ACTUA KORT 25 MAART
Actua van de week: meer Engelstalige opleidingen op komst, nepuniversiteiten ontmaskerd
Er gebeurt veel aan de universiteitscampussen en hogescholen van de Associatie KU Leuven. Lees hier de laatste nieuwtjes van de voorbije dagen.
Multimiljardair betaalt studieschulden in VS
In The Bronx in New York heeft een multimiljardair voor maar liefst één miljard dollar studieschulden van geneeskundestudenten afbetaald. Dat deed ze om studenten uit armere milieus te motiveren om te studeren. De afbetaling is slechts een druppel op een hete plaat, maar brengt het thema opnieuw in de aandacht.
Zulke filantropen blijken nodig. Er kampen meer dan 40 miljoen Amerikanen met torenhoge studieschulden. Desondanks blokkeerde het Amerikaanse Hooggerechtshof vorig jaar nog het plan van president Joe Biden om 430 miljard dollar aan schulden kwijt te schelden.
Nepuniversiteiten ontmaskerd in Italië
Een honderdtal studenten van een Italiaanse universiteit - zogezegd de Italiaanse tak van de Goražde-universiteit in Bosnië en Herzegovina - kwamen zopas te weten dat hun diploma geneeskunde niets waard is. Ook 150 andere studenten moeten hun opleiding stopzetten. De slachtoffers schreven zich in bij een online nepuniversiteit die de studenten tot wel 20.000 euro per jaar aan inschrijvingskosten aanrekende.
Daarop volgde een grootschalig onderzoek van de Italiaanse overheid waaruit bleek dat zes andere universiteiten ook zonder vergunning werkten. Mogelijk zijn dus nog honderden andere diploma’s ongeldig.
Jacht op koten begint steeds vroeger
Op zaterdag 16 maart trok de opendeurdag van studentenresidenties van de KU Leuven en de private markt massa's (toekomstige) studenten aan. Het tekort aan betaalbare koten in Leuven blijft nijpend. Wie kans wil maken moet vaak al onmiddellijk bij de bezichtiging tekenen.
Bij residenties krijgt men iets meer bedenktijd. De KU Leuven is zich bewust van het groeiende tekort aan koten en investeerde daarom zopas nog in 700 nieuwe betaalbare studentenkoten.
Experimenteel coronavaccin via neusspray
Vaccineren we ons binnenkort tegen het coronavirus met een simpele neusspray? De Universiteit Antwerpen en de ULB testen binnenkort alvast een nieuw neussprayvaccin dat nu al baanbrekend genoemd wordt.
Zo wordt het vaccineren niet alleen makkelijker, het vaccin zelf zorgt vooral dat het virus minder snel kan doorgegeven worden. Volgens de onderzoekers is dat cruciaal in de strijd tegen het ontstaan van gevaarlijke en nieuwe varianten. Want nu zorgen de bestaande vaccins vooral dat een besmetting minder ernstig is.
Versoepeling wet rond verengelsing hoger onderwijs
De Vlaamse regering bespreekt een belangrijk amendement van de wet tegen de verengelsing van het hoger onderwijs. Origineel hield die in dat voor elke Engelstalige bachelor of master een Nederlandstalig equivalent moet bestaan. De universiteiten waren daarover niet te spreken, en onder andere die druk heeft mede geleid tot een grondige aanpassing van de wet.
Voortaan moet een Nederlandstalige bachelor- of masterequivalent slechts uit respectievelijk voor 50% en 18,33% uit Nederlandstalige vakken bestaan. Die aanpassing is opvallend, omdat verantwoordelijk minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zich profileert als een sterke voorvechter van het Nederlandstalig onderwijs.