artikel> De Piratenpartij blaast zichzelf nieuw leven in

Piraten meren aan in Leuven

De Piratenpartij is ook in Leuven weer actief, al staan ze nog niet op het punt om onze stad te veroveren.

Nuit Debout is een sociale beweging die ontstaan is in Frankrijk op 31 maart 2016. De betoging is gericht tegen de hervorming van de arbeidswetgeving. Die hervorming werd goedgekeurd zonder een stemming in het parlement. De regering zegt dat de hervorming van de arbeidswetgeving bedoeld is om het arbeidsrecht flexibeler te maken zodat bedrijven makkelijker jobs zouden kunnen creëren. De betogers vrezen dat de arbeidsrechten zullen worden uitgehold.

De beweging begon op de Place de la République in Parijs waar betogers 's nachts samenkwamen. De protesten verspreidden zich vervolgens over heel Frankrijk en Europa, tot in Brussel.

De Occupy-beweging is een internationale socio-politieke beweging tegen de sociale ongelijkheid en het uithollen van de democratie. De beweging wil sociale en economische gerechtigheid en nieuwe vormen van democratie.

De eerste Occupy-protesten waren gericht tegen Wall Street - de protesten heette daarom ook Occupy Wall Street in New Yorks Zuccotti Park op 17 september 2011. Tegen 9 oktober waren de Occupy-protesten verspreid over 951 steden in 82 verschillende landen.

Met heuse pirate drinks bespreekt de Leuvense crew – een plaatselijke afdeling – hoe de toekomst voor de piraten in Leuven eruit zal zien. Ze zien zichzelf niet als de klassieke politieke partij en dus zijn ze niet zomaar op het politieke spectrum te plaatsen. ‘Het sociale van links en het liberale van rechts’, aldus David Leben, piraat die kandidaat was voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012.

De Leuvense crew is op dit moment klein en bestaat uit een vijftal mensen. De Piratenpartij kwam in 2012 al op in Leuven, toen strandde ze rond de 1 procent. Na de verkiezingen voor het Vlaamse parlement in 2014 was de partij stilgevallen na een intense campagne. Het opnieuw samenkomen is nu de derde incarnatie in Leuven.

Blijven bewegen

De vernieuwde interesse komt volgens Leben door de politieke aardverschuivingen. ‘Er is een trend van populisten die opkomen, niet alleen in de VS maar overal ter wereld. De mensen zijn hun geloof in de huidige politiek kwijt’, aldus Leben.

De Piratenpartij wil dit counteren door terug het vertrouwen in de mens te leggen, zoals ze zelf zeggen. Zo willen ze meer inspraak door directe democratie. Ze willen niet alleen referenda gebruiken, die toch niet onbesproken bleven sinds de brexit. ‘Met referenda zijn er wel enkele problemen, vooral dat het ongenuanceerde vragen zijn. Inspraak moet verder gaan. Zo is er bijvoorbeeld liquid democracy, een systeem waarbij het internet gebruikt wordt zodat burgers constant input kunnen geven over lopende zaken en ze zelf ook voorstellen kunnen doen’, meent Leben van de Leuvense crew.

'De Piratenpartij is een beweging'

David Leben, Piratenpartij

Dat is een systeem dat ze ook gebruiken voor de interne werking van de partij. Daarom noemt Leben de Piratenpartij eerder een beweging dan een klassieke politieke partij: ‘De Piratenpartij is voornamelijk een beweging. We zijn ook een partij maar dat is eerder om ideeën aan te brengen in het huidige systeem.’

Ideeën rijpen

Op de kritiek dat de Piratenpartij onrealistische ideeën wil aanbrengen, stelt Leben dat ze eerder de weg effenen voor zulke ideeën, zodat die na verloop van tijd toch gedeeld worden door sommigen. ‘Vorige verkiezingen waren wij de enigen die het onvoorwaardelijk basisinkomen in ons partijprogramma hadden staan. Op dit moment is dat onderwerp algemeen bespreekbaar geworden over het hele politieke spectrum heen en worden er wereldwijd experimenten mee uitgevoerd’, vertelt hij.

'De burgerbewegingen moeten een stem hebben op het politieke niveau'

David Leben, Piratenpartij

De Piratenpartij is een beweging omdat de ideeën die ze aanbrengen wel degelijk leven onder de mensen meent Leben. ‘Er ontstaan allerhande burgerbewegingen, gaande van Occupy en Nuit Debout tot samen lokaal groenten telen en repair cafés. De burgerbewegingen, de mensen die een bijdrage willen leveren aan de samenleving, moeten ook een stem hebben op het politieke niveau. Dat is er duidelijk nog te weinig.’

Powered by Labrador CMS