interview> ‘We weten niet hoe het komt dat de boodschap niet overkomt bij studenten’
Zesde editie Dagen Zonder Vlees van start
Vanaf 1 maart daagt Dagen Zonder Vlees Vlaanderen uit om gedurende 40 dagen hun vlees- en visconsumptie te minderen. KU Leuven strijdt mee om de titel van meest duurzame universiteit.
Iedereen heeft al wel eens gehoord over Dagen Zonder Vlees, maar onder studenten is deelname niet wijdverbreid. Laurens De Meyer, mede-initiatiefnemer van de actie, legt uit waarom ze die wel zouden moeten overwegen.
Hebben jullie het gevoel de studenten goed te kunnen bereiken ?
Laurens De Meyer: ‘We proberen sterk in te zetten op de jonge generatie. Als je vandaag iemand jong kunt overtuigen die dat voor de rest van zijn leven meeneemt, dan maakt dat wel een groot verschil. De universiteiten nemen de actie altijd mee in hun communicatie, maar we merken dat het toch nog niet genoeg doorsijpelt tot bij de studenten zelf. Daarom is er dit jaar op initiatief van alle universiteiten een folder ontwikkeld met makkelijke studentenrecepten voor op kot. Dat zal in alle restaurants van de Vlaamse universiteiten beschikbaar zijn.’
Enige idee vanwaar dat lage enthousiasme bij studenten kan komen?
‘We weten niet hoe het komt dat de boodschap niet overkomt bij studenten, ondanks dat ook de universiteiten er zelf sterk mee op inzetten. Misschien vinden ze het al moeite genoeg om te koken tout court en hebben ze geen zin om dat dan ook nog op een andere manier aan te pakken.’
'Als je vandaag iemand jong kunt overtuigen, dan maakt dat een groot verschil'
Laurens De Meyer, mede-initiatiefnemer Dagen Zonder Vlees
‘De universiteiten zelf staan er telkens wel achter en willen veel voor de actie doen. Hopelijk volgen elk jaar de studenten een beetje meer. Misschien is de kostprijs van vlees ook nog een mogelijke reden voor studenten om mee te doen aan het minderen. Groenten zijn zoveel goedkoper. Maar eigenlijk is het vlees zelfs nog niet duur genoeg: de mondiale ontbossing en de gezondheidskosten die vlees veroorzaakt, zijn maatschappelijke kosten die niet doorgerekend worden.’
Dagen Zonder Vlees begint nu voor de zesde maal. Hebben nog veel mensen deze sensibiliseringscampagne nodig?
'Ons kernteam beraadslaagt zich elk jaar over de vraag of het nog de moeite is om iets te organiseren. Wij zijn ervan overtuigd dat er nog steeds te weinig mensen beseffen welke impact onze voeding op ons klimaat heeft. Met de impact van transport is iedereen wel bekend maar dat ook je voeding echt een zeer grote impact heeft, blijft ondanks alle communicatie errond te weinig geweten. Daarom vinden we het nodig om daarop te blijven inzetten. Daarnaast is te veel vlees ook schadelijk voor de eigen gezondheid, ook dat wordt nog te vaak vergeten.'
Er wordt bij milieu inderdaad eerst gedacht aan transport. Kan je de band met vlees meer toelichten?
‘Zelfs de transportbelasting van groenten buiten seizoen is nog maar een fractie van de impact van een vleesdieet. Door geen vlees te eten bespaar je 10 maal meer CO2-uitstoot in vergelijking met het eten van lokale groenten. Wat niet wilt zeggen dat lokaal eten niet belangrijk is. Maar de impact van vlees is van een veel grotere schaal.’
'Vlees eten is ook een erg inefficiënte manier van voedselvoorziening. Er gaat veel potentiële energie verloren bij de productie van vlees. Met de hoeveelheid plantaardig materiaal die je nodig hebt voor het voeden van een persoon met rundsvlees, kan je acht personen voeden.'
Voor meer cijfers zie: http://www.veto.be/artikel/5-redenen-om-mee-te-doe...
Je noemde ook de gezondheidskwestie als tweede relevante, maar vaak vergeten factor. Hoe komt dat?
‘Iets wat veel te weinig mensen weten, is dat we te veel vlees eten en dat het slecht is voor onze gezondheid. Als Belg zitten we gemiddeld meer dan 30% over de door het Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen maximum hoeveelheid van 75 gram. Vooral welvaartsziekten zijn hiervan het gevolg.'
'Eigenlijk is vlees zelfs nog niet duur genoeg'
Laurens De Meyer, mede-initiatiefnemer Dagen Zonder Vlees
'We krijgen eigenlijk net eerder de omgekeerde reactie te horen vanuit potentiële deelnemers aan de actie: "Ah, oei, als ik vlees laat, met wat moet ik dat dan vervangen?" Mensen gebruiken dan vaak als argument dat die vleesvervangers ook niet zo gezond zijn om te eten. De gefrituurde varianten zijn dat inderdaad niet, maar eigenlijk is dat helemaal geen probleem. Wanneer je een beetje vlees mindert, wat wij met ons project in eerste instantie proberen te bereiken, dan moet je absoluut niets vervangen.’
Wanneer zie je de actie als geslaagd?
‘Van de deelnemers hopen we dat ze door de actie leren een aantal keer per week vegetarisch te koken. Zelfs als iemand maar een paar dagen meedoet met Dagen Zonder Vlees is dat voor ons ook al erg waardevol. We vinden het vooral belangrijk om zoveel mogelijk mensen te overtuigen toch af en toe dat vegetarisch patroon mee te nemen. Binnen onze organisatie zijn wij eigenlijk ook zo goed als allemaal flexitariërs.'
‘We hopen toch altijd dat de actie groeit, hoeveel mensen er meedoen is voor ons echt wel belangrijk. Maar als je op lange termijn denkt, dan is ons uiteindelijke doel dat we overbodig worden. Dat iedereen ervan overtuigd is dat minder vlees eten belangrijk is. Daar zitten we nog heel ver van.’