TERUGBLIK VETO 50

Het verhaal van de eerste Veto: ''s Morgens lag de vloer vol met zinnen die het niet gehaald hadden'

Op 10 oktober 1974 verscheen de eerste Veto. Ze telde vier bladzijden en bracht vooral nieuws met een links-activistische insteek. Van professionaliteit was bij de eerste Veto's nog geen sprake: 'Het was een prehistorische tijd.'

Gepubliceerd

Tijdslijn

  • 10 oktober 1974: 'Veto 1' verschijnt.

  • 1977: Veto krijgt een eigen kantoor in ’t Stuc.

  • 1981: Studenten van het KVHV, de CDS en de NSV vallen de gebouwen van ASR binnen. 

  • 1983: Een conflict met de Algemene Studentenraad (ASR), waar Veto oorspronkelijk het blad van was, leidt tot de ontslagneming van de voltallige redactie. De ruzie kenmerkt een periode van toenemende onafhankelijkheid voor Veto van de ASR.

  • 1984: NSV-militanten bezetten het Stuc, waar ook het kantoor van de Veto ligt. Een van de actievoerders is Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter - ondanks masker toch herkenbaar op een foto die werd gepubliceerd in Veto 1023. 

  • Oktober 1984: Veto krijgt haar huidige kantoor te ‘s-Meiersstraat 5

  • juni 1985: Veto brengt een extra nummer uit naar aanleiding van het overlijden van rector Pieter De Somer. Het hele nummer is gewijd aan het leven en de carrière van de rector.

  • 30 oktober 1987: Leden van de NSV stelen ongeveer 6000 Veto’s uit de bakjes, ofwel drie vierde van de oplage. Een dure grap die de redactie 25.000 BF zou kosten.

  • 1992 Rector Roger Dillemans laat de Veto’s uit de bakjes halen na controverse omtrent de omstreden en gedurfde rubriek de 'rechtsboven.' De redactie besloot hierna geen rechtsboven meer te publiceren 'uit veiligheidsoverwegingen’. 

  • 1994 Als reactie en parodie op de Campuskrant, een maandelijks universiteitsblad van de KU Leuven en concurrentie voor de Veto, publiceerde Veto in 1994 de "Kantuskramp". 

  • 1995 Veto kondigt de komst aan van hun website. Daarmee werd Veto een van de eerste Vlaamse kranten die digitaal beschikbaar was.

  • 1998: Een 18-jarige student overleed na een val tijdens de 24 urenloop. Dat jaar was er geen uitslag. Veto laat haar derde pagina leeg, op een overlijdensbericht en een korte, serene, duiding na.

  • 2004: Veto maakt de overstap van analoge naar digitale fotografie.

  • 2011 onder de noemer 'Veto+' verschijnen op de website exclusieve artikels.

  • 2017: Veto wordt in plaats van een wekelijkse krant een tweewekelijks magazine. 

  • 2023: Veto’s liveblog van de 24 urenloop haalt 22.521 unieke views.

Veto ontstond als erfgenaam van de Nieuw Linkse studentenbeweging vanaf 1968 in Leuven. Die voerde een strijd voor gelijkheid in de Derde Wereld en tegen de traditionele, volgens hen conservatieve, waarden in de maatschappij. 

Studentenprotest 

Veel studenten waren bij de politiek betrokken sinds de kwestie van Leuven Vlaams. 'De Nieuw Linkse beweging bestond daarvoor niet in Vlaanderen, maar is uit de Vlaamsgezinde studentenbeweging gegroeid,' zegt Louis Vos, professor emeritus in de geschiedenis.

'Wij wilden simpelweg de wereld veranderen'

Kris Van Bouchout, oprichter Veto

'Het weigeren van een volledige vernederlandsing van de universiteit door de bisschoppen, leidde voor het eerst tot ongehoorzaamheid van de Vlaamse katholieken', gaat Vos verder. 'Dat protest verschoof bij de Leuvense studenten naar een brede maatschappijkritiek.' In die sfeer is Veto ontstaan. 

Ideologisch

'Wij waren niet journalistiek maar opiniërend', geeft Kris Van Bouchout, oprichter van Veto, toe. 'We hadden altijd een mening.' Toch was de Nieuw Linkse beweging in 1974 volgens Vos eigenlijk al op haar retour: 'Het massale linkse studentenprotest eindigde rond 1973 en 1974. De eerste redactie van Veto heeft mei 1968 trouwens niet meegemaakt.' 

'Staat en kapitaal bleven bestaan, maar de kerk heeft onze generatie in die tijd wel kapot gekregen'

Kris Van Bouchout, oprichter Veto

Dat vertaalde zich al in de eerste jaargang. 'Veto focuste vanaf het begin al vrij sterk op de universiteit zelf, niet louter op de arbeidersstrijd of de ongelijkheid in de Derde Wereld', merkt Vos op. Dat blijkt uit de voorpagina van de eerste Veto. De redactie gaf aan dat de studenten aan de KU Leuven niet gehoord zouden worden: 'Daarom stellen wij graag ons VETO.' 

Toch was er ook een zekere aandacht voor internationale thema's, zoals de apartheid in Zuid-Afrika: 'Wij wilden simpelweg de wereld veranderen', zegt Van Bouchout. De drie vijanden van Veto, bovenaan op de voorpagina, waren dan ook de staat, de kerk en het kapitaal. 'Staat en kapitaal bleven bestaan, maar de kerk heeft onze generatie in die tijd wel kapot gekregen,' aldus Van Bouchout. 

Studentenraden

Veto was niet het eerste of enige studentenblad in 1974. Ons Leven van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) gaf lang de toon aan. 'Maar de impact ervan was vanaf 1968 sterk verminderd en tegen 1974 was het nog slechts een marginaal verschijnsel', meent professor Vos.

'Ik ben fier dat ik die eerste slechte versie heb geschreven'

Kris Van Bouchout, oprichter Veto

Er waren ook extreemlinkse bladen en het populaire Omtrent. Dat blad vond Van Bouchout destijds te filosofisch en te intellectueel: 'Wij wilden een progressief, kritisch maar vooral mainstream blad maken dat zoveel mogelijk studenten probeerde te bereiken.'

Het resultaat, Veto, werd in 1974 opgericht door een samenwerking van de Sportraad, Kultuurraad, Sociale Raad en Kringraad van de studenten. 'Veto was toen nog klein en amateuristisch', geeft Van Bouchout toe. 'Maar we hadden een draagkracht en bereik, hoe slecht we in het begin ook waren.'

Knippen en plakken

Van een moderne redactie was nog geen sprake: 'Het was een prehistorische tijd', zegt Van Bouchout. 'Guido Minne en ik verzamelden artikelen en knipten ze 's nachts bij elkaar op een lichtbak in een kelder. Als een artikel te lang was, dan knipten we er een paragraaf uit. 's Morgens lag de vloer vol met zinnen die het niet gehaald hadden.'

Ondanks dat amateuristische begin, groeide Veto uit tot een vaste waarde. De oprichter van weleer is dan ook trots op zijn blad, en op hoe het vandaag voortleeft: 'Ik ben fier dat ik die eerste slechte versie heb geschreven.' 

Powered by Labrador CMS