JOUW RECHT UITGELEGD KOTEN

Jouw rechten versus die van je kotbaas: 'Geïn­for­meerd zijn is je beste wapen'

In 'Jouw recht uitgelegd' doorprikt Veto de bubbel van de juridische wereld. Deze keer: waarop moet je letten als je een huurcontract aangaat voor jouw kot?

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Geen fan van pendelen, een te lange reistijd of gewoon even het ouderlijke huis uit: er zijn heel wat redenen om als student op kot te vertoeven. Het nijpende tekort op de kotenmarkt en de hoge huurprijzen drijven studenten weleens tot het ondoordacht tekenen van een huurcontract.

Een geschikt kot vinden is daarom meer dan ooit een opgave. De zoektocht zit boordevol miscommunicaties en negatieve ervaringen, getuigt Jesse Bruggemans, student en redacteur bij Veto. 'Toen ik het kot bezocht, zag ik al dat de douchedeuren met tape vast­hingen en dat er schimmel in de badkamer was', vertelt hij. 'Er werd me beloofd dat alles in orde ging zijn toen ik erin zou trekken, maar er is niets veranderd.'

Extra opletten is dus de boodschap. Om latere problemen te vermijden, is een goed huurcontract cruciaal. 'Geïnformeerd zijn over je rechten is je beste wapen', benadrukt Maarten van Mol, voorzitter van Wetswinkel Leuven, een studentenvereniging die gratis juridisch advies biedt aan studenten. Maar waar moet je specifiek aandacht voor hebben?

1. Let op de (extra) kosten

Het is belangrijk om na te gaan welke kosten in de huurprijs zijn inbegrepen. Water, ener­gie en telecommunicatie kunnen namelijk ook afzonderlijk verrekend worden: in dat geval moet je bovenop de afgesproken huurprijs nog een apart bedrag betalen. 

De verhuurder kan werken met een vast (maandelijks) bedrag, of een bedrag dat aansluit bij het werkelijke verbruik, waarbij je in het begin van de huurperiode een voorschot betaalt. 'De kans is groot dat je dan wel nog een stukje gaat moeten bij­passen', waarschuwt Tugce Altintas van Wetswinkel Leuven. 

Voor studenten die meerdere jaren bij dezelfde kotbaas huren, geldt een extra bescherming. 'Verhoogt je kotbaas de huur­prijs, dan moet je dat niet noodzakelijk accepteren', maakt Van Mol duidelijk. Bij een verlenging van je contract mag de verhuur­der de prijs namelijk enkel indexeren. 'Die beperking geldt wel niet voor de kosten van water, energie en tele­communi­catie, daar heeft de verhuurder vrij spel.'

Vertrek je op Erasmus en wil je daarom je kot onderverhuren, dan mag de verhuurder dat in principe niet weigeren

Voor de aanvang van het huurcontract vraagt de verhuurder ook een waarborg. 'Zo'n waarborg mag maximaal twee maand­en huur bedragen', vertelt Bernard Tilleman, professor bijzondere overeen­komstenrecht aan de KU Leuven. Hij voegt er de volgende tip aan toe: 'Zet de waarborg op een aparte rekening, zodat je het geld via deblokkering eenvoudig terug kan krijgen wanneer het huurcontract  eindigt.'

Bovendien is het huurcontract geen op zichzelf staand gegeven, ook het huis­houdelijk reglement bevat bindende afspraken. Denk bijvoorbeeld aan een rook­verbod of een verplichting tot het poetsen van de keuken. 'Het is daar dat verregaande verplichtingen aan de huurder opgelegd kunnen worden', vult Van Mol aan. 'Lees het huishoudelijk reglement dus zeker door, voordat je dit tekent.' 

2. Communication is key

Wanneer je de sleutels van je kot krijgt, kunnen er al snel kleine gebreken opvallen, zoals een deuk in de deur of zwarte strepen op de muur. Daarom beschrijf je op dat moment best de huidige staat van je kot in een zogenaamde 'plaatsbeschrijving', zodat eventuele schade later niet aan jou kan worden toe­geschreven. 

'De defecten die niet op de plaats­beschrijving staan, worden verondersteld oorspronkelijk niet aanwezig te zijn geweest, waardoor ze later aan de student kunnen worden toegerekend', legt Tilleman uit. 'Het is dus belangrijk dat de student aandachtig is bij het opstellen van de plaatsbeschrijving, en alle gebreken vermeldt.'

Als je schade hebt veroorzaakt is het ook belangrijk om transparant te zijn. Als student­-huurder heb je immers een meldings­­plicht. 'Als je bijvoorbeeld schim­mel op de muur niet meldt, riskeer je dat toekomstige herstellingskosten op jou vallen', aldus Van Mol. 

Kleine herstellingen worden normaal gezien betaald door de huurder, grote door de verhuurder. Daarop bestaan echter uitzon­deri­ngen. 'Wanneer de grote herstel­ling het gevolg is van jouw fout, kan de kost wel aan jou toekomen', verduidelijkt Van Mol. 'Herstellingen die het gevolg zijn van nor­maal gebruik of ouderdom van het gebouw moeten daarentegen wel door de kotbaas worden gedragen.'

3. Onderverhuren kan (onder voorwaarden)

Als student wil je soms je kot onderverhuren, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie. 'Het uitgangspunt is dat dat verboden is, tenzij je toestemming krijgt van je verhuurder', vertelt van Mol. 'Als je je kot aan het onder­verhuren bent, blijf jij wel aansprakelijk voor de schade als initiële huurder', waarschuwt Altintas. 

Een uitzondering op dit algemene uitgangs­punt vormen de uitwisselings­programma's. Vertrek je bijvoorbeeld op Erasmus en wil je daarom je kot onderverhuren, dan mag de verhuurder dat in principe niet weigeren. Doet je kotbaas dat toch, dan moet die daar­voor een 'bijzonder goede reden' geven. In de praktijk wordt zo'n reden echter niet snel aanvaard.

Zit je met huurproblematieken? Voor algemene informatie, juridisch advies en bemiddeling kan je gratis terecht bij de adviseurs Huisvesting van Stuvo. Ook bij Wetswinkel Leuven staan vrijwillige adviesverleners voor je klaar. Dit is geen juridisch advies. Mogelijke nuances en uitzonderingen werden achterwege gelaten.



Powered by Labrador CMS