REPORTAGE GEBEDSRUIMTES

Het verhaal van gebedsruimtes aan de KU Leuven: 'Soms staat er een enorme rij aan te schuiven'

Talrijke gebedsruimtes vind je ietwat verborgen over verschillende campussen van de KU Leuven. Gelovige studenten vertellen waarom die voor hen zo belangrijk zijn. 'In de twee jaren dat ik hier studeer, heb ik maar één keer een Christen zien komen bidden.'

Gepubliceerd

'Je kan moeilijk diversiteit en inclusie omarmen, maar ze afstoten zodra ze religieuze kantjes krijgen', schreef KU Leuven-rector Luc Sels onlangs in zijn opinie voor De Morgen. 'We merken dat studenten en medewerkers vaak bewust kiezen voor onze universiteit omdat ze er hun religie vrij kunnen beleven.' Een van de manieren waarop de KU Leuven dat doet, is door het inrichten van gebedsruimtes op verschillende van haar campussen. 

'Tijdens gebedstijden staan hier soms rijen aan te schuiven', vertelt Samira*, een islamitische psychologiestudente. 'Ik en mijn vriendinnen maken vooral gebruik van de gebedsruimtes om tot rust te komen in het algemeen. 

'Wie precies naar de ruimtes komt, wordt niet bijgehouden'

Mattijs Messely, domeinverantwoordelijke Inclusie & Diversiteit bij Stuvo

Ook Faisal*, een islamitische ingenieursstudent maakt gebruik van een gebedsruimte, meestal die op de Faculteit Letteren. De meeste studenten nemen hun eigen attributen mee, vertelt hij. 'We gebruiken een gebedsmat omdat datgene waarop we bidden proper hoort te zijn.'

De gebedsruimtes zijn verspreid over verschillende campussen heen. Naast de gebedsruimte in het Erasmushuis, heeft de KU Leuven nog op vier andere locaties gebedsruimtes ingericht. Deze liggen verspreid over Arenberg, Gasthuisberg en de verschillende faculteiten binnen de ring. Ook campussen buiten Leuven zijn voorzien van zulke plekjes, zoals in Antwerpen, maar ook bijvoorbeeld in Geel. 

Stil en neutraal

Volgens het huishoudelijke reglement, dat in elk van deze ruimtes ophangt, zijn ze er voor individuele bezinning, rust, meditatie en/of gebed. De ruimtes zijn dus expliciet niet bedoeld als studeerruimte noch voor gezamenlijke activiteiten, gebedsdiensten of vergaderingen. Het is de bedoeling dat de ruimtes ook effectief stil en neutraal zijn, maakt ook Mattijs Messely, domeinverantwoordelijke Inclusie & Diversiteit bij Stuvo, duidelijk. 

‘Bij groepsactiviteiten zal altijd gepraat worden, dat willen we vermijden. De ruimtes moeten gebruikt kunnen worden door eender wie op elk moment. 'Niemand zou op voorhand moeten registreren', aldus Messely. 'Daarom vermijden we dat die ruimtes geclaimd zouden kunnen worden door een specifieke groep of vereniging. 'Wie precies naar de ruimtes komt wordt niet bijgehouden.'

Het lijkt dat opvallend weinig christenen gebruik maken van de gebedsruimtes. 'De helft van de tijd is er niemand, maar als ik iemand tegenkom, zijn het vaak moslims.'

Verschillende religieuze studentenverenigingen maken gebruik van deze stille ruimtes. Bijvoorbeeld ook de IMSAL (Internationale Moslim Studenten Associatie van Leuven), laat weten dat veel van hun leden de stille ruimtes gebruiken en dat ze als vereniging dankbaar zijn dat de universiteit belang hecht aan levensbeschouwing. 

Naast de gebedsruimtes van de KU Leuven, maakt de vereniging ook gebruik van een heuse 'studentenmoskee' aan de Rijschoolstraat, in een gebouw dat ze huurt van de universiteit. 

Waar zijn de christenen?

Het lijkt dat opvallend weinig christenen gebruik maken van de gebedsruimtes. 'In de twee jaren dat ik hier studeer, heb ik nog maar één keer een Christen gezien die kwam bidden.' Dat vindt ook Faisal*. 'De helft van de tijd is er niemand, maar als ik iemand tegenkom, zijn het vaak moslims.'

Toch gebruiken veel leden van CDS, de christendemocratische studentenvereniging, in hun privétijd de gebedsruimtes, laat ze weten. De leden van Katechetika, de studentenvereniging aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen, maken wel gebruik van de ruimte op hun campus voor gezamenlijke bezinningsactiviteiten. 

Nieuwe ruimtes

De KU Leuven startte pas in 2016 met het inrichten van deze ruimtes. Daarmee liep ze vier jaar achter op de seculiere universiteiten van Hasselt en Antwerpen. De UGent begon er zelfs al mee in de jaren '80. Nieuwe stille ruimtes kunnen aangevraagd worden bij Stuvo. Dat kan ook voor een specifieke gebedsruimte: zo werd er in 2024 nog een islamitische gebedsruimte ingericht aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen.

Faisal en Samira zijn gefingeerde namen. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. 

Powered by Labrador CMS