artikel> De jeugd wordt niet vergeten in coronarelanceplan

Stad Leuven maakt 800.000 euro vrij voor welzijn jongeren

Als onderdeel van het coronarelanceplan investeert Stad Leuven in haar jeugd. De Stad wil de lasten van corona verlagen én voor verbetering zorgen in de nabije toekomst.

Gepubliceerd

Lange tijd werd een bevolkingsgroep in Vlaanderen vergeten in de ondersteuning bij de coronaperikelen. Lange tijd kwamen zij vrijwel alleen negatief in het nieuws. Als het om Leuvense jongeren gaat, heeft Stad Leuven nu een stap genomen om hun situatie te verbeteren. Zij maakte bekend dat ze 800.000 euro uittrekt om de Leuvense jeugd meer in hun kracht te zetten.

De 800.000 euro zal besteed worden aan post-corona-activiteiten voor jongeren, extra speelpleinen, de ondersteuning van jeugdverenigingen, het bevorderen van het psychologisch welzijn door het ontwikkelen van een app en aan extra jongerenwerkers.

Concrete stappen

Zo is Stad Leuven bijvoorbeeld online in gesprek gegaan met jongeren om thema's aan te kaarten die te maken hebben met de consequenties van de coronacrisis. Denk hierbij aan depressie, werkdruk en de afwezigheid van sociaal contact.

Er zal 'reclame' worden gemaakt voor de kleinere parken in Leuven om te grote drukte te voorkomen

De drie extra jongerenwerkers staan jongeren bij in deze moeilijke tijd. Zij zullen jongeren in hun eigen buurt opzoeken en hun problemen zo serieus mogelijk oppakken. 'Ook proberen zij de jongeren op de maatregelen te attenderen, hun vragen te beantwoorden en de hinder voor de buurt te beperken', aldus Dirk Vansina, schepen van onder andere Jeugd en Burgerzaken.

De coronacrisis en de sociale afstand maken één ding duidelijk: de mens heeft behoefte aan vrije tijd en sociale interactie om psychisch gezond te blijven. Hier gaat ook een deel van het bedrag naartoe. Er worden zowel zomerdorpen voor kinderen georganiseerd als drie mobiele skateparken bijgebouwd.

Daarnaast maakt de stad 'reclame' voor de kleinere, maar niet in schoonheid onderdoende, parken in Leuven om te grote drukte te voorkomen in de meer bekende parken zoals het Stadspark.

Studenten

De afgelopen weken is gebleken dat een deel van de studerende jongeren in Leuven onrustig begint te worden. Toch heeft het vrijgemaakte bedrag niet alleen te maken met de consternatie van de afgelopen weken.

'Dat de jongeren behoeften hebben om elkaar te ontmoeten is ons zeker niet ontgaan'

Dirk Vansina, schepen van Jeugd en burgerzaken

Vansina zegt hierover dat 'de voorbereiding van het relanceplan een intens proces is dat al enkele maanden loopt. Dat de jongeren behoefte hebben om elkaar te ontmoeten, is ons zeker niet ontgaan. We brengen hiervoor ook begrip op en hebben de ontmoetingsmogelijkheden maximaal mogelijk gemaakt binnen de coronaregels.'

Zeker nu schoolactiviteiten met regelmaat wegvallen, is het belangrijk aandacht te schenken aan de Leuvense jeugd. Op het lager en secundair onderwijs worden mensen ingezet die leerlingen helpen bij het zoeken naar hulp en het onderwijsnetwerk SOM voorziet docenten van kennis voor het garanderen van een veilige doch prettige omgeving met betrekking tot covid.

De 800.000 euro is onderdeel van een groter relanceplan van 16,2 miljoen uit 2021 en 19,5 miljoen uit 2020 met als doel 'de mentale weerbaarheid van Leuvenaars te vergroten en de economie helpen om de moeilijke periode te overbruggen', vertelt Vansina. Het doel is om niemand buiten de boot de laten vallen.

Powered by Labrador CMS