artikel> Kabinet burgemeester negeert verbod Raad van State
KU Leuven in de clinch met Stad Brussel over de kraak van één haar gebouwen
Gisteren werd KU Leuven geconfronteerd met de kraak van één van haar gebouwen in Brussel. Eerder deze week vorderde het stadsbestuur het gebouw op. De universiteit verzette zich toen nog met succes.
Donderdagavond, 16 november, werd de KU Leuven opgeroepen om te verschijnen voor de Brusselse Stadssecretaris, zo meldde de persdienst van de universiteit gisteravond. De Stad vorderde het Meyboomgebouw in de Broekstraat op voor de huisvesting van een 80-tal krakers, het collectief La Voix des Sans-Papiers.
‘KU Leuven is van mening dat deze beslissing volstrekt onwettig is, aangezien de Stad de daartoe voorziene procedures volledig terzijde heeft geschoven’, reageert de universiteit scherp.
‘KU Leuven kan niet aanvaarden op een dergelijke wijze voor voldongen feiten te worden gesteld en heeft zich genoodzaakt gezien om deze willekeurige beslissing in rechte aan te vechten.’ De universiteit haalde haar gelijk. Vrijdagavond schorste de Raad van State de beslissing van Stad Brussel: de uitvoering van de opvordering werd verboden.
‘Inbraak en bezetting’
Wanneer het krakerscollectief zich een dag na het verbod van uitvoering alsnog in het gebouw vestigt, reageert de universiteit dan ook stomverbaasd. Ze spreekt van ‘inbraak en bezetting’.
'Dat doet uitschijnen dat de Brusselse burgemeester Philippe Close het verbod van de Raad van State simpelweg negeert'
Na de oproep van een getuige komt de politie ter plaatse. Die stelt zich aanvankelijk nog op om het gebouw te beschermen, om zich wat later toch terug te trekken. Volgens getuigen van de universiteit gebeurt dat op instructie van het kabinet van de burgemeester. Dat doet uitschijnen dat de Brusselse burgemeester Philippe Close het verbod van de Raad van State simpelweg negeert.
Bouwvergunning
Zowel het krakerscollectief als het Meyboomgebouw bezorgden het Brusselse stadsbestuur eerder dit jaar al kopzorgen. Sinds begin september bewoonde het collectief het voormalige Hotel Astrid op het Zaterdagplein. Eind september voerde de politie een ontruimingsbevel niet uit omwille van een te kleine politieaanwezigheid.
De stad eiste het gebouw dan maar op, waardoor de families er tot 1 november konden verblijven. Op 2 november bevond de groep zich nog steeds in het gebouw. In tussentijd zocht de stad naar een alternatief, dat het vond bij het Meyboomgebouw van de KU Leuven.
'KU Leuven is nochtans bereid om in gesprek te gaan over de opvang van mensen in nood, zoals ze in het verleden ook gedaan heeft'
Persdienst KU Leuven
Over dat gebouw lagen de Stad en de universiteit overigens eerder al eens in de clinch: ‘In het kader van haar onderwijsopdrachten werd aan de KU Leuven een bouwvergunning verleend om in het gebouw “Meyboom” met werkzaamheden te starten. Tegen die bouwvergunning werd door de Stad Brussel als enige beroep aangetekend.’ aldus de persdienst van de universiteit. ‘KU Leuven kan enkel vaststellen dat het net dit gebouw is dat vrijdag door de Stad Brussel werd opgevorderd, en dat door de betreffende groep krakers wordt bezet.
‘KU Leuven is nochtans bereid om in gesprek te gaan over de opvang van mensen in nood, zoals ze in het verleden ook gedaan heeft. KU Leuven wenst te benadrukken dat het gebouw onbewoonbaar is en dat de veiligheid en gezondheid er momenteel niet kunnen gegarandeerd worden.’