NIEUWS KOTEN

Hogeschool UCLL verhoogt fors de prijzen van gesubsidieerde koten 

'Gelukkig bevinden de prijzen zich nog steeds ver onder het marktgemiddelde.'

Hogeschool UCLL voert komend academiejaar een prijsstijging door van haar speciale koten voor studenten met financiële moeilijkheden. Hoewel de prijzen stijgen met 50 euro, trekt de hogeschool ondertussen wel het aanbod aan beschikbare kamers omhoog.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Aan hogeschool UCLL zaten afgelopen academiejaar 221 studenten op een kamer met huurprijs-op-maat. Dat zijn speciale kamers voor studenten met financiële moeilijkheden, waarvan de prijs gebaseerd is op het inkomen van hun ouders. 

Omwille van budgettaire tekorten is de hogeschool genoodzaakt om de prijzen op te trekken: 50 euro meer per kamer, ten opzichte van de prijzen van dezelfde kamers aan de KU Leuven. De hogeschool leent die kamers immers van de KU Leuven, maar moet meer vragen aan haar eigen studenten voor eenzelfde kamer, omdat ze anders budget te kort komt.

Aan de KU Leuven was de minimumprijs voor zo'n kamer voor het huidige academiejaar nog 195 euro, maar die stijgt volgend jaar naar 252 euro. Zo komen de prijzen voor UCLL studenten gemiddeld tussen de 302 en 414 euro te liggen, afhankelijk van de situatie van de student in kwestie. Een forse stijging.

'Dat staat ons toe om de kamers te kunnen blijven voorzien, en gelukkig bevinden de prijzen zich dan nog steeds onder het marktgemiddelde', vertelt Manushan Nesari, Teamcoördinator Studentenvoorzieningen UCLL.

25 extra kamers

De koten worden gesubsidieerd door de dienst studentenvoorzieningen. Die dienst ontvangt subisides van de Vlaamse overheid, maar die subsidies lopen achter op de noden van de hogeschool. 'Terwijl onze studentenaantallen stijgen, laten bijkomende middelen vanuit de Vlaamse overheid op zich wachten', vertelt Nesari. 'Daarom moeten we keuzes maken.'

De Vlaamse hogescholen – samen met de vijf universiteiten – trekken al een tijdje aan de alarmbel wat de financiering vanuit Vlaanderen betreft

Momenteel geeft studentenvoorzieningen aan de UCLL al het grootste deel van haar budget uit aan huisvesting. Toch zijn er ook andere domeinen waar een grote nood aan budget is: 'Mentaal welbevinden is een belangrijke pijler waarin we moeilijk kunnen knippen, hetzelfde geldt voor financiële bijstand aan kwetsbare studenten', vertelt Nesari.

De prijsstijging laat de hogeschool tegelijk toe om het aanbod van kamers uit te breiden, zodat ze er aan ook meer kunnen aanbieden aan studenten die nood en recht hebben op zo'n kamer. Het gaat om kamers die de hogeschool leent van de KU Leuven. 'We hebben een vast contingent aan kamers die we mogen gebruiken van de KU Leuven, daar komen er nu een 25 à 30 tal bij', aldus Nesari.

Besparingen

De Vlaamse hogescholen – samen met de vijf universiteiten – trekken al een tijdje aan de alarmbel wat de financiering vanuit Vlaanderen betreft. Die zou structureel te weinig zijn, en al jaren de stijgingen in studentenaantallen niet volgen. 

Dat toont zich ook op andere vlakken: vorig jaar besloot de UCLL om uit de overeenkomst met Alma te stappen. Daardoor eten haar studenten niet meer aan een goedkoop tarief in het Leuvense studentenrestaurant. 

'Maar daartegenover staat wel een goedkoper, lokaal aanbod op de campussen van UCLL zelf', maakt Nesari zich sterk. 'Aan onze hogeschool is slechts de helft van de studenten trouwens kotstudent, dat maakt dat de nood aan voedingsvoorzieningen in de binnenstad minder groot is.'

Deel je verhaal

Ben jij student aan een hogeschool of universiteit die het moeilijk heeft om rond te komen? Deel je verhaal met Veto. Bereik ons via veto@veto.be.

Powered by Labrador CMS