NIEUWS BIBLIOTHEKEN
Aprilmop Veto blijft voor vragen zorgen: 'Maar KURT wordt nooit betalend'
De aprilmop van Veto over betalende bibliotheekbezoeken blijft studenten foppen. KU Leuven Bibliotheken krijgt er vragen over van eerstejaarsstudenten, maar laat weten dat ze nooit zo'n beslissing heeft overwogen.
Op 1 april van dit jaar verscheen naar gewoonte een fopartikel in Veto. De boodschap van de aprilvis: voor toegang tot de bibliotheken van KU Leuven zou je vanaf september moeten betalen. Ook de naam van het reserveringssysteem zou veranderen: bye bye 'KU Leuven Reservation Tool' (KURT), welkom 'Betalen En Reserveren Tezamen' (BERT).
Frustratie
Een nieuwe generatie studenten heeft dat nieuws terug opgepikt. Het artikel wordt uitvoerig gelezen en de valse petitie tegen de maatregel wint opnieuw elke dag aan ondertekenaars. De Artesbibliotheek liet aan Veto weten dat er intussen meermaals studenten aan de balie passeerden met vragen over de beslissing.
Daarvoor lijkt een eenvoudige reden te bestaan: eerstejaarsstudenten die surfen naar 'KURT KU Leuven' of 'KURT reserveren' komen sneller bij het Veto-artikel terecht dan bij de reserveringtool. Het succes van nu is gelijkaardig aan dat van 1 april. Ook toen werd het artikel uitvoerig gedeeld op sociale media en leverde de petitie meteen honderden handtekeningen op.
'Nieuwsartikels worden vaak slechts heel oppervlakkig gelezen'
Michaël Opgenhaffen, professor digitaal nieuws (KU Leuven)
Dat de aprilmop zoveel studenten blijft bereiken, is volgens Michaël Opgenhaffen, professor digitaal nieuws (KU Leuven), niet verwonderlijk: 'Het artikel speelt in op het dagelijkse leven van een student. Bibliotheken zijn voor hen belangrijk, en het nieuws dat die betalend zouden worden roept verontwaardiging en frustratie op. Zo'n nieuws wordt veel gelezen en gedeeld.'
Verborgen aanwijzingen
Van KURT een betalende service maken lag uiteraard niet op tafel. 'We hebben dat nooit overwogen', zegt Hilde Van Kiel, directeur van KU Leuven bibliotheken. 'Voor studenten van de universiteit zal KURT nooit een betalende service worden.'
Dat kan ook blijken uit het artikel: het bevat voldoende aanwijzingen om de wenkbrauwen te doen fronsen. Wie even de onbestaande woordvoerder 'Sigfried Winters' opzoekt of op de 'interne nota' van de universiteit doorklikt, merkt meteen dat het om een fopartikel gaat. In de avond van 1 april voegde Veto bovendien expliciet toe dat het artikel een aprilmop was.
Toch nemen veel studenten het nieuws nog steeds voor waar aan. 'Nieuwsartikels worden vaak slechts heel oppervlakkig gelezen', verduidelijkt Opgenhaffen. 'Op basis van een titel en een vlugge scan van de eerste alinea begint het nieuws een eigen leven te leiden via chatgroepen, blogs en mondelinge gesprekken. Niet iedereen heeft dan de oorspronkelijke informatie met de valse links en disclaimer gelezen. Zo blijven veel studenten het geloven.'
Slechts een kleine groep
Fopartikel of niet, professor Philip Dutré van de Faculteit Ingenieurswetenschappen reageerde op 1 april dat hij een abonnement voor de bibliotheek geen slecht idee vindt: 'Er is in Leuven een tekort aan koten, studieplaatsen en soms zelfs zitjes in de aula. De studentenpopulatie groeit steeds verder, maar de infrastructuur van de universiteit kan niet volgen, ook die van de bibliotheken niet', zegt Dutré.
'Uiteindelijk is het slechts een klein percentage van de zestigduizend studenten dat van die infrastructuur gebruik maakt', gaat Dutré verder. 'De KU Leuven creëert dus voortdurend plaatsen bij voor een relatief kleine groep. Dat kan je kanaliseren via een abonnement, of een symbolisch bedrag van een halve euro per reservatie.' Op dit moment bestaat binnen KU Leuven Bibliotheken geen ambitie om zo'n systeem te overwegen: KURT blijft gratis.