artikel> Het leven zoals het is: stewards
"Als ze onze rode jassen zien, luisteren ze"
Vorige week kregen de studentenstewards hun certificaten. Ze vinden hun taak vaak leuk, maar niet altijd even gemakkelijk. "Zonder stewards loopt het uitgaansleven in de soep."
De raadskelders van het Leuvense stadhuis liepen afgelopen week vol met fakbarverantwoordelijken en stewards. Zij kregen hun certificaten uit handen van schepen voor Studentenzaken Bieke Verlinden (sp.a) en vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink. Enkel wie minstens tien uur heeft gesteward en de cursus van de politie heeft gevolgd, krijgt zo'n certificaat.
Op die cursus leren stewards heel wat bij, schetst studenteninspecteur Rik De Langhe. "We lichten toe hoe onze dispatchingdienst werkt en bespreken relevante zaken uit het politiereglement," zegt hij. "Daarnaast is er aandacht voor openbare dronkenschap en zelfverdediging."
De cursus eindigt met een praktijkoefening, zegt Jens, hoofdtapper van 't ElixIr, de fakbar van de Vlaams Technische Kring (VTK). "Via rollenspelen met een acteur leren we om te gaan met dronken of agressieve mensen."
Dat dat af en toe nodig is, weten Marie, Stijn, Ellen en Eline, stewards bij Doc's Bar, de fakbar van Medica. "Als steward moet je veel over je heen kunnen laten gaan en een dikke huid hebben."
"Af en toe zijn mensen echt agressief," vult Jens aan. "Dat is soms spannend, want het is aan de stewards om de orde te handhaven. Zonder hen loopt het in de soep."
"Een steward moet een dikke huid hebben"
Marie, Stijn, Ellen en Eline, stewards Doc's Bar
Toch zijn de stewards in het algemeen vrij positief over de Leuvense student. "De meeste studenten hebben veel respect voor stewards en kun je gemakkelijk kalmeren," vindt Jens. "De steward is goed ingeburgerd. Iedereen weet waarom we er staan en onze rode jas zorgt ervoor dat studenten naar ons luisteren," vullen Maarten, Louise-Marie en Astrid, stewards in Farmaceuticafakbar Den Bijsluiter aan.
Fijn contact
In het algemeen doen stewards hun werk graag. "Het contact met de mensen is fijn," vinden de Doc's Bar-stewards. "Wanneer ze wat lichter in het hoofd worden, komen er vaak geestige gesprekken uit voort. Een klant haalde zelfs ooit goocheltrucjes met ons uit en toverde balletjes vanachter onze oren."
Niet alle anekdotes zijn echter zo fijn. "Dit jaar hadden wij veel problemen met een zwerver, die tot drie keer toe langs onze stewards binnenglipte," zegt Jens. "De derde keer is de politie hem komen oppakken. Zijn identiteitskaart zat in hetzelfde plastic zakje als zijn tandenborstel."
In de wintermaanden is het dan weer minder aangenaam. "Na een stewardshift zijn je handen en voeten ijskoud. Gelukkig hebben we sinds dit jaar superwarme jassen." Jens beaamt dat: "Twee uur stilstaan in de regen is geen pretje."
"Twee uur stilstaan in de regen is geen pretje"
Jens, hoofdtapper 't ElixIr
LOKO-overlastmandataris Pieterjan Vaneerdewegh erkent het belang van stewards. "Ze hebben een grote impact, omdat ze problemen kunnen indijken voor ze escaleren. Hun grote troef is dat ze peers zijn van de feestgangers. Ze spreken niet vanuit een machtspositie, zoals de politie."
De Langhe bevestigt dat en vindt het belangrijk dat de stewards studenten zijn. "Vroeger was er veel meer overlast en stelde men de fakbars in het centrum in vraag. Nu zien buurtbewoners dat studenten zich zelf inzetten om de overlast te beperken en dat die inspanningen ook lonen."