NIEUWS KOTLABEL

Kritiek op nieuwe Vlaamse kotlabel: 'Leuven wordt hierdoor benadeeld'

'Zoals het nu op tafel ligt, vraagt het Vlaamse label gewoon om de wet te volgen, maar niets meer.'

Gisteren werd in het Vlaams parlement een nieuw uniform Vlaams kotlabel goedgekeurd. Vanuit Leuven klinkt er kritiek: volgens de universiteit en de studentenkoepel LOKO komt Leuven er een pak slechter door uit de bus dan tevoren.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Kotlabel: wat is dat?

  • Een kotlabel helpt je om te herkennen of je met een kwalitatief kot te maken hebt.

  • In Leuven bestaan nu twee kotlabels: een groen en een blauw. 

  • Het blauwe kotlabel wordt uitgereikt door de huisvestingsdienst van de KU Leuven, en houdt naast woningkwaliteit en brandveiligheid ook rekening met contractkwaliteit en studentvriendelijkheid. 

  • Het groene kotlabel wordt toegekend door de stadsdiensten en voldoet aan de normen van de stad wat betreft stedenbouw, woningkwaliteit en brandveiligheid, én aan de normen van de KU Leuven wat betreft contractkwaliteit en studentvriendelijkheid.

  • Er zijn vandaag 7.523 woonentiteiten voor studenten (kamers en studio’s) met een voorlopig 'gunstig besluit', waarvan bijna 5.000 een groen kotlabel dragen. Nog eens een 5.000 dossiers zijn in verwerking. Dit alles op een totaal van 42.000 woonentiteiten voor studenten. 

  • Nu komt er een overkoepelend Vlaams kotlabel, dat de criteria voor contractkwaliteit en studentvriendelijkheid weglaat.

Vanuit LOKO en de KU Leuven klonk vorig academiejaar al eerder kritiek op het nieuwe label. 'Zo zou zelfs een Appeltanskot een kwaliteitslabel kunnen krijgen', luidde het destijds. Het lijkt erop dat dezelfde twijfels nog steeds aanwezig zijn bij de ondertekening van het finale decreet. 

Het nieuwe label uniformiseert de kwaliteitsvereisten in alle Vlaamse studentensteden, met ruimte voor een flexibele invulling. Concreet wordt het uniforme label uitgereikt aan alle koten in alle studentensteden zodra ze voldoen aan de woningkwaliteitsnormen, de brandveiligheidsnormen en de stedenbouwkundige regels. 

Dat betekent dat het criterium 'studentvriendelijkheid' – dat in Leuven is opgenomen in de kotlabels – niet wordt meegenomen. Net dat stuit op onbegrip vanuit Leuven.

Geen studentvriendelijkheid 

Volgens Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, kan er wel gesensibiliseerd worden op een extra criterium, maar wordt het niet meegewogen bij het overhandigen van het label. 'Het criterium studentvriendelijkheid is niet objectief genoeg', vindt de minister. 

Daarnaast zagen, volgens hem, de andere onderwijsinstellingen het niet zitten om dat vierde criterium mee op te nemen. 'Door ons enkel te focussen op de drie vereiste criteria, krijgen we zo veel mogelijk onderwijsinstellingen aan boord', aldus minister Diependaele. 

'Kotlabels werken enkel in een markt met voldoende aanbod. N-VA is echter niet geneigd om de markt in evenwicht te brengen'

Ann Moerenhout, parlementslid Groen

Katrien Devillé, domeinverantwoordelijke huisvesting bij KU Leuven Stuvo, reageert teleurgesteld: 'Zoals het nu op tafel ligt, geeft Vlaamse kotlabel gewoon aan dat een kot voldoet aan wettelijke vereisten, maar niets meer.' De Leuvense context, waarbij al jaren strengere labels worden uitgedeeld vanuit een samenwerking tussen Leuven en de universiteit, wordt zo tenietgedaan. 

Volgens Devillé kan het label leiden tot een stuk minder labels dan in totaal vandaag het geval is, blauwe en groene labels tezamen. 'Vandaag hebben ruim 7.500 entiteiten een voorlopig gunstig besluit en nog eens 5000 koten zitten in navolging', geeft Stephanie Philippaerts, adviseur woontoezicht bij stad Leuven aan. Maar dat is op een totaal van ongeveer 43.000 woonentiteiten voor studenten.

LOKO vreest dat door deze meldingsplicht veel kleine verhuurders, die misschien niet met elk detail in orde zijn, zouden afhaken

Het uniforme label zou in juni of juli in voege treden, al ligt de definitieve timing nog niet vast. Bovendien wijst Devillé op de lastige overgangsperiode die nu ingaat: 'Eigenlijk zijn er nog veel vragen, en het lijkt momenteel niet praktisch haalbaar voor de steden en gemeenten om zich tegen dan voor te bereiden op aanvragen van verhuurders.' 

De invoering van het label voelt volgens Devillé gehaast aan. 'Het is jammer dat men niet wilde wachten op de oefening die de hogeronderwijsinstellingen en VVS maken rond studentvriendelijkheid en contractkwaliteit zodat deze belangrijke criteria nog zou kunnen opgenomen worden bij het Vlaams Kotlabel.'

Hoewel alle koten met een label over alle provincies en onderwijsinstellingen op dezelfde website terechtkomen, blijft KU Leuven de kotwijs.be behouden.

Studenten vrezen onzekerheid

De Leuvense studentenkoepel LOKO heeft vooral twijfels over de overgangsperiode. Zo geldt er binnenkort een algemene meldingsplicht via het Vlaams Loket Woningkwaliteit (VLOK) voor verhuurders van studentenkoten aan de lokale besturen. Dat zodat het totaalaanbod van koten zichtbaarder wordt. Hierdoor kunnen lokale besturen stelselmatig controles uitvoeren, maar de ICT-software hiervoor staat nog in ontwikkeling. 

Zowel LOKO als de huisvestingsdienst vrezen bovendien dat door deze meldingsplicht veel kleine verhuurders, die misschien niet met elk detail in orde zijn, zouden afhaken. 'Daardoor zou het aanbod mogelijk slinken, en dat zou heel jammer zijn', vertelt Egon Bleukx, mandataris Studentenvoorzieningen bij LOKO. 

Stad Leuven zou hier wel grote voorstander van zijn, aldus schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen), omdat ze dan een beter overzicht zou hebben. Minister Diependaele houdt voet bij stuk: 'Het is simpel: als je in orde bent met de minimale normen om een kot te verhuren, heb je niets te verbergen. Het moet een streefdoel zijn om op termijn meer kwaliteitsvolle koten aan te bieden aan studenten.' 

Grote uitdaging

Parlementslid An Moerenhout (Groen), wiens fractie zich onthield van de stemming, vindt dat minister Diependaele meer kan doen.'Kotlabels werken enkel in een markt met voldoende aanbod. N-VA is echter niet geneigd om de markt in evenwicht te brengen, want Diependaele vindt het helaas niet de taak van de overheid om dit te doen'. 

Wel heeft de Vlaamse overheid het project 'Boost het basiskot' op de agenda staan. Dat project bouwt 3.300 basisstudentenkamers over heel Vlaanderen, maar recente cijfers tonen aan dat in Leuven alleen al binnen de twee jaar al 4000 koten tekort zullen zijn.

Powered by Labrador CMS