artikel> Hulpaanbod voor studenten sterk uitgebreid sinds coronacrisis

Overzicht: waar kan ik virtueel terecht voor psychische hulp?

Dat studenten lijden onder de coronacrisis wordt steeds duidelijker. De KU Leuven zette dan ook, samen met de studentenvertegenwoordigers, verschillende initiatieven op poten. Hier een overzicht.

Gepubliceerd

'Studenten brengen vandaag veel tijd thuis of op kot door, terwijl ze online lessen volgen. Van echt sociaal contact is nog maar weinig sprake. Dat weegt, voor sommigen al meer dan voor anderen', zegt Hilde Feys, vicerector Studentenbeleid.

De faculteiten en campussen werkten samen met studentenvertegenwoordigers om een breed online aanbod uit te werken, waarvan een overzicht terug te vinden is op 'Thuis aan de KU Leuven' en op de kalender van studentenvoorzieningen. Bijzondere zorg gaat uit naar nieuwe studenten, internationals, mentaal kwetsbaren en studenten in een moeilijke thuissituatie.

Gevarieerd aanbod

Het studentengezondheidscentrum biedt online sessies aan rond mentaal welbevinden. Specifiek betreffen deze sessies onderwerpen zoals stress, piekeren en zelfzorg. Daarnaast kan de student elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 15 en 17 uur anoniem chatten met een multidisciplinair team samengesteld door medewerkers van studentenvoorzieningen, dat allerlei verschillende soorten vragen kan opvangen waar studenten mee zitten.

'Vanuit LOKO werken wij voor de veerkrachttrainingen samen met de psychologen van het Studentengezondheidscentrum'

Lucie Debaere, LOKO-voorzitter

Voor zorgverleners in spe is er het platform care4u2. Dit is interessant voor stagiairs in zorgberoepen, die nu in moeilijke omstandigheden werken en met hun grenzen geconfronteerd worden. Zo staan bijvoorbeeld stagiairs geneeskunde op covid-afdelingen en worden zij geconfronteerd met situaties die kunnen wegen op hun mentaal welzijn.

'Jezelf in de prise steken'

Samen met LOKO en Stura zetten de psychologen van het Studentengezondheidscentrum een online veerkrachttraining op onder de titel Jezelf in de prise steken. Studenten kunnen een opleiding volgen tot 'student-trainer', waarin wordt aangegeven hoe je zo'n veerkrachttraining kan geven. 'Dit is een soort hulpverlening voor en door studenten', vertelt Els Brunfaut, psychologe aan het studentengezondheidscentrum.

'Vanuit LOKO werken wij voor de veerkrachttrainingen samen met de psychologen van het Studentengezondheidscentrum. Door deze trainingen kunnen studenten in dialoog gaan met elkaar en inspiratie halen uit de ervaringen van medestudenten. We geloven dat dit soort gesprekken hen helpt om samen erdoor te komen', vertelt Lucie Debaere, voorzitter LOKO, samen met Mante Baekeland en Anne-Marie Dedene, LOKO-mandatarissen Studentenvoorzieningen.

Financiële ondersteuning

Het staat buiten kijf dat veel jongeren hun studentenjob verloren, en dat kan problematisch zijn voor zelfvoorzienende studenten. Klassieke sectoren waarin veel studenten tewerkgesteld worden, zoals de horeca, moeten al weken noodgedwongen de deuren dicht houden.

Studenten die in financiële moeilijkheden zitten om hun studies te betalen, kunnen terecht bij de Sociale Dienst

Het Student Career Center, dat ondersteuning biedt bij het zoeken van een studentenjob of startersbaan, wil inzetten op het vinden van studentenjobs in sectoren waar de noden momenteel sterk zijn toegenomen, zoals het covid-afnamecentrum in de Zeelstraat of UZ Leuven. Beschikbare studentenjobs zijn te vinden in de vacaturedatabank 'Student Job Shop'. Bij het Student Career Center worden ook coaching-sessies aangeboden.

Studenten die in financiële moeilijkheden zitten om hun studies te betalen, kunnen terecht bij de Sociale Dienst en de studentenvoorzieningen op de campussen. Er wordt momenteel ook gewerkt aan een noodsubsidiereglement.

Virtuele bibliotheek

Bibliotheken en leercentra zijn enkel open voor studenten in moeilijke omstandigheden of internationale studenten die nieuw zijn aan de universiteit. Er zijn zo'n 250 studieplaatsen voorzien voor deze doelgroep; er wordt ook onderzocht of een capaciteitsuitbreiding in december mogelijk is. Voor andere studenten is er een virtuele bibliotheek op Toledo, waar studenten online samen kunnen studeren.

Naast samen les volgen, is samen ontspannen voor studenten ook een heel belangrijk deel van wat ooit het studentenleven was. Mindmates wil daaraan tegemoet komen met de 'MindMates chillzone', een Discord waarin studenten op basis van gemeenschappelijke interesses met elkaar in contact kunnen komen. Er is elke woensdag de mogelijkheid 'samen' een film te kijken, zo is er ook een leesclub op donderdagen 'BookMates' en kunnen ze via 'Speedfriendshipping-sessies' snel andere studenten leren kennen.

Aandacht voor internationale studenten

'Onze internationale studenten zien een bezoek aan het thuisland in het water vallen of ingeperkt worden wegens quarantainemaatregelen. Mogelijk moeten ze ook de feestdagen onverwachts in België doorbrengen, wat een serieuze domper voor hen betekent', licht rector Luc Sels toe.

Verschillende initiatieven worden ook in het Engels aangeboden voor internationale studenten, een belangrijke doelgroep omdat zij zich vaak heel ver van familie en vrienden bevinden. Zo zijn er sessies in het Engels rond sleeping, mindfulness en breaking bad habits.

Ook het intercultureel ontmoetingscentrum Pangaea zorgt voor ondersteuning in de vorm van meditatiesessies, online conversatiegroepen en zogenaamde coffee-break-momenten.

Powered by Labrador CMS