artikel> Delegatie kleurt opvallend Leuvens
Belgische studenten worden wereldkampioen diplomatie
Op de World Model United Nationsconferentie (World MUN) heeft een Belgische delegatie de oppergaai binnengehaald. De studenten versloegen meer dan 2500 anderen in het lobbyen, speechen en vergaderen.
De werking van de Verenigde Naties simuleren is al lang een hobby bij studenten overal ter wereld. De World MUN is voor meer dan 2500 studenten wereldwijd een hoogtepunt van een heel jaar intensief werken. In Rome, waar de conferentie dit jaar plaatsvond, won de MUN Society Belgium voor de vijfde keer in acht jaar tijd. De groep is samengesteld uit leden van verschillende Belgische universiteiten.
"Er doen meer dan 200 teams mee, die allemaal een land krijgen toegewezen," zegt Bernd Tahon, financieel directeur van de MUN Society Belgium. "Vanuit de positie van zijn land doet elk team mee aan de verschillende vergaderingen die ook de echte Verenigde Naties hebben, zoals UNESCO, UNICEF en uiteraard de Algemene Vergadering."
In elk comité worden awards uitgereikt aan de beste diplomaten. "Van de 21 leden van onze delegatie vielen er 18 in de prijzen, een unicum in de geschiedenis van het toernooi," zegt Tahon trots. Voor KULMUN, de groep die voor de KU Leuven deelneemt aan de World MUN, waren er twee awards en een eervolle vermelding weggelegd.
Lachen met Trump
De Belgen kregen de Verenigde Staten als te vertegenwoordigen land. "Dat heeft z'n voor- en nadelen," zegt Tahon. "De andere teams kennen je standpunten, maar net daarom krijg je ook het meeste kritiek. En ja, af en toe werd er gelachen om Donald Trump."
De deelnemers aan de World MUN werken zich niet alleen in in 'hun' land en de procedures van de VN, maar sleutelen ook een heel jaar aan hun spreek- en onderhandelingstechnieken. Tahon: "Howard Gutman (voormalig Amerikaans ambassadeur in België, red.) hielp ons een eind op weg. Af en toe smokkelden we ook een quote van Barack Obama in een speech."
"De conferentie opende met een speech van Italiaans premier Matteo Renzi," vertelt Tahon over het verloop. "Halfweg de week ontving de paus alle deelnemers in Vaticaanstad. Best indrukwekkend."
En wat de Belgen net zo sterk maakt? "We hebben een heel diverse en gemotiveerde ploeg uit verschillende universiteiten en richtingen," klinkt het.