artikel> Leercentrum onderzoekt systeem 'reserved seats'
Binnenkort je plaatsje reserveren in Agora?
Leercentrum Agora onderzoekt de mogelijkheid om elektronisch een studieplekje te reserveren. De Studentenraad KU Leuven ziet dat niet zitten, maar kijkt wel positief terug op drie jaar Agora.
Agora vierde vorige week zijn derde verjaardag. Het leercentrum organiseerde onder andere een quiz, waarbij de winnaars hun eigen plekje in Agora konden reserveren tijdens de blok. Geen eenmalig initiatief, zo blijkt, want Agora denkt erover na om een vast systeem van reserved seats in te voeren.
“We overwegen de mogelijkheid dat studenten de dag voordien een werkplek kunnen reserveren in een van de stille studiezones,” aldus Peter Verbist, coördinator van Agora. Wie langer dan een uur pauzeert, ziet zijn reservering vervallen. Met het idee wil Agora vermijden dat studenten hun boeken klaarleggen en dan lang wegblijven, de zogenaamde handdoekenproblematiek. “Op die manier willen we de capaciteiten van Agora nog efficiënter benutten," legt Verbist uit.
Voor wie nu al achter zijn computer kruipt: volgend semester zal de reserveringstool er nog niet zijn, aangezien het idee nog in haar kinderschoenen staat. “We zijn nog aan het overleggen met Stura (Studentenraad KU Leuven, red) en starten deze week met een studentenbevraging om te kijken of er voldoende animo is voor een dergelijk systeem,” vertelt Verbist.
Stura heeft echter haar twijfels bij het voorstel. “Hier los je het capaciteitsprobleem niet mee op. De rij zal gewoon verschuiven naar andere bibliotheken,” denkt Elly Suys, lid van stuurgroep Agora en van de Bibliotheekraad voor Stura.
"Hier los je het capaciteitsprobleem niet mee op"
Elly Suys, Studentenraad KU Leuven
Blijvende vraag
Dat neemt niet weg dat Suys positief terugkijkt op drie jaar Agora. "Agora is een groot succes en beantwoordt aan de trend om samen te studeren. Mensen staan er aan te schuiven," stelt Suys vast. Het toont meteen aan dat het leercentrum qua capaciteit op zijn limieten botst, hoewel er ook op andere plaatsen studeerplaatsen zijn bijgekomen. “In de bibliotheek van Arenberg en in de Ebib zijn het aantal studieplekken uitgebreid,” vertelt Hilde van Kiel, directeur van de Universiteitsbibliotheek. "Ook in de nieuwe bib van Biomedische Wetenschappen zal er extra ruimte voorzien worden voor blokkers."
Dat de wachtrijen elke blok langer lijken te worden, verbaast Van Kiel niet. “Je kan nooit voldoende studieplekken creëren, als het aanbod stijgt dan stijgt ook de vraag.” Ook Suys beaamt dat. “De vraag om extra studieplekken blijft, maar binnen Agora zijn er geen uitbreidmogelijkheden," zegt ze. "Voor extra studieplekken gaan andere ruimtes gezocht moeten worden, maar daar zijn natuurlijk ook weer investeringen voor nodig.”
Ruim een jaar na de opening had Agora het moeilijk met de financiering. Na de investeringen bij de start van het project volgde aanvankelijk geen structurele financiering. “Het was in het begin niet helemaal duidelijk waar de financiering vandaan moest komen,” vertelt Jesse Stroobants, groepsbeheerder van Humane Wetenschappen, de groep die Agora vandaag financiert. "Agora is financieel behoorlijk gezond," bevestigt Van Kiel.
“Het was in het begin niet helemaal duidelijk waar de financiering vandaan moest komen”
Jesse Stroobants, groepsbeheerder Humane Wetenschappen
Ruime openingsuren
Naast de studieplaatsen wilde Agora van meet af aan inzetten op moderne technologie. “De verschillende groepswerklokalen met interactieve CTOUCH schermen zijn zo goed als constant bezet," laat Stroobants weten. "Het innovatieve van Agora gaat veel breder dan dat. Studenten kunnen er allerlei apparatuur lenen. Ze kunnen ook gebruik maken van een montageruimte en een videoconferentielokaal.”
Al zijn die CTOUCH-schermen niet zo’n succes gebleken, geeft Verbist toe. “De aanraakfunctionaliteit wordt veel minder gebruikt dan verwacht. We testen nu een alternatief dat werkt met draadloos projecteren.”
De komende jaren wil Agora de lijn van innovatie voortzetten. “Onze visie is een sociaal kruispunt te bieden van informatie, technologie en dienstverlening. Op die manier willen we alle aspecten van studeren faciliteren,” vertelt Verbist. “Zo hopen we in de toekomst nóg relevanter te zijn voor de universiteit.”
De lange rijen voor Agora zijn dan wel een probleem, maar ze bevestigen ook dat het leercentrum een succes is. Suys blikt dan ook tevreden terug: "Dat studenten er aanschuiven, betekent dat het studeren er ook aangenaam is. De ruime openingsuren zijn een extra troef."