artikel> Over bibs, bars en banken
8 originele plaatsen om efficiënter te blokken
Het is prachtweer in Leuven en dat luidt traditioneel de blokperiode in. Zwoegen, zweten en vooral zoeken naar de plaatsen die de chillste studeervibe hebben. We vonden acht fijne blokplekjes.
- De hipsterste
Het aantal koffiebars in Leuven is de laatste jaren de lucht in geschoten. De Parijsstraat alleen al telt bijna meer hippe kleine bars dan centrum Gent. En wat past er beter bij een latte macchiato dan een cursus Methoden en technieken? Bars à la Barbóék, Bar Berlin en Noir hebben prachtige houten tafels die het studeren bijna gezellig maken.
- De meest kapitalistische
Ook de KBC heeft een bibliotheek in haar gebouw aan het station, die voor alle studenten openstaat. Je geeft je identiteitskaart af en je krijgt een bib-pasje in de plaats. De bib heeft niet ongelooflijk veel plaats, maar een betrouwbare bron geeft mee dat er gratis koffie en chocomelk te vinden is achteraan de bibliotheek.
- De dichtstbijzijnde
Nergens beter dan thuis. Alleen is je eigen bureau meestal een plaats die je na twee dagen al zo beu bent dat je ’s ochtends huilend opstaat. Er zijn minstens twee manieren om dat te ontwijken. Ten eerste is het een leuk idee om in je gemeenschappelijke ruimte te werken. Net zoals in een bib kan je de sociale druk om te studeren een beetje opvoeren, én je kan samen pauzeren.
Zeker in residenties is er altijd wel ergens een gemeenschappelijke ruimte met studerende studenten te vinden. Daarbij zijn er ook veel koten die een plat dak hebben. Waarom niet enkele uurtjes genieten van je cursus in de open lucht?
- De gezondste
Ga eens in een park studeren. Leuven kent duizenden parken en 90 procent daarvan heb je nog nooit bezocht. Kijk maar eens naar Google Maps. Wedden dat er in een straal van 500 meter drie parkjes liggen die je nog niet kende?
- De verste
Een leuke hypothetische gedachte is om andere steden te bezoeken. Elke stad heeft haar eigen (universitaire) bibliotheek. Als je stad een externe campus van de KU Leuven herbergt, kan je daar gemakkelijk binnen met je studentenkaart van de KU Leuven.
- De meest flexibele
Echte diehards en last-minuters durven ook ’s avonds laat en in het weekend hun boeken bovenhalen. Daarvoor zijn Agora en de Arenbergbib wel erg interessant. Ze zijn allebei 7 dagen op 7 open, en dat tussen respectievelijk 8 en 24 uur (Agora en Arenbergbib tijdens weekdagen) en 9 en 22 uur (Arenbergbib in het weekend). De Arenbergbib heeft daarenboven een wijds grasplein om te ontspannen, Agora wordt dan weer geplaagd door ellenlange wachtrijen.
- De ongezelligste
- De normaalste
Ook de Alma opent weer haar deuren voor studerende studenten. Een geslaagde promotiestunt, want elk semester wordt Alma 2 overspoeld door blokkende studenten. Blokken en goedkoop eten of massaverveling en ongezelligheid? Alleszins iets om te overwegen.
Nergens beter dan in je eigen faculteit. Alle naslagwerken liggen voor het grijpen, je favoriete bibliothecaris ziet door de vingers dat je je boek een dag te laat inlevert en je medestudenten hebben de notities van alle lessen die je al miste. Bezetting en openingsuren zijn te vinden via de site van de KU Leuven en de Quivr-app.