REPORTAGE LEUVENSE ALPINISTENCLUB

De studentenclub die klimt

Dopen en cantussen laten ze aan zich voorbij gaan, maar rotsen beklimmen niet. De Leuvense Universitaire Alpinisten Klub (LUAK) is voor velen onbekend. Een portret.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

'Sorry voor de rommel', zeggen Febe en Arend, beiden ervaren klimmers bij de Leuvense Universitaire Alpinisten Klub (LUAK). Ze leggen de borstels neer en nodigen ons uit om in de zetel te gaan zitten.

De Alpinisten Klub is een vereniging voor al wie graag aan muurklimmen doet. 'We proberen de stap van indoor naar outdoor klimmen kleiner te maken', vertelt Arend. LUAK focust zich op dat buiten klimmen: ze organiseren outdooractiviteiten in de Belgische rotsen.

'De meeste mensen die starten hebben wel al ervaring', klinkt het, maar iedereen is welkom. Ervaring doe je gemakkelijk op: 'Klimmen start je meestal indoor, je kan de basistechniek leren op dertig minuten', legt Febe uit. 'De volgende stap is dan klimmen op rotsen, dat vereist wel wat oefening.'

Te veel leden

Doorheen het jaar nodigt LUAK haar leden uit om in het weekend te gaan klimmen. Aan het begin van het academiejaar organiseren ze voor hun nieuwe leden initiatieactiviteiten waar startende klimmers elkaar en de kneepjes van het vak leren kennen.

'Er was veel interesse in de initiaties', aldus Febe, 'We hebben de inschrijvingen dit jaar zelfs moeten begrenzen.' Ongeveer vijftien personen konden zo niet mee vanwege te veel geïnteresseerden.

Het ledencorps is erg divers, Febe legt uit: 'LUAK – en dan vooral de initiatieactiviteiten – trekken veel internationale studenten aan. Ik denk dat ongeveer een derde van de deelnemers op ons weekend international was.'

Leuven zit vol klimzalen

LUAK heeft zelf geen klimzaal. 'Maar het is wel cool om te weten dat Leuven er vijf heeft.' LUAK'ers klimmen op eigen initiatief in een van die indoor-zalen. Ook om medeklimmers te vinden, is de club heel geschikt. Je kan een berichtje sturen in de WhatsApp groep, die meer dan 140 leden heeft. Wie zin heeft, kan dan meegaan.

'Leden die langer klimmen, hebben ondertussen al hun eigen materiaal. Beginnelingen kunnen het nodige materiaal lenen bij ons. Ze betalen enkel een waarborg bovenop het lidgeld', vertelt Arend. 'Dat lidgeld bedraagt vijftien tot twintig euro per jaar. Je hebt het gemakkelijk terugverdiend door de korting die je krijgt bij Kariboe. Eén paar schoenen is al genoeg', lacht Febe.

'Het klimgebied Freÿr nabij Dinant is eigenlijk onze thuisbasis'

Febe, klimmer bij LUAK

Het is dus enorm voordelig om materiaal te lenen bij LUAK, zeker als je weet dat een basisuitrusting 500 euro kan kosten. 'Dankzij de sponsoring van de KU Leuven kunnen we het materiaal kopen. We zijn de universiteit daarom ook heel dankbaar voor de ondersteuning. Zo kunnen wij bijna altijd gratis activiteiten aanbieden en beroep doen op een busje tijdens onze klimweekends naar het klimgebied Freÿr, nabij Dinant, wat eigenlijk de thuisbasis van LUAK is.'

Aan de beginnende klimmer

De beste tip voor beginnende klimmers: gewoon veel klimmen. 'Je leert daardoor veel nieuwe mensen kennen. Het idee dat klimmen niet zo sociaal is, klopt dus helemaal niet. Je investeert veel tijd in het klimmen en alles errond, net dat maakt het zo spannend.' vertelt Febe.

'Kom eens langs op onze wekelijkse clubavond', stelt Arend ons voor. Op donderdagavond komen de leden naar het clubhuis om plannen te maken en om materiaal uit te lenen. 'Tijdens het kerstfeestje had er iemand het gekke idee om een maand lang elke dag te klimmen. Als het hem niet lukte, moest hij gratis eten meenemen naar het volgende kerstfeest. Zo zijn er elk jaar wel leuke weddenschappen, en vooral veel gratis eten', besluit Arend al lachend.

Geïnteresseerden kunnen op donderdagavonden om 20u30 terecht in het LUAK-clubhuis (Minderbroedersstraat 50, 3000 Leuven).

Powered by Labrador CMS