nieuws> 'Waarom nu pas?'

Alle clubs gaan het nieuwe doopcharter tekenen

Sinds kort heeft Leuven een nieuw doopcharter. Alle Leuvense studentenclubs verzekeren het charter te zullen ondertekenen. Niet maatschappelijke druk, maar inhoudelijke inspraak schijnt hun motief.

Gepubliceerd

Vorige maand maakte de KU Leuven en haar partners – Studentenkoepel LOKO, Stad Leuven, UCLL, LUCA School of Arts en de Leuvense politie – het nieuwe Leuvense doopcharter bekend. Dat charter is een uitbreiding op het vorige charter en bevat uitgebreidere regels, bepalingen en verwachtingen voor alle verenigingen die wensen een welkomstactiviteit te organiseren.

Voor de studentenkringen (ofwel 'faculteitskringen', red.) onder studentenkoepel LOKO is dat charter verplicht. Voor de studentenclubs die onafhankelijk zijn, is dat niet het geval. Toch gaven het overkoepelende Seniorenkonvent en het Meisjesseniorenkonvent al aan te zullen ondertekenen.

Clubs aan boord

Daarmee was nog niet duidelijk of ook de individuele clubs die zij overkoepelen het charter zouden ondertekenen. In het verleden was dat niet altijd het geval, terwijl het vaak die onafhankelijke clubs zijn waar incidenten gebeuren bij dopen.

'Het grote verschil met vroeger is dat er met alle partijen is samengewerkt'

Brecht Verbeest, voorzitter Seniorenkonvent Leuven

Nu blijkt dat dat wel degelijk het geval is: 'Wij gaan het charter ondertekenen, en ook de individuele clubs onder ons', vertelt Brecht Verbeest, voorzitter van het Seniorenkonvent Leuven.

Hetzelfde geldt voor het Meisjesseniorenkonvent. Voorzitter Aline van Thielen bevestigt dat. Ze voegt ook toe dat alle meisjesclubs die zij overkoepelen dat de voorbije jaren ook al deden.

De konventen zullen ook actief opvolgen welke clubs al dan niet ondertekenen. 'We hebben afgesproken met de KU Leuven dat zij ons zullen doorgeven wie nog niet ondertekend heeft, zodat wij aan opvolging kunnen doen', aldus Verbeest.

Samenwerking

Het oude doopcharter werd pas na de dood van Sanda Dia in 2019 door de konventen ondertekend. Tot vandaag volgden veel individuele clubs hun koepel nog niet daarin.

28 juni werden de kringen en clubs uitgenodigd om het charter te ondertekenen

'Je kan je afvragen "waarom nu pas?" Het grote verschil met vroeger is dat er met alle partijen is samengewerkt', licht Verbeest toe. Volgens hem heeft het niet echt te maken met maatschappelijke druk: 'We zijn natuurlijk de commotie van een paar jaar geleden niet vergeten, maar voor ons was vooral die inspraak van belang, daar zijn we tevreden mee.'

28 juni werden de kringen en clubs uitgenodigd om het charter te ondertekenen.

Powered by Labrador CMS