ACTUA KORT 16 OKTOBER

Actua van de week: betogers, zonnewagens en bijscholers

Vorige woensdag trok een grote menigte van studenten en personeel door de straten van Brussel om te betogen.

Er gebeurt veel aan de universiteitscampussen en hogescholen van Associatie KU Leuven. Lees hier de laatste nieuwtjes van de voorbije dagen.

Gepubliceerd

2.000 betogers in Brussel

Vorige woensdag trok een grote menigte van studenten, universiteitspersoneel en vakbonden door de straten van Brussel om te betogen tegen de onderfinanciering van universiteiten en hogescholen. De betoging verliep sereen.

Het hoger onderwijs kampt al langer met een onderfinanciering. De bestaande groeipaden en zogenaamde 'kliks' – waarbij een stijging in studentenaantallen ook een evenredige stijging van de middelen betekent – uit dat decreet worden al jaren niet meer naar behoren toegepast door de Vlaamse regering.

Vandaag financieren de hogescholen deze opleidingen echter met geld dat voor de professionele bacheloropleidingen bestemd is

Opmerkelijk was dat ook de rector van de UGent, Rik van de Walle, meeliep met de betoging. 'Het niet toepassen van het decreet is ongepast, ongewenst en ontoelaatbaar', liet hij optekenen door Veto. De kwestie zal mogelijk een verkiezingsthema worden in 2024.

Aantal zij-instromers in hogescholen stijgt fors

De Vlaamse hogescholen zien een stijging van meer dan 3,5% in hun hogescholen ten opzichte van vorig academiejaar. Dat meldt de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA). Het gaat om een toename van 2,45% in de professionele bacheloropleidingen en een toename van 11% in de graduaatsopleidingen naar 22.569 studenten.

Het aantal zij-instromers boven de 40 jaar oud stijgt opvallend fors. Die stijgt met 15% naar 5.694 studenten. Daarentegen neemt de groep tussen 35 en 40 jaar toe met 8% naar 4.595 studenten. Het wijst erop dat mensen die in hun loopbaan willen heroriënteren steeds meer de weg vinden naar de hogescholen. 

'Het studententeam van KU Leuven pakt uit met een 'geheim wapen'

Ook de zogenaamde graduaten – basisopleidingen die standaard twee of drie jaar duren – zitten in de lift. Vandaag financieren de hogescholen die opleidingen echter met geld dat voor de professionele bacheloropleidingen bestemd is. Een onhoudbare situatie met grote gevolgen, vindt de VLHORA. Ook zij kijkt naar de overheid voor betere financiering.

Zonnewagen KU Leuven gaat voor goud

De Leuvense studenten van het Belgische Solar Team willen dit jaar dubbel goud pakken op het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië. Vorig jaar belandde het team nog op de tweede plaats in de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.

De tocht is lang: de wagens rijden meer dan 3.000 kilometer door de woestijn, van Darwin naar Adelaide. Het studententeam van de KU Leuven pakt uit met een 'geheim wapen'. Zo zal de ploeg een roterende vin inzetten, die gevestigd is boven op de wagen. Die vin werkt zoals het zeil van een zeilboot. 

'Net zoals een zeiler zijn zeilen continu bijstelt om optimaal gebruik te maken van de zijwind, kunnen wij onze vin nu ook roteren. Daardoor kunnen we op de meest efficiënte manier gebruik maken van zijwinden om ons vooruit te stuwen tijdens de race', vertelt het team aan Het Nieuwsblad.

Powered by Labrador CMS