VERSLAG DEBAT

KVHV-debat toont gezellige, maar ook gezapige kant van de politiek

Maandag organiseerde KVHV haar Groot Openingsdebat, met als thema het federale begrotingstekort. Het werd een amicaal, maar ook ietwat gezapig debat. 'Ik mag toch Sammy zeggen, hè?'

Gepubliceerd

Op haar Groot Openingsdebat bracht het KVHV vier politici samen om het debat over de federale staatsschuld aan te gaan, dat natuurlijk onlosmakelijk verbonden is aan de regeringsvorming, het tweede thema van de avond. Cd&v en Open Vld stuurden nationale kopstukken af op het debat met respectievelijk voorzitter Sammy Mahdi en minister van Justitie Paul Van Tigchelt. Dat was niet het geval bij de andere uitgenodigde partijen.

Het nieuwbakken parlementslid Oskar Seuntjes (Vooruit) stuurde helaas zijn kat, net als Brussels parlementslid Gilles Verstraeten. Vooruit vond gelukkig wel een vervanger met kersvers Leuvens gemeenteraadslid en studentenvertegenwoordiger Jan-Thomas Roefs, in tegenstelling tot N-VA. Al was er wel een oud N-VA'er in de zaal met kamerlid Katleen Bury, die al enkele jaren voor Vlaams Belang zetelt. 

Het debat viel soms een beetje in slaap, maar werd toch enkele keren wakker geschud, telkens wanneer Sammy Mahdi het woord nam. De cd&v-voorzitter kroonde zich dan ook – zoals wel vaker het geval is bij studentendebatten – tot winnaar. 

Haperende apparatuur

Na een stevige vertraging – de apparatuur van de KU Leuven liet het afweten – ging het debat van start voor een matig gevulde Grote Aula. Doorheen het debat waren de aanwezige toekomstige regeringspartijen vooral heel voorzichtig. Doordat het debat dan ook nog eens over de begroting ging, een thema waar zelfs oppositiepartij Vlaams Belang niet bepaald op kapitaliseert, waren de scherpe tegenstellingen op een hand te tellen. De toekomstige regeringspartijen die iets verweten werden, waren dan weer niet aanwezig. 

Zowel Mahdi als Roefs maakten zich – net zoals hun partijen – kenbaar als voorstanders van een meerwaardebelasting. Toch liep de formatie in de zomer stuk op dit knelpunt uit de supernota van formateur Bart De Wever. 'In een eerlijke samenleving dragen de sterkste schouders meer lasten. Zo kunnen we de lasten op het werk verlagen, waardoor werken meer loont', verduidelijkte Roefs. 'Het is niet raar dat iemand die hard werkt minder belast wordt dan iemand die renteniert', stond Mahdi hem bij. 

Mahdi presenteerde zich als the bigger man, alsof zijn partij nog nooit een nota had gelekt.

Bury trakteerde de zaal op een primeur. Het Vlaams Belang nam nog geen standpunt in over de vermogensbelasting. 'Een vermogensbelasting? Neen. Er zijn al zoveel fiscale koterijen. In een vermogenswinstbelasting zoals in Scandinavische landen kunnen we ons wel vinden.' 

Ook Van Tigchelt dacht het zijne van een vermogensbelasting, die volgens hem de ondernemers wegjaagt. 'We zijn al wereldkampioen in het betalen van belastingen. Die sterkste schouders dragen hierdoor al meer bij.' Mahdi weerde de aanval van de liberaal en maakte er zich met wat sarcastische humor van af. 'Die rijken vinden dat ze al genoeg bijdragen met hun pintje, zeker?', lachte hij.

(Ongezonde) koeken

Moderator Maddens ging verder met een vraag over een ander heet hangijzer op de onderhandelingstafel: besparingen in de gezondheidszorg. 'Er zijn hervormingen nodig', stelde Mahdi, die op dit late uur een klein hongertje leek te hebben. 'We werken met te veel dure geneesmiddelen. Ik zal het vergelijken met Leo's en Olés. We moeten meer Olés (ongeveer dezelfde koek, maar dan goedkoper, red.) eten dan Leo's.'

Volgens Mahdi zou de bevoegdheid ook beter regionaal georganiseerd worden. Dit was naar de zin van Bury. 'Je kan dan beter met ons spreken', zei ze met een kwinkslag. Mahdi bedankte echter snel voor dit aanbod. 

Van Tigchelt ging verder op de Leo-vergelijking en pleitte voor een algemeen gezondere levensstijl. 'Een derde van de uitgaven in de zorg gaat naar chronische ziektes. De helft daarvan zijn makkelijk te voorkomen.' Zijn woordvoerder leek zijn hoofd te schudden bij deze opvallende insteek. 

Lekken

Maddens haalde ook nog aan dat het opvallend is dat er zo kort na de heropstart van de formatiegesprekken al gelekt wordt in de pers. Mahdi presenteerde zich als the bigger man, alsof zijn partij nog nooit een nota had gelekt om de onderhandelingen in haar voordeel te laten uitdraaien. 

'De lekken kunnen niet van het centrum komen: wij zijn de serieuze partijen aan tafel', maakte Mahdi zich sterk. 'Je lekt enkel om de onderhandelingen te bemoeilijken. Misschien dat de socialisten graag willen dat er nog een zusterpartij aanschuift aan de onderhandelingstafel? Hetzelfde geldt misschien wel voor de Franstalige liberalen.'

Bij haar openingsdebat vorig jaar gaf de KVHV de sprekers vooraf nog een speciaal biertje, namelijk 'Vlaamsche Leeuw'. Nu moesten de panelleden het echter met een watertje stellen. Misschien dat een beetje alcohol het debat wat vuriger had gemaakt.

Powered by Labrador CMS