ACTUA KORT 22 APRIL

Actua van de week: Sels zonder stek, de NSV! zonder plek

Er gebeurt veel aan de universiteitscampussen en hogescholen van de Associatie KU Leuven. Lees hier de laatste nieuwtjes van de voorbije dagen.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De NSV! verliest overal erkenning

De Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) Leuven is zowat overal haar erkenning kwijtgeraakt. Het verlies van haar erkenning door stad Leuven op 5 april, is daar het voorlopige sluitstuk van.

De NSV! kwam in februari in opspraak nadat ze een controversieel vraaggesprek organiseerde in Leuven met Dries Van Langenhove als gastspreker. Hoewel de lezing werd gepromoot alsof die zou gaan over 'regeneratieve landbouw', hield Van Langenhove er een tot racisme aanzettend pleidooi

De KU Leuven ondernam daarop actie en verbood de NSV! minstens twee jaar lang de toegang tot en gebruik van de infrastructuur van de universiteit. Studentenkoepel LOKO besloot vervolgens om de NSV!'s erkenning als studentenvereniging in te trekken. Daardoor kan de NSV! niet meer rekenen op het materiaal van LOKO of op een werkingssubsidie.

Frietjes in Alma 2 blijken wereldnieuws

Een week geleden werd het nieuws dat Alma 2 weer frietjes zou aanbieden met groot enthousiasme onthaald. Zes jaar geleden had het studentenrestaurant nog haar strategie omgegooid en geopteerd voor een flexitarisch concept, met 'hippe' schotels zoals noedels, poké bowls en curryschotels.

Daar stappen ze nu van af bij Alma 2. En dat blijkt wel degelijk groot nieuws te zijn: Het Laatste Nieuws, VRT NWS en VTM Nieuws en reporters van Mediahuis waren allemaal aanwezig op de eerste frietjesdag. Hadden de media die dag te weinig items om hun nieuwsuitzendingen mee te vullen?

Alma hoopt in ieder geval op deze manier meer klanten te kunnen trekken naar Alma 2. Na een aantal moeilijke jaren gaat het financieel goed met het studentenrestaurant. Maar of de verhoopte prijsdaling er ooit nog komt, is onduidelijk: 'Ondanks de positieve situatie, is het daar nog veel te vroeg voor', vertelde CEO Tom Mestdagh aan Veto.

Luc Sels zit even zonder kantoor

Wie op de koffie wilde bij de rector, moest al een tijdje omlopen: Sels en ploeg verhuisden tijdelijk naar de Waaistraat vanwege renovaties aan het rectoraat. Die zijn niet mis: heel de Leuvense Universiteitshal zal tegen 2025 een grote make-over krijgen.

'We willen het gebouw fossielvrij krijgen', vertelde Sels daarover aan Radio 2. Daarvoor neemt de universiteit het gebouw grondig onder armen: de fundamenten ervan dateren immers uit de 13de eeuw.

Ook de gevels zullen worden verfrist. Het project heeft de stipte deadline van 2025. Dat komt vanwege het feestjaar dat de universiteit tegemoet gaat. Vanaf 2 februari 2025 viert de KU Leuven immers haar 600ste verjaardag. Feesten geblazen.

Studentenkringen strijden om het beste toneelstuk

Het Interfacultair theaterfestival (IFTf) is volop bezig. Weken lang strijden verschillende studentenkringen er om de prijs voor het beste theaterstuk. Naast de hoofdprijs, zijn er tal van deelprestaties, zoals beste decor, beste zijrol of beste groepssfeer.

Op dit moment hebben al een aantal kringen hun beste beentje voor gezet. Amuzement opende het festival volgens onze recensent op geslaagde wijze. Ook Wina, Medica en Babylon zetten al hun beste beentje voor.

Deze week speelt de grote winnaar van vorig jaar, Historia. De geschiedenisstudenten zullen van de tragische opera Rigoletto naar eigen zeggen een 'tragische komedie' maken. Verder komen nog Politika, Thiasos, NFK, Industria, VRG en het Engelstalige Janus. Je vindt info over alle stukken op de website van het IFTf. Voor recensies kan je op veto.be terecht.

Humane wetenschappen krijgen rake klap in Engeland

De financiële druk op het hoger onderwijs is geen exclusieve Vlaamse aangelegenheid. Ook aan de andere kant van het Kanaal verloopt het niet altijd even goed. 

De prestigieuze Goldsmiths University of London – bekend vanwege haar creatieve programma's in de kunsten, politieke en sociale wetenschappen en de letteren – kondigde onlangs een enorme besparingsoperatie aan. Tot wel zeventien procent van het personeel zou haar werk verliezen, zo schrijft The Guardian

Naast de algemene economische crisis, speelt zoals in Vlaanderen een ontoereikende financiering vanuit de overheid een rol. Het debat in Engeland woedt volop: moeten we in tijden van crisis enkel nog studieprogramma's financieren met rechtstreeks economisch nut?

Powered by Labrador CMS