artikel> Leuvens bedrijf Statik bouwt nieuwe site voor Veto
Nieuwe Vetosite bereikt ook externe campussen: "Alles is beter"
Hopelijk heb je al gemerkt dat uw zoektocht naar studentennieuws er sinds kort iets anders uitziet. Veto heeft sinds 12 februari een nieuwe site en zet koers richting 21ste eeuw.
WAT EN HOE?
Het verhaal van de nieuwe Vetosite begint enkele jaren geleden. “Mijn voorgangers hadden offertes geanalyseerd en nagedacht over hoe de site er moest gaan uitzien,” vertelt hoofdredacteur Roderik De Turck. “Na lang zoeken vonden we Statik, een bedrijf dat onder meer de nieuwe website van de KU Leuven bouwt.”
Statik en Veto ontwikkelden samen een duidelijke visie op de nieuwe site. Daarin was veel plaats voor de expertise die Veto in de loop der jaren opbouwde. “In de oude website zitten jaren aan kennis over hoe een nieuwssite het beste werkt,” zegt David Spinnael van Statik. “Die opgebouwde ervaring konden we niet laten liggen.”
“Veto bestaat bijna volledig uit vrijwilligers. Zij moeten snel hun weg vinden in het systeem”
David Spinnael (Statik)
Ook gebruiksvriendelijkheid speelde een cruciale rol. “De site moet makkelijk te hanteren zijn, voor de lezers én voor de beheerders,” zegt Spinnael. “Veto bestaat bijna volledig uit vrijwilligers. Zij moeten snel hun weg vinden in het systeem om vlot content aan te maken.”
Die content zal visueel sterker en interactiever dan ooit zijn. “Op de huidige site heb je een titel, een tekst en eventueel onderaan een foto,” zegt De Turck. “Vanaf vrijdag kunnen we aan de slag met uitgelichte quotes, tweets, filmpjes, tijdslijnen en onze accounts op sociale media. De site is visueel sterker en interactiever dan ooit. Alles is beter.”
“De site is visueel sterker en interactiever dan ooit”
Roderik De Turck, hoofdredacteur
Statik kijkt alvast positief terug op de samenwerking. “We zijn als team betrokken bij een magazine waar de meesten onder ons mee opgegroeid zijn,” zegt Spinnael. “Het is boeiend om samen te werken met een jong, maar bovenal uitermate gemotiveerd team. Met veel goesting, kennis en ook enige nostalgie is dit project voor ons de perfecte match.”
UNIVERSITEIT, LOKO EN ALUMNI
Allemaal mooi, maar zoals het volksliedje zich afvraagt: wie gaat dat betalen? “In samenwerking met de universiteit, studentenkoepel LOKO en de alumni van Veto hebben we genoeg geld bijeen gekregen,” zegt De Turck. “Ook een crowdfundingsactie bracht heel wat geld in het laatje.”
Daarnaast worden er ook twee papieren Veto’s niet gedrukt, zodat die drukkosten ook naar de site kunnen gaan. “Dat we tijdens de klimaatweek de Veto niet drukken, is inmiddels een traditie. Daarnaast zal ook de Veto van 15 februari enkel online te lezen zijn, omdat we de lancering van de site zo veel mogelijk ruchtbaarheid willen geven.”
QUID PAPIER?
De nieuwe site betekent uiteraard niet het afscheid van de papieren Veto die u tussen twee lessen door of bij een portie Almafrietjes leest. “We willen onze oplage efficiënt verdelen,” zegt De Turck. “Vandaag blijven er veel Veto’s liggen, omdat meer en meer mensen die online lezen. Daarom gaan we een deel van de Veto’s verspreiden over de andere campussen van de KU Leuven.”
Kortom, Veto ligt binnenkort niet alleen in uw Alma of aula, maar ook in die van studenten uit onder andere Antwerpen, Gent, Oostende en Aalst. “Nu al bereiken we de Kulak en de campus in Brussel, maar in maart zullen we alle campussen fysiek bereiken,” zegt De Turck trots. “Daar hoort ook campusnieuws bij. Elke campus zal een eigen pagina krijgen op onze nieuwe website, zoals veto.be/kortrijk of veto.be/brussel. We roepen studenten uit de verschillende campussen dan ook op om onze ploeg te versterken.”