ACTUA KORT 13 NOVEMBER

Actua van de week: meer dierproeven, verplichte lesopnames en hulp bij hart- en vaatziekten

'Meer dan 1000 van die proefdieren stierven tijdens een experiment. Daarnaast veroorzaakt de meerderheid van de proeven leed aan de dieren.'

Er gebeurt veel aan de universiteitscampussen en hogescholen van de Associatie KU Leuven. Lees hier de laatste nieuwtjes van de voorbije dagen.

Gepubliceerd

Aantal dierproeven aan KU Leuven blijft stijgen

Recente cijfers tonen aan dat er in 2022 meer dan 110.000 dierproeven werden uitgevoerd aan de KU Leuven. Dat zijn er 10.000 meer dan het jaar daarvoor. Het gaat voornamelijk over experimenten op muizen, apen, amfibieën, schapen en andere dieren. Die vaststellingen publiceerde de KU Leuven in haar 'Jaarverslag Dierproeven 2022'

Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v) wil dat lesopnames een basisrecht worden voor bepaalde groepen van studenten

Meer dan 1000 van die proefdieren stierven tijdens een experiment. Daarnaast veroorzaakt de meerderheid van de proeven leed aan de dieren. Merkwaardig is dat er in 2022 36 apen zijn vastgehouden voor hersenonderzoek. 

De KU Leuven voert ondertussen al meer dan 30 jaar experimenten op apen, maar zonder tastbare resultaten, stellen critici. Ze zijn ook de enige universiteit in België die nog steeds dit soort dierproeven uitvoert.

Animal Rights – een Nederlandse vereniging die werd opgericht als actiegroep tegen dierproeven – eist dat de KU Leuven met een concreet stappenplan komt om alternatieve methoden voor deze experimenten aan te bieden. Bovendien willen ze ook dat de overheid het financieren van apenexperimenten stopzet. 

Internationale studenten terug welkom in Denemarken

Denemarken beperkt sinds twee jaar de invoer van buitenlandse studenten, maar de gevolgen hiervan komen nu pas echt aan het licht. Deze beperking zorgt namelijk voor een tekort aan hoogopgeleide internationale studenten in het land. Die blijken echter onmisbaar te zijn op de arbeidsmarkt.

'Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende doodsoorzaken bij zowel mannen en vrouwen'

Margaux Vrancken, organisator van Heart For Life

Het Deense kabinet besloot in 2021 om het aantal Engelstalige opleidingen in het hoger onderwijs in te perken. Dat zou kosten besparen en het onderwijs toegankelijker houden voor Deense studenten.

Christina Egelund, minister van Onderzoek, stelt nu voor om het beleid af te schaffen na de vele klachten van werkgevers over het oplopende tekort aan arbeidskrachten. Ze verklaarde daarbij aan de Deense pers dat 'ze dankbaar moeten zijn als een buitenlandse jongere in Denemarken wil studeren.'

Studenten zetten zich in voor 'Heart For Life' 

'Heart for life' is een jaarlijkse sensibiliseringscampagne waarbij er extra aandacht wordt geschonken aan het risico op hart- en vaatlijden bij de bevolking. De campagne begon als ondersteunend project voor Music For Life van Studio Brussel. Ondertussen worden er verscheidene acties georganiseerd in verschillende universiteitssteden. 

De campagne wordt georganiseerd door BeMSA (Belgian Medical Association), een studentenvereniging van studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen. De studenten onderzoeken 40-plussers en geven gerichte tips om een gezondere levensstijl te hanteren. 

Momenteel zijn lesopnames niet verplicht aan de KU Leuven, maar ze worden wel aangemoedigd

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar cholesterolwaarden, bloeddruk en mogelijke vernauwingen van aders. Deze zaken verhogen het risico op hart- en vaatziekten, waardoor het belangrijk is om ze regelmatig te laten controleren. 

'Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende doodsoorzaken bij zowel mannen en vrouwen. Dat komt voornamelijk door silent killers zoals cholesterol en bloeddruk', vertelt Margaux Vrancken, organisator van Heart For Life, aan VRT NWS.

'Licht op Leuven' is ook dit jaar een succes

'Licht op Leuven' is een jaarlijkse fietslichtjesactie georganiseerd door de stad Leuven,  de politie Leuven en studentenkoepel LOKO. De actie wordt al enkele jaren gehouden rond deze tijd van het jaar. 

De actie wees al uit dat meer dan 80 procent over goede fietsverlichting beschikt

Op verschillende avonden en op verschillende locaties spreken ze fietsers aan die geen goede fietsverlichting hebben. In plaats van een GAS-boete, krijgen ze uitleg over het belang van verlichting en krijgen ze de kans om hun fiets onmiddellijk in orde te brengen. Je kan er ter plekke je fietsverlichting laten herstellen of nieuwe verlichting aankopen.

De actie wees al uit dat meer dan 80 procent over goede fietsverlichting beschikt. De laatste actiedagen zijn op 13 november aan campus Arenberg en op 14 en 15 november aan groep T.

Lesopnames: binnenkort een basisrecht? 

Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v) wil dat lesopnames een basisrecht worden voor bepaalde groepen van studenten. Het gaat dan specifiek om studenten met een functiebeperking of leerstoornis. Maar ook studenten die overlappende vakken opnemen en studentenvertegenwoordigers behoren tot de groepen die in aanmerking kunnen komen.

Het voorstel is opgenomen in een conceptnota die binnenkort behandeld wordt in de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement. Warnez wil met het voorstel de 'rechtspositie van studenten versterken.'

Momenteel zijn lesopnames niet verplicht aan de KU Leuven, maar ze worden wel aangemoedigd. De beslissing hiervan ligt veelal bij de faculteiten, waardoor de situatie sterk verschilt van opleiding tot opleiding. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts is niet enthousiast over het voorstel. Hij is ervan overtuigd dat de lesopnames zich snel zullen verspreiden en ook andere studenten zullen bereiken. 

Powered by Labrador CMS