artikel> "Wij betalen niet voor een fout geparkeerde fiets!"
Studenten protesteren tegen GAS-boetes
Vanmiddag rinkelden zo'n 100 studenten met hun fietsbel voor het Leuvense stadhuis. Ze willen protesteren tegen de plannen van de stad om GAS-boetes aan te rekenen voor fout geparkeerde fietsen.
"Wij betalen niet voor een fout geparkeerde fiets!" Onder dat motto verzamelde vanmiddag een honderdtal studenten op de Grote Markt, voor het stadhuis van Leuven. Een minuut lang lieten ze hun fietsbel rinkelen als protest tegen de plannen van de stad. Die wilt vanaf september een GAS-boete van 55 euro aanrekenen aan fietsen die fout geparkeerd staan. Naast de actievoerders zelf lokte het gerinkel veel kijklustigen.
Volgens Bram Van Baelen, mobiliteitsmandataris voor studentenkoepel LOKO en kersvers verkozen LOKO-voorzitter, was het belangrijk om nog voor het einde van het academiejaar een signaal uit te sturen. "Voor de blok wilden we van ons laten horen op een korte, ludieke manier, vandaar deze actie," schetst hij. "Het was kort dag, maar via social media hebben we nog vrij veel mensen kunnen bereiken."
Naast de studenten tekenden ook een paar 'gewone' Leuvenaars present, onder wie Leuven gemeenteraadslid Lies Corneillie (Groen). "Een groot aandeel van de fietsers in onze stad zijn studenten. Ik ben blij dat ze hun mond opentrekken." Voor Corneillie gaat het om meer dan de GAS-boetes. "Een stad moet haar fietsers als vips behandelen. Dat doet Leuven niet. De stad wil eerst boetes uitschrijven en dan praten over meer fietsenstallingen. De redenering zou omgekeerd moeten zijn."
In ons eerder artikel over de GAS-problematiek sluit Van Baelen zich aan bij het standpunt van Corneillie. “We hadden liever gezien dat de stad wacht met GAS-boetes tot er voldoende parkeerplaatsen voor fietsen zijn,” zei hij. Schepen van Studentenzaken Bieke Verlinden (sp.a) is het hier echter niet mee eens. “De huidige parkeermogelijkheden zouden ruim voldoende moeten zijn. Wij hebben een ontruiming gedaan en daaruit bleek dat er dubbel zoveel plaatsen vrij waren als verkeerd gestalde fietsen die zijn opgehaald."
Dirk Vansina, schepen van Jeugd (CD&V), liet zich als enige lid van het schepencollege zien op de actie. "Als er te weinig stallingen zijn, maken wij plannen om erbij te bouwen. Je fiets overal kunnen zetten waar je wil is echter niet het antwoord op de mobiliteitsvraag," vindt hij. "Dit beleid hangt wel degelijk samen. Nieuwe stalling bijbouwen en de bestaande stallingen regelmatig uitkuisen moeten hand in hand gaan. Daarbij moeten we rekening houden met de veiligheid van de gebruikers van het voetpad, met speciale aandacht voor ouders met kinderkoetsen en mensen die slecht te been zijn."