artikel> Enkel kwijtschelding kosten voor nutsvoorzieningen
Vlaamse hogescholen verlagen huur voor eigen koten
De dertien Vlaamse hogescholen schelden de kosten voor nutsvoorzieningen kwijt voor de kamers in eigen beheer. Ze roepen private verhuurders op een gelijkaardige geste te doen.
Hoewel studenten niet langer fysiek onderwijs volgen, blijft het huurcontract van hun kot wel doorlopen. Voor veel gezinnen wordt het nochtans steeds moeilijker in de maandelijkse kosten van hun studerende kinderen te voorzien. Ook studenten die zelf de kosten voor hun kot dragen vallen vaak zonder inkomsten omdat studentenjobs geen tijdelijke werkloosheid toelaten.
De VLHORA (Vlaamse Hogescholenraad, red.) toont zich bezorgd om deze problematiek. In een open brief roept het de kotbazen op zich solidair te tonen door de onkosten voor nutsvoorzieningen in de huurcontracten tijdelijk kwijt te schelden. Die korting zullen de dertien hogescholen, voor de koten in eigen beheer, ook zelf doorvoeren. Dit zijn meestal panden die de hogescholen niet bezitten, maar onderhuren aan een sociaal tarief.
'Het is vooral een oproep om de verbruikskosten te laten vallen', reageert Joris Hindryckx, voorzitter van VLHORA. 'Dit gaat vaak om forfaitaire bedragen van 30 à 50 euro in de maand voor verwarming, elektriciteit, etc. Dat lijkt ons niet onredelijk die beweging te maken, omdat de meeste studenten thuis zitten.'
In tegenstelling tot de KU Leuven roepen de hogescholen dus niet op tot een reductie van de eigenlijke huur. Daarin zit men op dezelfde denkpiste als Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, die vorige week aangaf een verplichte kwijtschelding van gebruikskosten voor private verhuurders te onderzoeken.
Hindryckx kan bovendien bevestigen dat zowel de VLHORA als de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad, red.) in contact staan met de minister voor een noodfonds voor studenten in financiële moeilijkheden. 'Maar daarover is nog niets beslist', aldus Hindryckx.