artikel> Can't touch this

LOKO brengt sensibiliseringsactie voor grensoverschrijdend gedrag

Plots staan er paspoppen op centrale plaatsen van de KU Leuven. Ze zijn naakt, enkel hun geslachtsdelen zijn bedekt en op borsthoogte staat in opvallende alcoholstift een telefoonnummer geschreven.

Van ver roept dit beeld zeker vragen op, en is een campagne rond Seksueel Grensoverschrijdend gedrag misschien niet de eerste gedachte die opkomt. Toch is dit het geval. Het telefoonnummer is van het meldpunt seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Deze week brengt de Leuvense Studentenkring (LOKO), onder leiding van Margot Van Den Broeck en Pieterjan Vaneerdewegh, hun eerste grootschalige sensibiliseringsactie ooit rond dit thema. Er werd lang gehint naar een mogelijk onderwerp voor de oktobercampagne, de grootschalige campagne van LOKO die ieder jaar met een ander thema plaatsvindt, maar daarvoor wordt telkens een onderwerp gekozen dat de Leuvense inwoners (dus niet enkel de studenten) aangaat.

Maar jongens willen toch altijd?

‘Het is een onderwerp dat echt leeft onder studenten’, vertelt Margot Van Den Broek, ‘maar toch wordt er amper over gesproken. Dat willen we veranderen.’ Ook de vicerector van Studentenbeleid, Rik Gosselink, sluit zich hierbij aan. ‘Door de aandacht die LOKO hier nu aan geeft, hoop ik dat de studenten het sneller zullen aangeven als die dingen gebeuren.’

Dat is het idee en de titel van de campagne (en de boodschap die je op de geslachtsdeelbedekkende stickers kon vinden): ‘can’t touch this’. Maar de campagne reikt verder: ook posters worden overal op de campus verspreid. Hierop staan quotes die gebaseerd zijn op de persoonlijke ervaringen van de studenten. Zo hangt er een poster ‘ik duwde haar weg maar ze kuste me toch’ naast een andere met ‘maar jongens willen toch altijd?’

In totaal zijn er vier verschillende posters, maar slechts twee onderwerpen. De ene gaat dus over het idee dat jongens nooit nee zouden zeggen, en de andere over het ongewenst aanraken van iemand zijn achterwerk.
Het is uiteraard de vraag of deze twee onderwerpen de campagne inhoudelijke diepgang kunnen bieden. ‘Er werd gekozen voor situaties waarbij we een zo groot mogelijk publiek kunnen aanspreken’, legt Margot Van Den Broeck uit. Geen poster dus met ‘ik was eigenlijk te dronken om ja/nee te zeggen’. ‘Het is dan ook een zeer gevoelig onderwerp, wat de ene te soft vindt spreekt de andere totaal niet aan.’

Verder is er woensdagavond een panelgesprek, waar het meldpunt aanwezig zal zijn. Daarnaast zullen ook Liesbeth Kennes, vormings- en beleidsmedewerker seksueel grensoverschrijdend gedrag bij CAW Stad Leuven, en Liesbeth Stevens, professor seksueel strafrecht en hoofd van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, deelnemen aan het gesprek.

Ja² = SeX

Het initiatief kwam er oorspronkelijk in kader van de wedstrijd die de vzw Zijn van Gelijke Kansen organiseert. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar zouden tot vier keer meer de kans lopen om het slachtoffer te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. De wedstrijd, genaamd Ja² = SeX, nodigt daarom studenten uit om een campagne te ontwerpen rond ‘instemming’.

De campagne van de winnaar zal worden uitgerold over heel Vlaanderen. Het enige addertje onder het gras: je mag je campagne niet zelf lokaal uitrollen voor de prijsuitreiking op 12 mei. ‘We wisten dit eerst niet, en de periode na 12 mei is erg dicht bij de examens’, vertelt Margot. ‘Het is belangrijker dat we zoveel mogelijk van onze studenten kunnen bereiken, in plaats van een wedstrijd winnen. Dus nu doen we eigenlijk niet meer mee.’

Powered by Labrador CMS