artikel> KU Leuven meets UHasselt
Campus Diepenbeek: Fuiven in de Fitlink
Dubbel prijs voor de studenten van technologiecampus Diepenbeek: zij krijgen een gemeenschappelijk diploma van de UHasselt én de KU Leuven.
Sinds de integratie biedt de KU Leuven, in samenwerking met de Universiteit Hasselt, een gezamenlijke opleiding Industriële Wetenschappen aan in het Limburgse Diepenbeek. "De studenten schrijven zich in via UHasselt en ook de studentenadministratie wordt verzorgd door UHasselt,” vertelt Martine Peetermans van de Facultaire Diensten Industriële Wetenschappen in Diepenbeek.
“De opleiding is uiteraard wel een gezamenlijke opleiding. In de loop van de eerste weken ontvangen de studenten ook hun KU Leuven studentenkaart. Het diploma vermeldt uiteraard de logo’s van beide universiteiten,” legt ze uit.
“Wij voelen ons wel in de eerste plaats studenten aan de UHasselt,” vertelt Nick Costantino, preses van A.S.G, de studentenvereniging van de ingenieurs. “Al is het zeker een meerwaarde te laten zien dat je aan twee scholen hebt gestudeerd.”
"KU Leuven staat nooit slecht op je diploma"
Robben Martens, preses van Rekinéa
Naast de officiële integratie van de volledige opleiding Industriële Wetenschappen binnen de KU Leuven, werken beide universiteiten ook samen voor de masteropleidingen binnen Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, en Rechten.
Robben Martens, preses van Rekinéa, de kring van de kinesisten, legt uit: “De laatstejaars hebben ook les in Leuven. Ik zal dus volgend jaar regelmatig moeten pendelen.” Ook hij zal bij zijn afstuderen de logo's van beide universiteiten op zijn diploma zien staan. Een meerwaarde, vindt hij: “Ik denk dat KU Leuven nooit slecht op je diploma staat. Zeker naar de arbeidsmarkt toe heeft dat meer aanzien.”
The Borly
“In Diepenbeek heb je maar twee locaties om te fuiven,” vertelt Martens over het studentenleven op de campus. “De Fitlink, waar alle fuiven doorgaan, en het studentencafé The Borly.”
De Fitlink is een sport- en recreatiecentrum, dat ligt op de universitaire campus. Naast sportfaciliteiten en een cafetaria, biedt het centrum ook een zaal aan die kan worden afgehuurd voor fuiven. “Het sluitingsuur voor georganiseerde fuiven is onlangs vervroegd naar 3 uur,” legt Martens uit. “We hebben problemen gehad met de buurtbewoners. Het gemeentebestuur is op hun kar gesprongen.”
"Het sluitingsuur is vervroegd naar 3 uur"
Robben Martens, preses van Rekinéa
Volgens Costantino groeit het studentenleven daardoor minder sterk dan vroeger: “We hebben te kampen gehad met overlast, daardoor treedt de politie nu streng op tijdens evenementen.”
Toch verkiest hij de Diepenbeekse campusfeestjes boven het Leuvense uitgaansleven: “Iedereen kent elkaar, aangezien alles zich hier concentreert op één park.” Ook volgens Martens heeft een kleine campus zijn charmes: “Ik vind het leuk wanneer ik ergens kom, ik met iedereen een babbeltje kan slaan. Dat zou ik in Leuven niet hebben”
“Al is het met slechts twee café’s natuurlijk wel altijd hetzelfde,” voegt hij er lachend aan toe.
Verkeersopstopping
Naast eten, studeren en uitgaan op de campus, kunnen de Diepenbeekse studenten ook een kot huren in de buurt. “Er zijn best veel koten op wandel- en fietsafstand in Diepenbeek,” vertelt Peetermans. “Dat zijn geen gebouwen van de universiteiten, maar van privé-uitbaters. Al zijn de meeste studenten pendelstudenten. Slechts een derde van de studenten zit effectief op kot.”
Veel studenten komen met de auto naar campus Diepenbeek. Dat levert soms een moeilijke verkeersstroom op, vertelt Costantino. “Er is één grote toegangsweg naar de Campuslaan, maar 40 procent van de studenten komt via een kleine ingang tussen de Basic-Fit en de Fitlink. Dat zorgt voor verkeersopstoppingen.”