NIEUWS KOTEN

Kotenprijzen in Leuven gaan door het dak

Wie volgend jaar een kot in Leuven wil huren, trekt best de portemonnee open. Een bevraging van Veto bij meer dan 200 studenten wijst op een gemiddelde huurprijs van 502 euro per maand komend academiejaar.

Gepubliceerd

'Initieel hadden we een maximale huurprijs van ongeveer 550 euro vastgelegd. Ondertussen kijken we meer naar koten van 600 euro', zegt de ouder van een kotzoekende student.

Ook een andere student die op zoek is geeft, aan moeite te hebben om een betaalbaar kot te vinden: 'Mijn budget ligt nu op 500 euro per maand, maar als ik voor die prijs niets vind, dan zal ik een studentenjob moeten nemen om het verschil te kunnen bijpassen.'

De hoge prijzen gelden zowel voor de privémarkt als voor de KU Leuven residenties. Voor volgend academiejaar schommelen de prijzen daar voor een standaardkamer tussen 390 en 500 euro en voor een comfortkamer - met eigen sanitair - tussen 500 en 650 euro.

Indexering

Veel studenten die al een kamer hebben zien de prijs ook erg oplopen, gemiddeld zo'n 57 euro per maand meer dan voor het huidige academiejaar. In principe mogen verhuurders de prijzen niet zomaar verhogen, bij huurders die blijven, maar ze mogen de huurprijs wel indexeren. Samengeteld met de hoog opgelopen energieprijzen kan dat al snel een hele som schelen.

Ondanks de felle prijsstijgingen geeft het merendeel van de studenten wel aan te blijven

Sommige studenten geven in de bevraging echter aan dat de huurprijsstijging de wettelijke indexering overschrijdt. Die indexering kan je immers zelf berekenen. Wanneer je denkt dat je verhuurder de regels niet naleeft, kan je onder andere altijd terecht bij de Wetswinkel in Leuven. Daar geven studenten gratis juridisch advies.

Ondanks de felle prijsstijgingen geeft het merendeel van de studenten wel aan te blijven. Bij sommigen is dat het geval omdat ze simpelweg geen goedkoper kot kunnen vinden van dezelfde kwaliteit.

Kamerkrapte

Er heerst dan ook nog steeds een kotentekort in Leuven. De verwachting is dat het tekort nog enkele jaren - met het zicht op de demografische evolutie - verder zal stijgen. Ann Gaublomme van KU Leuven Studentenvoorzieningen (Stuvo) schat dat er tegen 2026 ongeveer 4.000 kamers zullen moeten bijkomen.

'Wij vinden werk maken van capaciteit en betaalbaarheid van koten belangrijker dan een Vlaams kotlabel'

Ann Gaublomme, Directeur Stuvo KU Leuven

Dat resulteert in lange wachtrijen bij openkotdagen en maakt dat sommigen niet op kot kunnen gaan. Of het zorgt dat mensen een kot kiezen dat duurder is dan ze gepland hadden of dat niet aan de criteria voldoet die ze voor ogen hadden, zegt Gaublomme

Studenten die zekerheid willen over de kwaliteit van het kot kunnen zich baseren op het Leuvense kotlabel. In 2024 komt daar ook een Vlaams kotlabel bij, dat de lokale labels moet vervangen.

Het Vlaamse kotlabel houdt echter rekening houdt met slechts drie criteria: woningkwaliteit, brandveiligheid en een stedenbouwkundige vergunning. Gaublomme staat dan ook kritisch tegenover de uitrol van een Vlaams kotlabel: 'Wij vinden werk maken van voldoende capaciteit en de betaalbaarheid van koten meer prioritair dan een Vlaams kotlabel.' Bovendien missen we het criterium 'studentvriendelijkheid', dat wel is opgenomen in het Leuvense kotlabel.

Huurprijs op maat?

In Leuven kunnen studenten met een wat lager gezinsinkomen wel gebruikmaken van koten met een huurprijs op maat: een kot dat aan een betaalbaardere prijs - gebaseerd op het inkomen - verhuurd wordt door de universiteit zelf.

Maar ook die tarieven stijgen. De bodemprijs zal volgend academiejaar 195 euro bedragen. Dat is een stijging van 64 euro per maand in vergelijking met dit jaar. Voor het volledige jaar betekent dat een verschil van 600 euro voor studenten die sowieso al in een socio-economisch kwetsbaardere positie zitten.

Powered by Labrador CMS