NIEUWS KOTEN

Huurprijs gesubsidieerde koten KU Leuven stijgt voor het tweede jaar op rij

Speciale koten voor studenten met financiële moeilijkheden worden komend academiejaar opnieuw een beetje duurder. Die stijging was al langer gepland. KU Leuven wijst als oorzaak op de hoge inflatie enerzijds, en de gebrekkige financiering vanuit de Vlaamse overheid anderzijds.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Ook in het huidige academiejaar zijn de prijzen van de koten met huurprijs op maat gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De laagst mogelijke huurprijs dit jaar bedroeg 195 euro per maand, terwijl dat het jaar ervoor nog 131 euro was. 

Bij koten met een huurprijs op maat wordt de huurprijs gebaseerd op de financiële situatie van de student in kwestie. De minimumprijzen stijgen nu opnieuw: de bodemprijs voor zo'n kamer staat nu op 252 euro. Op twee academiejaren tijd is die prijs dus bijna verdubbeld.

De belangrijkste reden daarvoor zouden de inflatie zijn enerzijds, en de gebrekkige financiering vanuit Vlaanderen anderzijds, laat de universiteit schriftelijk weten bij monde van perswoordvoerder Sigrid Somers.

Aan hogeschool UCLL stijgt de huurprijs van koten met huurprijs op maat ook, en forser, zoals Veto gisteren berichtte.

Indexering

'Deze prijzen zijn het resultaat van een denkoefening die twee jaar geleden is gemaakt', verklaren Egon Bleukx en Eva Kuipers, mandatarissen Studentenvoorzieningen bij studentenkoepel LOKO. 'Het Domein Sociaal Welzijn en Studiefinanciering van Stuvo kwam uit op deze prijs die de noden van studenten het beste dekte.' 

Aan het begin van het academiejaar kondigde Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts nog 6 miljoen aan bijkomende stuvo-middelen aan. Toch is dat niet genoeg

Die prijsstijging zou over twee jaar verspreid worden. Komend academiejaar is daar dus het sluitstuk van. De academiejaren erop zullen deze referentieprijzen steeds gepast geïndexeerd worden per academiejaar.

De gestegen prijs kan sommige studenten doen schrikken, maar daar wil LOKO hen in geruststellen: 'Deze duidelijke stijging is vooral het gevolg van een grote indexering, maar de inkomsten van studenten worden ook geïndexeerd.' Ze doelen daarmee onder meer op de studietoelagen van de Vlaamse overheid. Ook de financiële steun vanuit KU Leuven Stuvo wordt berekend met de hogere kostprijs in gedachten.

Vlaamse overheid schiet tekort

Aan het begin van het academiejaar kondigde Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts nog 6 miljoen aan bijkomende stuvo-middelen aan. Toch is dat niet genoeg voor de Vlaamse universiteiten en hogescholen. Hun protest beheerst al het hele semester het hogeronderwijsdebat.

Als die financiering structureel te laag blijft, zal ook KU Leuven Stuvo uiteindelijk moeten besparen. Mogelijk stijgen de prijzen in dat geval nog sterker dan de index. 'Indien dat gebeurt, zal LOKO in elk geval mee aan de onderhandelingstafel zitten', verzekeren Bleukx en Kuipers.

Powered by Labrador CMS