artikel> Studententijd niet voor iedereen de tijd van je leven
MindMates doorbreken de stilte
Hoe voer je een goed gesprek met iemand die het moeilijk heeft? Kan je iets doen aan donkere gedachten? De KU Leuven zoekt met het nieuwe project MindMates naar antwoorden.
Om de stilte en het taboe over psychische problemen bij studenten te doorbreken lanceert de KU Leuven deze week de website MindMates.be. De site is niet enkel voor studenten die zelf problemen ervaren, maar zeker ook voor studenten die problemen opmerken bij medestudenten.
Daarnaast zijn er workshops die gratis zijn voor alle studenten. Op zo’n workshop leer je de do's-and-don'ts in verband met psychische problemen bij jezelf en bij anderen. De organisatie doelt op een informele aanpak van de gesprekken in kleine groepjes.
Uit de groep mensen die de workshop hebben gedaan (de MindMates), wordt er dan gezocht naar vrijwilligers die een steentje willen bijdragen. Er zal zo ook een MindMatch team worden opgestart waar studenten hun medestudenten helpen. “Het kan bijvoorbeeld gaan over een student met autisme die alleen moeilijk in de les raakt en die zo geholpen wordt,” aldus psychotherapeute Marleen Gheldof, die al 15 jaar met studenten werkt.
“Het is niet de bedoeling om mini-therapeuten te maken van studenten. Je hoeft geen expert te zijn om een luisterend oor te bieden, of om te vragen hoe het met iemand gaat. Gewoon sociaal contact is heel belangrijk,” benadrukt Gheldof.
Antennes
MindMates kunnen met hun vaardigheden ook een signaalfunctie opnemen. Zij merken problemen sneller op dan de doorsnee student. Gheldof legt uit: “Studenten weten het snelst van collega-studenten wat er gaande is. Ze zien wanneer iemand niet meer buiten komt, wanneer hij of zij er vreselijk slecht uitziet of zich avond na avond lazarus drinkt omdat het uit is met zijn of haar lief.”
MindMates is het eerste project in zijn soort in België. Veel universiteiten in het buitenland hebben al een dergelijke peer-gebaseerde hulpverlening.