interview> "De journalistiek is zeker een risicoberoep”

Navraag: Bart Schols

VRT-journalist Bart Schols belandde na zijn interview met ex-Syriëstrijder Younes Delefortrie in een mediastorm. Ondertussen lijkt de commotie bedaard en focust Schols zich op “De Afspraak”.

Gepubliceerd

Ook Veto TV trok mee op pad naar de VRT. Het uitgebreide video-interview vind je hier.

De sportredactie, Het Journaal en Radio 1. Bart Schols heeft er een gevarieerd parcours opzitten op de VRT. In augustus maakte hij de overstap naar Canvas en presenteert de journalist het actualiteitsprogramma De Afspraak.

“Tijdens mijn studententijd had ik eigenlijk geen journalistieke ambities,” vertelt Schols. “Ik heb psychologie gestudeerd en basketbalde in tweede klasse. Dankzij mijn sportachtergrond ben ik eerder toevallig op de VRT beland.”

U begon op de sportredactie en presenteert nu uw eigen actualiteitsprogramma. Een opvallende switch.

Bart Schols: «Die overgang is gradueel verlopen. Ik ben begonnen bij Het Journaal als reporter. Dan ben ik naar Terzakegegaan en uiteindelijk ben ik op Radio 1 beland, bij De wereld vandaag

«Het is in het begin vooral belangrijk te assimileren en snel dingen te verwerken. Interviews afnemen, zeker op televisie, is nog een stapje verder. Ik voel zelf dat ik een tandje moet bijsteken. Ik heb nog niet het metier van een Lieven Van Gils, Kathleen Cools of Lieven Verstraete, die dat al jaren doen.»

“Ik vind niet dat je met boksen meer te weten komt”

Met “De Afspraak” maken jullie vijf uitzendingen per week. Dat is pittig.

Schols: «Het is een stevig ritme. ’s Morgens om acht uur begint mijn dag met het lezen van de kranten. ’s Avonds ben ik zelden voor half elf thuis. Dat zijn werkdagen van veertien uur.»

«Bovendien is de focus tijdens die uitzending van drie kwartier enorm groot. Lieven Van Gils had me gewaarschuwd, maar ik voel nu zelf dat ik moet proberen voldoende rust te nemen. Je hebt die frisheid nodig. Het is niet evident die te bewaren tot het einde van de week. »

Is het realistisch elke dag opnieuw een goede uitzending af te leveren?

Schols: «Het is een utopie te denken dat je uitzending elke dag even goed is als er vijf uitzendingen per week zijn. We hebben in Vlaanderen sterke redacties, maar iedereen moet wel op de tippen van zijn tenen lopen om kwalitatief de lijn door te trekken. In Nederland bijvoorbeeld zijn de redacties soms dubbel zo groot. Het is hard werken.»

Ligt de journalistieke druk soms te hoog? Er wordt vandaag de dag veel gesproken over de gevaren van burn-outs.

Schols:«Ik wil voorzichtig zijn met ons op een ander niveau te zetten in vergelijking met anderen. Ik ken mensen uit allerlei branches die thuiszitten, maar journalistiek is zeker een risicoberoep.»

«Als journalist moet je constant een kritische blik werpen op wat er in de wereld gebeurt. Vandaag de dag zijn er echter heel veel prikkels. Ik moet zelf soms echt opletten en bewust van Twitter afblijven, anders blijf ik bezig.»

«Ik moet eerlijk toegeven dat de commotie rond het interview met Younes het voor mij persoonlijk ook wel zwaarder heeft gemaakt.»

“Het is een utopie dat elke uitzending even goed is”

KRITISCH

U vertelde achteraf dat u zelf het gevoel heeft dat u daar iets heeft laten liggen. Wat zou u anders doen?

Schols: «Als ik achteraf een uitzending herbekijk, zie ik bij elk interview wel iets dat beter kan. Bij Younes gaat het bijvoorbeeld over het feit dat IS homo’s van gebouwen gooit. Ik wist dat, maar dat is om een of andere reden in de voorbereidingen niet aan bod gekomen. Daar heb ik iets laten liggen.»

«Dat is een heel concreet gegeven, maar dat is nog iets anders dan te zeggen dat er geen enkele kritische noot was. Daar ben ik het niet mee eens.»

Is de kritische functie de belangrijkste functie van een journalist?

Schols: «Dat hangt er vanaf. Je moet steeds goed nadenken over wat het je oplevert. Een interview met een politicus is bijvoorbeeld iets heel anders dan het interview met de 57-jarige Patrick vorige week, die lijdt aan jongdementie.»

«Wat de uitzending met Younes betreft: je kan kiezen voor een boksmatch of je kan het anders aanpakken. Ik heb voor de tweede optie gekozen. Ik ben er niet van overtuigd dat je met boksen meer te weten komt.»

Kan een kritische instelling soms de objectiviteit van een journalist beïnvloeden?

Schols: «Dat is een kwestie die je bijvoorbeeld vaak te horen krijgt als men de simpele opdeling maakt tussen links en rechts in politieke gesprekken. Als je altijd op dezelfde manier dezelfde partij zou bevoordelen of benadelen, dan ben ik het daarmee eens.»

«Het is echter niet omdat ik in een gesprek iemand van een bepaalde partij kritisch bevraag, dat ik de andere kant van het spectrum ook niet kritisch zou kunnen bevragen. Het is niet omdat je een bepaalde partij kritisch aanpakt en er op dat moment geen wederwoord is, dat het dan subjectief is.»

BEMIDDELINGSTRAJECT

Is de interne storm op de VRT ondertussen gaan liggen? Na de motie van wantrouwen tegen hoofdredacteur Rademakers leek de toestand even kritiek.

Schols: «Het bemiddelingstraject is nu opgestart door de hoofdredactie en de redactieraad. Op dit moment is er een windstilte, maar het is belangrijk dat dat nog wordt opgevolgd.»

«De tevredenheidsenquête (waarin het VRT-personeel een gebrek aan leiderschap en communicatie aanklaagde, red.) was de aanleiding voor de problemen, maar niet de oorzaak. Er leeft meer op de redactie. Het is belangrijk de rangen te sluiten en te zorgen dat iedereen achter elkaar staat. Dat kan niet voor alles is uitgepraat.»

Hebben de gebeurtenissen een impact gehad op het dagdagelijkse redactiewerk?

Schols: «Natuurlijk krijgt ook je redactie in zo’n situatie klappen. Ik probeer me persoonlijk zoveel mogelijk terug te plooien op onze dagelijkse werking. Je moet op elk moment proberen goede programma’s te blijven maken. Ook wanneer dat niet evident is en je stikkapot bent.»

«De vrijdag voor de vakantie zijn we met de redactie naar een optreden van Regi geweest in de Lotto Arena. Een beetje teambuilding deed deugd. Het is belangrijk dat we samen aan één zeel te trekken.»

Powered by Labrador CMS