zien aan de uitrusting die Cuypers toont: handschoenen, een helm en andere bescherming, maar bovenal hét zwaard. 'Er is bijvoorbeeld het Federschwert', legt Cuypers uit. 'Maar binnen HEMA zijn ook andere zwaardvormen courant, zoals een rapier of een sabel.'
Duitse traditie
De club ontstond uit een groepje geschiedenisstudenten. 'Die kwamen teksten tegen over de Duitse traditie binnen de krijgskunst en wilden daar iets mee doen', vertelt Cuypers. 'Intussen zijn wij de volgende generatie trainers, maar de belangstelling blijft groot.'
'Onze deur staat open voor iedereen'
Thomas Cuypers, trainer bij Keysers Ghesellen
Zo bestaan er in België nog zulke HEMA-clubs, zoals Invirtus of Via Bruxellensis. Maar ook internationaal is er een groot netwerk van clubs. 'Er worden toernooien georganiseerd, maar dat is bij ons geen vereiste', benadrukt Cuypers.
Een belangrijk verschil met schermen is bijvoorbeeld de focus op het sportieve aspect, terwijl bij zwaardvechten ook veel ruimte is voor de historische elementen en de beleving. 'Wij proberen onze leden die balans te bieden, naargelang hun eigen interesse.'
Enkel voor mannen?
De leden trainen doorgaans zo'n twee uur per week. Elk semester zijn er open trainingen om de drempel voor nieuwe leden te verlagen. 'We voorzien dan ook zelf zwaarden, want de prijs van zo'n uitrusting kan al snel oplopen', weet Cuypers.
Keysers Ghesellen trekt voornamelijk studenten aan, maar er zijn ook enkele oude krakken van het vak die blijven plakken in de niche sport. Het is trouwens niet een bezigheid die enkel mannen trekt. Ook vrouwen wagen zich aan de krijgskunsten binnen HEMA. 'Onze deur staat dan ook voor iedereen open', benadrukt Cuypers.