artikel> Directeur Justus Lipsiuscollege ontslagen na meerdere klachten van bewoners

Klachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag door directeur KU Leuven-residentie

Op 28 oktober werd de directeur van het Justus Lipsiuscollege van de KU Leuven met onmiddellijke ingang ontslagen. Vicerector Gosselink spreekt van ‘ernstig grensoverschrijdend gedrag en intimidatie'.

Op basis van meerdere klachten aan de vertrouwenspersoon werd de samenwerkingsovereenkomst met de directeur niet enkel verbroken, maar werd hem ook een contactverbod met de bewoners en ex-bewoners van de residentie opgelegd.

‘Er werden uiteenlopende klachten van grensoverschrijdend gedrag gemeld door verschillende personen, waarvan meerdere klachten zich in de seksuele sfeer situeren’, vertelt Kathleen Vleugels, vertrouwenspersoon aan de KU Leuven. Een van de slachtoffers bevestigt dit ook aan Veto. De klachten gaan minstens tot één jaar terug.

De vermeende dader bekleedde al een functie bij het Justus Lipsius sinds 2009. Sinds 2012 is hij directeur. Hij zou volgens de KU Leuven bovendien misbruik gemaakt hebben van zijn toegang tot de gegevens van de studenten en van zijn loper van het gebouw.

Contactverbod

Vicerector studentenbeleid Gosselink werd 27 oktober op de hoogte gesteld door de vertrouwenspersoon. De directeur van het Justus Lipsiuscollege werd de volgende dag met directe ingang op non-actief gesteld.

Daarnaast werd hem een verbod opgelegd om contact op te nemen met de bewoners en ex-bewoners van de residentie. Ook is het hem verboden om het college te betreden. Er werd een e-mail naar de bewoners gestuurd die hen vraagt om de bewaking via de Centrale Dispatch te bellen indien dit gebeurt.

Er werden drie infosessies voor de inwonende studenten ingepland, waarvan de eerste nog op de dag van het ontslag zelf plaatsvond. Het doel hiervan was enerzijds de studenten te informeren en anderzijds verdere mogelijke slachtoffers in contact te brengen met de vertrouwenspersoon en verdere begeleiding.

De slachtoffers die zich tot nu gemeld hebben krijgen begeleiding indien gewenst. De KU Leuven stelt zich voorlopig niet als aanklagende partij. ‘Het is niet aan ons om rechter te spelen’, vertelt Gosselink. ‘Het gerecht moet nu zijn werk doen. Voor ons is ieder grensoverschrijdend gedrag in de context van het schaden van vertrouwen tussen studenten en verantwoordelijken een reden tot het verbreken van een overeenkomst’. De universiteit wil de slachtoffers wel intensief begeleiden als ze juridische stappen willen ondernemen.
De ontslagen directeur was niet bereikbaar voor commentaar.

Wil je getuigen? Contacteer veto@veto.be of KU Leuven vertrouwenspersoon Kathleen Vleugels.
Edit: artikel geüpdatet op 4/11 om 8.05 uur met een extra citaat van vicerector Gosselink.

Powered by Labrador CMS