NIEUWS STUDIEKOSTEN
Hoeveel kost een jaar studeren?
Een jaar studeren daar hangt een stevig prijskaartje aan. Uit een nieuw rapport van Thomas More blijkt dat studiekosten met zo'n vijf procent gestegen zijn.
Het Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn van Thomas More publiceert jaarlijks een verslag over de kost van een jaar studeren. Het verslag deelt dat kostenplaatje op in zogeheten strikte studiekosten, ruime studiekosten en leefkosten.
In 2024 kost een jaar studeren 17.111 euro voor kotstudenten en 11.148 euro voor pendelstudenten, wat een stijging van vijf procent is tegenover vorig jaar. In 2023 koste een jaar studeren kotstudenten 16.303 euro en pendelstudenten 10.760 euro
Studiegeld
De strikte studiekosten omvatten studiegeld en cursussen. Het studiegeld voor een niet-beurstariefstudent steeg met slechts 24 euro tegenover vorig jaar. Maar de vaste studiegelden, die maximaal 1116 euro bedragen, blijven een flinke som om in één keer te betalen.
Gemiddeld geven studenten aan de universiteit 312 euro uit aan studiemateriaal en cursussen. Hogeschoolstudenten daarentegen betalen daar 'maar' 293 euro voor. Naast studiemateriaal en cursussen moet er ook een laptop aangeschaft worden. In het rapport heeft deze een aankoopprijs van 627 euro en kost deze per jaar 125 euro.
Op kot of pendelen?
Er is een aanzienlijk verschil van bijna 6.000 euro tussen kotstudenten en pendelstudenten. De huur van een kot is in het algemeen immers de grootste studiekost voor ouders.
De gemiddelde prijs voor een privékamer met een lavabo bedraagt 453 euro per maand. De meeste koten worden voor 12 maanden gehuurd, wat jaarlijks oploopt tot 5.436 euro. Een kot moet ook ingericht worden, wat meer kosten met zich meebrengt.
'Er moet veel meer geïnvesteerd worden in betaalbare studentenhuisvestingen. Basiskamers voor koten zouden een goede oplossing zijn', zegt Nele Van Hoywhegen, bestuurder Sociale zaken en Diversiteit bij VVS (de Vlaamse Vereniging van Studenten).
'Iedere student zou moeten kunnen genieten van het studentenleven'
Nele Van Hoyweghen - bestuurder Sociale zaken en Diversiteit (VVS)
Bij pendelstudenten liggen vooral de vervoerskosten hoog. Een eigen auto zorgt voor meer comfort, maar ook voor meer facturen. Naast de hoge aankoopprijs van gemiddeld 7.839 euro moet er ook rekening worden gehouden met de kostprijs van benzine en verzekeringen, respectievelijk 910 euro en 855 euro per jaar.
Wat het openbaar vervoer betreft, is er maar 30 euro verschil tussen een jaarabonnement van de bus en de trein. Voor een jaarkaart van De Lijn betaal je 216 euro, en de NMBS maakt je 243 euro lichter.
Vrije tijd
De leefkosten omvatten uitgaven voor voeding, kleding en ontspanning. Deze kosten staan los van de studies, maar zijn essentieel voor het sociale aspect van het leven van jongvolwassenen.
Doordat pendelstudenten thuis kunnen mee-eten, geven ze 336 euro per jaar minder uit aan voedsel dan kotstudenten. Het kost jaarlijks 2.479 euro om deze studenten van drie voedzame maaltijden en snacks per dag te voorzien.
Kotstudenten hebben doorheen het jaar een budget nodig om te kunnen koken, en in de blok gaan ze meestal langs bij het studentenrestaurant. Jaarlijks kost het 2.815 euro om hun honger te stillen.
'Het is belangrijk dat het hoger onderwijs democratisch blijft'
Nele Van Hoywhegen - bestuurder Sociale zaken en Diversiteit (VVS)
Tenslotte amuseren studenten zich graag in hun vrije tijd. Gemiddeld krijgen ze hiervoor maandelijks 140 euro zakgeld van hun ouders. Per jaar geven ouders 1.681 euro zakgeld aan hun kinderen. 'Iedere student zou moeten kunnen genieten van het studentenleven. Het is onrealistisch van studenten te verwachten dat ze voltijds studeren en tegelijkertijd voltijds werken om hun studies te kunnen betalen', zegt Van Hoyweghen.
Volgens Van Hoyweghen zouden de beurzen evenveel moeten stijgen als de studiekosten. 'Het is belangrijk dat het hoger onderwijs democratisch blijft, dat afgestudeerde middelbare scholieren ongeacht hun socio-economische achtergrond naar de universiteit of hogeschool kunnen.'