artikel> Wat is de 24 urenloop?

De 24 urenloop: a newcomer’s guide

Voor de 9.000 nieuwe studenten in Leuven vatten we graag de essentie van de 24 urenloop samen.

Volg de 24 urenloop (inclusief foto & video) LIVE op onze liveblog.

Wat begon als een 12 urenloop van VTK (de kring van de burgerlijk ingenieurs in Leuven) in 1970, is de laatste 46 jaren uitgegroeid tot hét sportieve studentenevenement van de Leuvense student. Tijdens de late jaren 70 nam LOKO (de Leuvense studentenkoepel) Sport de organisatie op zich. De bekendheid en financiële mogelijkheden stegen, meer en meer kringen namen deel.

In 1976 waren al zes kringen van de partij, hoewel Historia en het LBK (kring van de bio-ingenieurs) toen opgaven na respectievelijk 9 en 12 uren. 1975 kende trouwens de koudste 24 urenloop ooit. Het vroor toen -20C° waardoor zelfs de tapinstallaties bevroren. Uiteindelijk zouden in 1980 25 kringen deelnemen, waaronder ook verschillende peda’s.

VTK versus Apolloon

In de jaren 80 vestigden zich een aantal tradities die nooit echt verdwenen zijn. Ekonomika moest vóór VRG eindigen, het eerste rondje werd gelopen door de presessen, het start -en eindschot werd gegeven door de rector.

De editie van 1986 maakte een einde aan de hegemonie van Apolloon (de Leuvense kring van Beweging- en Revalidatiewetenschappen), die zich de jaren daarvoor had gemanifesteerd als dominante winnaar. VTK won de race zelfs tot in 1989. Zij braken bovendien het gevestigde record met 935 rondjes en later met 941. Vanaf 1989 nam Apolloon de eindzege voor enkele jaren over: tot 2004 was de Sportkotkring de onbetwistbare en onklopbare winnaar.

Tijdens de jaren 90 groeide de 24 urenloop uit tot een ware braderie. Elke kring of peda kwam opdraven met originele gerechten en verschillende soorten drankjes. Het studentikoze kreeg steeds meer aandacht in het gebeuren. Dat werd ook extra in de verf gezet door de verschillende nevenklassementen, zoals de origineelste stand, het beste gerecht en de leukste doorgeefstok.

De laatste keer dat VTK er in slaagde Apolloons hegemonie te doorbreken, was in 2014. De editie van 2015 kondigde zich als een ware triller aan: Apolloon vestigde een nieuw record (1034 rondjes), VTK eindigde met slechts twee rondjes minder. Dat is ongeveer 1 minuut 23,6 seconden per rondje (van ongeveer 530 meter) en een gemiddelde van 22,8 kilometer per uur.

Naast de rivaliteit VTK/Apolloon zijn er natuurlijk ook ander concurrerende kringen. Voor de derde plaats leveren LBK, Medica (van de faculteit Geneeskunde) en Ekonomika al jaren strijd. In 2014 en 2015 wist LBK de derde plaats te bemachtigen, in 2013 was die plaats voor Medica en in 2012 voor Ekonomika.

Voor deze voorbeschouwing maakten we schaamteloos gebruik van een eerder verschenen Veto-artikel.

Powered by Labrador CMS