artikel> Waar de ene wel al financiële steun kreeg, staat de andere er alleen voor

Corona raakt de ene fakbar harder dan de andere

Door hun legaal statuut, grijpen de meeste fakbars naast overheidssteun. Zij die de financiële druk voelen stijgen, hopen alsnog op hulp van de stad of van de KU Leuven.

Uitgaven, maar amper inkomsten: dat is de realiteit waar ook fakbars mee worstelen. Toch heeft de ene het wat moeilijker dan de andere. Veto sprak met fakbars Dulci, Doc's Bar, Fakbar Letteren, 't ElixIr en Recup.

De meeste fakbars konden niet rekenen op overheidssteun omdat ze ingeschreven staan als vzw. Een vast ingeschreven personeelslid is een voorwaarde om een toelage te ontvangen, terwijl fakbars net draaien op vrijwillig meewerkende studenten.

'We staan er eigenlijk alleen voor'

Lennert Poets, voorzitter fakbar Recup

Zo werden de steunaanvragen van Fakbar Letteren en Recup geweigerd in de eerste lockdown. Ook nu is er niet direct steun op komst. Volgens voorzitter van fakbar Recup Lennert Poets staan ze er eigenlijk alleen voor: 'We vallen tussen alle maatregelen in. Van de universiteit en van stad Leuven zijn er veel beperkingen gekomen, maar nog geen steun. Daar hopen we alsnog op.' Ook 't ElixIr van de kring VTK zoekt de mogelijkheid tot een compensatie van de overheid of de KU Leuven.

Dulci kon in de vorige lockdown wél rekenen op een vergoeding omdat ze ingeschreven staan als BVBA en niet als vzw. 'Alle beetjes helpen', zegt Marnix Vos, vice-preses van Ekonomika en beheerder van fakbar Dulci, 'maar het was lang niet genoeg om deftig rond te komen'. Voor deze lockdown kon er nog geen aanvraag ingediend worden, maar het klinkt hoopvol: 'Normaal maken wij niet minder kans dan andere horecazaken.'

Vaste kosten lopen door

Fakbars proberen hun vaste kosten tot een minimum te beperken. 'We hebben ons internet opgezegd en zijn veranderd van boekhouder', zegt Wouter Weerts, financieel beheerder van Fakbar Letteren. 'Maar er is natuurlijk wel een limiet. Na de crisis zal het dan ook een tijdje duren vooraleer de financiële wonde geheeld zal zijn.'

Vooral de huur is een knelpunt. Fakbars die huren bij de KU Leuven, zoals Fakbar Letteren, kregen uitstel voor vier maanden. Daarna moesten ze in één keer de volle pot betalen. 'Die regeling hielp niet', zegt Weerts, 'want dit is zelfs een grotere financiële klap.'

Recup, 't ElixIr en Dulci huren bij een private huurder. Recup kon de huur ook afbetalen op langere termijn, maar voor de laatste twee fakbars veranderde er niets. Medica heeft al meer dan 30 jaar lang zelf het pand van Doc's Bar in bezit. Daarom hadden zij nog geen nood aan financiële steun: 'Misschien laten we dat beter voor de horeca en fakbars die het echt nodig hebben', klinkt het bij coördinator Michiel Genar en financieel beheerder Tom Verbraeken van Doc's Bar.

'We zijn ongelofelijk trots op ons team'

Coördinator Michiel Genar en financieel beheerder Tom Verbraeken van Doc's Bar

De fakbars buigen niet alleen onder de financiële druk. 'We voelen ons vooral machteloos', zeggen Genar en Verbraeken. 'We kunnen de studenten geen leuke tijd meer bezorgen. Ons engagement dat ons net zoveel voldoening geeft, valt nu gewoon volledig weg.' 'Het lastigste is de onzekerheid', vult fakbar Dulci aan.

Alles uit de kast gehaald

Niet meer dansen, wel gezellig tafelen. Dat zorgde voor veel minder klanten. Fakbars met een cantuszaal toverden die om tot extra zitruimte, maar die mogelijkheid was er niet overal. Gelukkig waren ze alle vijf zo goed als altijd volgeboekt.

De fakbars zijn unaniem positief over de voorbije openingsperiode. 'Al onze verwachtingen zijn volledig overtroffen', klinkt het bij Doc's Bar. 'We zijn ongelofelijk trots op ons team.' Ook Fakbar Letteren en 't ElixIr kijken met opgeheven hoofd terug naar de eerste weken. 'We hebben onszelf niets te verwijten', zegt Weerts. 'We hebben keihard ons best gedaan om met een positieve sfeer in het café te staan.'

De fakbars zagen er strikt op toe dat hun bezoekers de regels in acht namen. 'Er wordt vaak met de vinger gewezen naar studenten, terwijl de fakbars zich enorm aan de regels hielden', vertelt Vos van Dulci. 'We zagen bovendien een groot verantwoordelijkheidsgevoel bij de studenten.' De fakbars werkten met een inschrijvingssysteem dat tegelijk de gegevens van klanten automatisch kon opslaan voor eventuele contactopsporing. Toch kreeg geen enkele fakbar telefoon om gegevens door te geven.

Om deze harde winter te overleven, zullen de fakbars zich nog voornamelijk inzetten voor online initiatieven. Zo willen ze nog voldoende eerstejaars aantrekken. 'We gaan de moed niet laten zakken', zegt coördinator Stijn De Smedt van 't ElixIr. Recup heeft er vertrouwen in dat het het fakleven na de crisis terug op gang zal komen. 'Ik denk dat iedereen uiteindelijk wel terug de richting naar de fakbars zal vinden.'

Powered by Labrador CMS