ACTUA KORT 2 OKTOBER

Actua van de week: oma's in de alma, duurdere fakbars en welzijnshondjes

Er gebeurt veel aan de universiteitscampussen en hogescholen van Associatie KU Leuven. Haal hier de laatste nieuwtjes in van de voorbije dagen.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Meer geld voor universiteiten en hogescholen

Er zal 59 miljoen euro extra naar het hoger onderwijs gaan dit academiejaar. Dat maakte Vlaams minister-president Jan Jambon bekend in zijn jaarlijkse Septemberverklaring – daarin maakt de Vlaamse regering ieder jaar haar budgettaire plannen bekend. 

15 miljoen euro wordt gespendeerd aan het versterken van de lerarenopleidingen. 28 miljoen euro vloeit dan weer direct richting de instellingen: 8 miljoen naar de hogescholen en 20 miljoen naar de universiteiten. Hoe die extra middelen precies verdeeld zullen worden is nog niet duidelijk. Ook zal er 229 miljoen euro worden vrijgemaakt voor de bouw van 3.300 nieuwe koten.

Een pintje aan 1 euro in de fakbar is verleden tijd

De hogeronderwijsinstellingen vragen al langer om hun financiering gevoelig te verhogen. Zo maakte de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) onlangs bekend dat de Vlaamse universiteiten tezamen jaarlijks maar liefst 350 miljoen euro inkomsten mislopen. Dit doordat de Vlaamse regering de bestaande financiële afspraken niet respecteert.

Leuvense fakbars heropenen duurder

De financiële crisis en de druk op de grondstoffenmarkt doen de prijs van bier steeds verder oplopen. Dat voelen de Leuvense fakbars ook: velen onder hen verhogen dit jaar lichtjes hun prijzen. 

Waar een pintje in de fakbar amper twee jaar geleden zelden duurder was dan 1 euro, kosten ze in alle fakbars momenteel tussen de 1,20 en 1,50 euro. Zo stegen de prijzen bij onder meer Fakbar Letteren en Politika Kaffee. In andere fakbars, zoals 't Elixir en de Sportzak, blijft de prijs van een pintje behouden. Die laatste maakte twee jaar geleden al een grote prijsstijging mee: een pintje kost er nu al 1,50 euro.

Nu mag iedereen in Alma eten, niet-studenten of niet-personeel aan een verhoogd tarief

Vorige week opende Politika Kaffee, het café van de campus sociale wetenschappen, opnieuw haar deuren na intensieve verbouwingen. Nieuwigheden zijn onder andere het bier uit tanks, een herindeling van de toog en genderneutrale toiletten. 

Sommige fakbars zagen na het einde van corona hun bezoekersaantallen dalen in vergelijking met vroeger: het is afwachten of een nieuwe lichting van studenten de weg terugvindt naar de fak.

Voortaan kan je oma mee naar de Alma

Sinds dit academiejaar laat studentenrestaurant Alma opnieuw externe bezoekers toe in haar vestigingen. Dat was sinds 2018 niet meer het geval. Het bestuur besloot destijds om die niet meer toe te laten vanwege een strengere toepassing van de btw-wet. 

UCLL is de eerste onderwijsinstelling met 'campushonden'

Nu mag weer iedereen in Alma komen eten, niet-studenten of niet-personeel aan een verhoogd tarief. De prijzen lopen wel uiteen: een 5 euro-maaltijd voor gewone studenten, kost welgeteld 14 euro voor niet-studenten. Dat komt omdat de prijzen voor studenten worden gesubsidieerd door de KU Leuven. 

Dit jaar veranderden de prijzen weer licht bij Alma. De vaste prijscategorieën van 4,95 euro en 10 euro werden behouden. Toch daalde de prijs van spaghetti van 7 euro naar 6 euro, maar steeg die van vol-au-vent van 7 euro naar 7,5 euro. Zo duur was deze populaire maaltijd nog nooit.

Hondjes aan de UCLL

Op de campus van hogeschool UCLL in Diepenbeek verschenen aan de start van het academiejaar zogenaamde 'campushonden'. Studenten kunnen voortaan met tot wel drie honden knuffelen en rondwandelen op de campus. De hondjes komen er om de mentale gezondheid te bevorderen.

Campus Kortrijk heeft het hoogste aantal inschrijvingen sinds haar oprichting

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) ontwikkelde het project, samen met de opleiding orthopedagogie. De UCLL zou daarmee de eerste onderwijsinstelling zijn die zoiets onderneemt, beweert de hogeschool. 'Onderzoek heeft aangetoond dat interactie met huisdieren, zoals honden, een positief effect kan hebben op het mentale welzijn', vertelde studentenbegeleider Judyta Kosatka aan Het belang van Limburg.

Aan enthousiaste studenten zal het de UCLL niet ontbreken: de hogeschool heropende met tien procent meer inschrijvingen dan vorig jaar. Vooral de technologie- en gezondheidsopleidingen presteren goed.

De KULAK groeit fors

Campus KULAK, de Kortrijkse campus van de KU Leuven groeide enorm dit jaar. Momenteel zijn er meer dan 1.600 studenten ingeschreven: dat is het hoogste aantal inschrijvingen sinds de oprichting van de campus.

Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen boomt spectaculair, laat de bevoegd vicerector Piet Desmet weten aan VRT NWS. Ook Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen zitten in de lift met een stijging van 25 procent meer studenten. Tot slot doen ook Onderwijskunde en Psychologie het heel goed.

Tegelijk maakte tevens campus Brugge een stijging mee: de studentenaantallen stegen met zo'n 14 procent. Hogeschool Vives, een partner van de KU Leuven, heeft ook meer studenten dan vorig jaar. Het gaat de West-Vlamingen duidelijk voor de wind.

Powered by Labrador CMS