artikel> Alma slaat prijzen voor warme maaltijden (opnieuw) op
Kroniek van een aangekondigde prijsverhoging
De fanatieke Alma-ganger heeft het al in de smiezen: de prijzen voor de warme maaltijden zijn - naar jaarlijkse traditie - licht opgedreven. De economische logica zelve, of is er meer aan de hand?
Wie een zogenaamde 'budgetmaaltijd' bestelt bij Alma betaalt vanaf nu 3,40 euro, waar diezelfde maaltijd vorig jaar nog 3,30 euro kostte. De twee andere maaltijdcategorieën worden twintig cent duurder, en zullen respectievelijk 4,60 en 6,10 euro gaan kosten. Broodjes, soep en snacks stagneren op dezelfde prijs.
Zelf verwijst de studentencateraar naar prijsverhogingen bij producenten als oorzaak voor de hogere tarieven. 'Om dezelfde kwaliteit te kunnen blijven aanbieden, moeten de prijzen nu eenmaal omhoog', klinkt het bij Alma. Dezelfde redenering horen we bij Pieterjan Vaneerdewegh, voorzitter van LOKO. 'Uiteindelijk moet iemand de rekening betalen. Het gaat puur om een indexering die noodzakelijk is om de kwaliteit te waarborgen'.
De maaltijdprijzen van Alma gaan al jaren in stijgende lijn. Zo betaalde men in 2011 bijvoorbeeld 4,70 euro voor een potje stoofvlees. Vandaag leg je 6,10 euro neer. Een groot deel van deze prijsevolutie kan verklaard worden door te kijken naar de indexering en de algemene levenskosten, die een gelijkaardige opwaartse beweging volgen.
Ook wanbeheer uit het verleden speelt echter een rol. Zo werd in 2013, na de aanstelling van huidig CEO Daniël Lips, een forse prijsverhoging doorgevoerd. 'Het vorige bestuur hield de prijzen onrealistisch laag', verklaarde algemeen beheerder Koen Debackere destijds in Veto. De afgelopen jaren sloot de prijsverhoging van de warme maaltijden weliswaar opnieuw aan bij de indexering.
Ter vergelijking: in Antwerpen schommelen de prijzen tussen de 3,40 en 5 euro. In Brussel betaal je tussen 4,20 euro en 5,20 euro. Wie in Gent studeert, komt er nog goedkoper vanaf, met prijzen tussen 3,20 en 4,60 euro.