artikel> KU Leuven wil restauranttarieven binnen Associatie gelijkstellen
Pendelstudenten betalen meer in de Alma
Campus Brussel telt veel pendelstudenten uit Leuven, maar om te eten in de Leuvense Almarestaurants moeten ze €3,90 extra ophoesten. Misschien komt daar binnenkort verandering in.
Leuven staat bekend als de studentenstad bij uitstek, maar de KU Leuven heeft ook 14 andere campussen verspreid over heel Vlaanderen. Zo telt KU Leuven Campus Brussel 4.332 studenten. Velen van hen kiezen nog voor een kot in Leuven.
Die studenten kunnen geen gebruik maken van de studentenvoorzieningen in Leuven. Zo betalen ze in de Alma de volle prijs voor een maaltijd en niet het studententarief dat KU Leuvenstudenten die in Leuven studeren betalen.
Bekend probleem
“Dat is een bekend probleem, waarvoor we in ieder geval een oplossing hebben voor studenten van externe campussen die in Leuven lessen volgen,” reageert vicerector Studentenbeleid aan de KU Leuven Rik Gosselink. Die kunnen wel aan studententarief eten op de dagen dat zij les hebben in Leuven in samenwerking met de faculteit die ons lijsten bezorgen.
“Dat onze studenten niet naar de Alma in Leuven kunnen gaan is een opmerking die we regelmatig horen,” vult Thomas Eeman, voorzitter van ASR, de studentenraad voor KU Leuvenstudenten in Brussel, aan.
Bert De Jonghe is stafmedewerker integratie van studentenvoorzieningen. Hij begrijpt de bezorgdheden van de pendelstudenten. “Ik begrijp dat dat voor de studenten zeer moeilijk te begrijpen is, maar de logica erachter is duidelijk. De subsidies per student worden doorgegeven aan de stuvo op de campus waar die student studeert.”
Als een student van campus Brussel in de Leuvense Alma aan studententarief zou eten, krijgt Alma daar geen extra subsidie voor. “Een complex financieringsverhaal,” bevestigt directeur van de Studentenvoorzieningen, Jan De Vriendt. In het huidige samenwerkingsmodel kunnen studenten genieten van de studentenvoorzieningen op de campus waar ze studeren. “In dat model zou het dus niet eerlijk zijn de pendelstudenten te laten genieten van alle voordelen in Brussel én Leuven,” vindt De Vriendt.
Slecht nieuws voor de pendelstudenten, want een directe verandering van de huidige situatie zit er niet in. Het goede nieuws is dat men de ambitie heeft om de studentenprijzen op associatieniveau gelijk te stellen. Voor de pendelstudenten betekent dat concreet dat eten in de Alma aan studententarief wél mogelijk wordt.
Een KU Leuvenstudent uit Oostende zou zo dus ook aan studententarief kunnen eten in het studentenrestaurant van hogeschool Odisee in Brussel. Een zware klus, beseft De Vriendt. “Dat is een streefdoel dat we ons gesteld hebben, maar dat zal zeker nog even duren. Die inspanning is, gezien de financiële consequenties, namelijk niet zo gemakkelijk rond te krijgen.”