NIEUWS VERKIEZINGEN

Peiling Veto: N-VA is weer de grootste partij bij studenten

In een peiling van Veto bij meer dan 2.300 studenten scoort de partij van Bart De Wever het hoogste met 25,2% van de stemmen federaal. Groen daalt behoorlijk in populariteit, terwijl Vooruit enorm groeit. De bevraagde studenten liggen bovenal wakker van klimaat, onderwijs en gelijkheid.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Hoe ging Veto te werk?

  • Op 15 april lanceerde Veto de grote studentenpeiling. Studenten van associatie KU Leuven konden die eenmaal invullen. Het personeel van de associatie bereikte Veto via een random sample
  • 2.334 studenten en 524 personeelsleden vulden de peiling in. De resultaten van de studenten werden gewogen naar de relatieve grootte van de deelnemende faculteiten, die van het personeel niet. 
  • Voor het opstellen en verwerken van peiling kon Veto rekenen op een toeziend oog van doctorandus in de sociologie Daan Delespaul.

De N-VA is weer de grootste studentenpartij. Dat blijkt uit een peiling van Veto bij meer dan 2.300 studenten. Ze steekt Groen voorbij in de federale en Vlaamse verkiezingen. Alleen bij de Europese verkiezingen behalen de ecologisten nog de eerste plaats. De groene golf van 2019 – ten tijde van de klimaatmarsen – lijkt zo bij de studenten overgewaaid te zijn.

Vooruit stijgt fors

'Het is fijn dat studenten kiezen voor een partij die verantwoordelijkheidszin bepleit voor de lange termijn', reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever. 'Ook studenten begrijpen maar al te goed dat er stevige hervormingen nodig zijn om ook hun welvaart in de toekomst te verzekeren. Een hoopgevend signaal.' 

'Dit toont aan dat onze standpunten toekomstgericht zijn en belangrijk voor jongeren: we zetten in op klimaat, maar ook op eerlijke kansen voor iedereen', zegt co-voorzitter van Groen Nadia Naji, die tevreden is met de score.

'De algemene trend van normalisering bij het Vlaams Belang vindt ook bij studenten ingang'

Bart Maddens, politicoloog (KU Leuven)

De opvallendste stijger bij de student is Vooruit. In 2019 haalde het toenmalige sp.a nog amper de kiesdrempel, nu bezet ze op Vlaams en federaal vlak de derde plaats. 'Vijf jaar geleden scoorden we slecht bij de jeugd, omdat we te weinig inzetten op de thema's waar zij wakker van liggen', reageert Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere. 'Vandaag doen we dat wel, bijvoorbeeld op mentaal welzijn. Bovendien hebben we de partij stevig verjongd.'

Grote verliezers zijn cd&v en Open Vld. De christendemocraten dalen federaal van 14% naar 9.3%, op Europees niveau moeten ze de duimen leggen voor Vlaams Belang. Ondertussen zien de liberalen hun stemmen federaal met bijna de helft krimpen: van 19% in 2019 naar amper 11,3%. De extreemlinkse PVDA verdubbelt dan weer en haalt federaal 8,7%. 

Vlaams Belang blijft klein

De stemvoorkeur van studenten spiegelt zich voor een groot deel aan het algemene stemgedrag, denkt Maddens. 'De grote daling in populariteit van Open Vld – in 2019 nog de derde grootste onder de studenten – is daar een voorbeeld van.'

'Het relatief hoge aantal stemmen voor Groen zien we ook bij andere peilingen naar kiesintenties bij jongeren', gaat Maddens verder. 'Maar anderzijds is er hier ook wel een daling in vergelijking met 2019, wat een algemene trend in het peilingen weerspiegelt.' 

'Vooruit lijkt de progressieve kiezers op te vangen die zich afkeren van Groen, maar ook niet de stap zetten naar de PVDA'

Bart Maddens, politicoloog (KU Leuven)

Toch valt in die zin de relatief lage score van Vlaams Belang – ook populair onder jongeren – op. 'We weten uit onderzoek dat scholingsgraad op dat vlak een belangrijke rol speelt', duidt Maddens. De partij van Tom Van Grieken scoort minder goed bij hoogopgeleiden, waartoe dus ook studenten behoren. 

Al behaalt Vlaams Belang geen verwaarloosbare score onder de studenten. 'De algemene trend van normalisering van die partij vindt ook bij studenten ingang', weet Maddens. 

Studenten geven om klimaat

Opvallend is de forse klim van Vooruit. 'Ongetwijfeld speelt het Conner-effect een rol in dit resultaat', vindt Maddens. Hij denkt overigens dat een deel van de Groen-stemmers bij Vooruit zijn beland. 'Vooruit lijkt de progressieve kiezer op te vangen die zich afkeren van Groen, maar ook niet de stap zetten naar de PVDA', aldus Maddens.

Op de vraag welk thema studenten het belangrijkste vinden, komt klimaat nog steeds als eerste uit de bus. 'Groen daalt dan wel, maar hun score blijft relatief hoog, zeker in vergelijking met de brede bevolking', duidt Maddens. Hij wijst erop dat de huidige generaties studenten degene zijn die op de middelbare school de klimaatmarsen meegemaakt hebben. Een groene generatie dus.

60,2% van de studenten voelt zich overigens onvoldoende betrokken bij politieke besluitvorming. 'Die deconnectie met de politieke wereld zie je ook bij de brede populatie', aldus Maddens. 

Hij vermoedt echter dat jongeren niet per se even negatief kijken naar de politiek als de brede populatie, maar dat velen gefrustreerd zijn omdat politici te weinig met hun specifieke belangen rekening lijken te houden. Denk aan de toenemende regeldrift ten aanzien van jeugdbewegingen.

Powered by Labrador CMS