NIEUWS NSV-LEZING

Unia opent dossier naar omstreden lezing Dries Van Langenhove in Leuven

Dries van langenhove

Na het omstreden vraaggesprek van Dries Van Langenhove vorige week in Leuven, georganiseerd door de NSV, opent interfederaal gelijkekansencentrum Unia een dossier. 'We bekijken of verdere actie nodig is.'

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De omstreden lezing, georganiseerd door nationalistische studentenvereniging NSV, wekte al heel wat los. Het leidde tot een verbod voor de NSV op het gebruik van de gebouwen van de KU Leuven. Tegelijk nam de universiteit zich voor klacht neer te leggen tegen Van Langenhove. Ook interfederaal gelijkekansencentrum Unia keek toe. Ze start deze week een dossier op naar de omstreden lezing.

Verdere stappen afwachten

'Doorgaans gaan we in op meldingen van personen die melding maken van racisme of discriminatie, maar in dit geval openen we zelf een dossier', vertelt kopvrouw Els Keytsman aan Veto. Dat betekent dat Unia informatie zal proberen inwinnen over de lezing, om nadien te bepalen of verdere actie nodig zou zijn. 

Van Langenhove had het onder meer over 'de dictatuur die België is', 'omvolking', en de ongelijkheid tussen de verschillende 'rassen'

'Indien de inhoud ons ertoe noopt, en we de bevoegdheid hebben, is verdere actie een optie', vervolgt Keytsman. Ze wil echter niet op de zaken vooruitlopen: eerst moet onafhankelijk onderzoek uitklaren of verdere stappen nodig of wenselijk zijn. Unia is een onafhankelijke openbare instelling, gefinancierd door de federale overheid, gemeenschappen en de gewesten. 

De KU Leuven reageert bij monde van perswoordvoerder Sigrid Somers: 'We hebben inderdaad vernomen dat Unia een dossier heeft geopend om te bepalen of verdere actie nodig is. We zullen meewerken als Unia dat vraagt. Gezien we zelf een procedure zijn gestart, wensen we voorlopig geen verdere uitspraken te doen.'

Omstreden lezing

Nog voordat Van Langenhove op uitnodiging van de NSV kwam spreken, zorgde zijn bezoek al voor ophef. Een groep Leuvense academici schreef zo een open brief tegen de komst van Van Langenhove, en op de avond van het vraaggesprek zelf protesteerden nog eens honderd mensen op het Ladeuzeplein. 

'Blanken en Aziaten zijn op dezelfde manier ook beter in het bouwen van bruggen, daarom zijn alle goede bruggen in Afrika nog van kolonisatoren of Chinezen'

Dries Van Langenhove tijdens de omstreden lezing

In de beschrijving van het evenement op Facebook stond dat de avond zou gaan over 'regeneratieve landbouw', maar dat bleek niet zo. In de plaats vatte de avond aan met een lange toespraak van Van Langenhove over wat hij 'de aanval op de blanke man' noemde.

Hij had het onder meer over 'de dictatuur die België is', 'omvolking', en de ongelijkheid tussen de verschillende 'rassen' waar 'je nu eenmaal niets aan kan doen'. De lezing riep volgens de KU Leuven duidelijk op tot racisme, waarop de universiteit besloot om de NSV het gebruik van haar gebouwen te verbieden tot 2025. Ook diende de universiteit inmiddels klacht in, al kon ze nog niet aan Veto verhelderen omwille van welke specifieke uitspraken ze dat doet.

Video toont maar de helft

Intussen heeft Van Langenhove zelf de video van het vraaggesprek online gezet op zijn youtubekanaal Kies Dries. Toch toont die video niet de hele avond: ze laat enkel het vraaggesprek zien die volgde op de meer dan een halfuur durende lezing door Van Langenhove. 

Daarin sprak hij over een hiërarchie tussen verschillende rassen. Al tekenend op een bord legde hij bijvoorbeeld uit hoe volgens hem het logisch is dat er meer blanke mannen afstuderen als ingenieur, en zwarte mannen – Van Langenhove gebruikte consequent het woord 'Afrikanen' – beter zijn in het lopen van marathons. 

Dat zou 'hen gewoon beter liggen'. 'Blanken en Aziaten zijn op dezelfde manier ook beter in het bouwen van bruggen, daarom zijn alle goede bruggen in Afrika nog van kolonisatoren of Chinezen', aldus Van Langenhove. Een uitgebreid verslag van die avond, met duiding door enkele experts, is te lezen op onze website.

Dit artikel werd geüpdatet om de reactie van de KU Leuven toe te voegen.

Powered by Labrador CMS