nieuws> Lorin Parys stapt uit de nationale en Leuvense politiek

Geen Parys meer aan de Dijle

N-VA-kopstuk Lorin Parys stapt uit de politiek voor een functie als CEO van de Pro League. Hij was in 2018 kandidaat-burgemeester van Leuven, maar moest de duimen leggen tegen Mohamed Ridouani.

Gepubliceerd

Lorin Parys heeft zijn ontslag zondagavond meegedeeld aan de Leuvense N-VA-fractie. Hij moet afscheid nemen van de politiek om CEO van de Pro League te worden, een functie waarmee hij op 1 april start. Parys is vorig jaar nog herverkozen als nationaal ondervoorzitter van N-VA. Ook die functie legt hij neer.

Deze avond volgt zijn officiële ontslag uit de gemeenteraad. Tot nu was hij er fractievoorzitter van N-VA Leuven, naar een opvolger is het voorlopig gissen. Voor de fractie is het hoe dan ook reorganiseren, want afdelingsvoorzitter Johan Schoofs moet deze vrijdag de fakkel doorgeven. Dan zijn het verkiezingen voor het bestuur van N-VA Leuven.

Bittere pil

Lorin Parys zorgde in 2018 voor een verrassing toen bleek dat hij en niet Theo Francken de Leuvense N-VA-lijst zou trekken. Hij zat voorheen nog niet in de gemeenteraad, maar zetelde wel al sinds 2014 in het Vlaams Parlement.

N-VA boekte in oktober 2018 een overwinning en sprong van negen naar elf zetels. Parys toonde zich meteen bereid om te besturen, maar moest diezelfde avond nog toekijken hoe Vooruit (destijds nog SP.A), CD&V en Groen tot een akkoord kwamen.

Parys hekelde zogenaamde 'prestigeprojecten' van de stad boven 'degelijk' bestuur

De periode van Parys in de gemeenteraad kenmerkte zich door felle en snelle oppositie. Persberichten van de stad worden regelmatig gevolgd door nuancerende berichten van de N-VA-fractie. Vooral wonen en veiligheid werden stokpaardjes van N-VA Leuven. Parys hekelde zogenaamde 'prestigeprojecten' van de stad boven 'degelijk' bestuur.

Onder meer het zwembad aan de Vaartkom, dat circa 12 miljoen euro zou moeten kosten, werd kop van Jut. Het stadsbestuur zou het geld naar buiten gooien en de prijs daarvoor doorschuiven naar de Leuvenaar. Parys verweet het college een 'belastingscollege' te zijn.

Lorin Parys werd in 2018 ook ondervoorzitter van de N-VA en gaf toen al enkele taken uit handen, vertelt vice-fractievoorzitter Zeger Debyser. 'We zijn dus zeker geen eenmanspartij', benadrukt hij. 'Onze aanpak hangt niet enkel af van Lorin.' Het was desondanks een verrassing toen Parys afgelopen weekend zijn ontslag meedeelde.

Ongeduldig

Bij N-VA leek zijn weg sowieso geblokkeerd. Met Theo Francken en Ben Weyts heeft de partij in Vlaams Brabant al twee sterke kopmannen voor de nationale politiek. Ook in Leuven liggen er obstakels: burgemeester Ridouani zal wellicht zijn kanseliersbonus opstrijken en zal dus moeilijk van de troon te stoten zijn.

'Hij was een zeer goede vertegenwoordiger, maar soms twijfelde ik of zijn overtuiging wel helemaal oprecht was'

Bert Cornillie, gemeenteraadslid (Vooruit)

Het klinkt dat Parys misschien het geduld ontbrak om zijn kans af te wachten. Zeker voor iemand met kwaliteiten die over de meerderheidsbanken erkend worden. Hij was hoe dan ook een intelligent en geslepen politicus.

'Hij is zeer flamboyant en energiek, maar ik stelde me soms vragen bij de manier waarop', aldus gemeenteraadslid Bert Cornillie (Vooruit). 'Hij was een zeer goede vertegenwoordiger, maar soms twijfelde ik of zijn overtuiging wel helemaal oprecht was. Is het engagement of strategie?'

Oude rot, parlementslid of wit konijn?

Een nieuwe fractievoorzitter kiezen staat later deze maand op de planning, zegt Debyser aan Veto. Mogelijk wordt dat Debyser zelf. Hij is een oude rot in de Leuvense N-VA: vorige legislatuur was hij al fractieleider. Hij combineert zijn mandaat in de gemeenteraad met zijn aanstelling als professor moleculaire virologie aan de KU Leuven.

Ook Katrien Houtmeyers wordt getipt als mogelijke opvolger. Ze belandde in de gemeenteraad na de verkiezingen van 2018. In 2019 werd ze ook verkozen als federaal parlementslid.

'We waren het niet altijd eens, maar konden toch constructief samenzitten over bepaalde thema's. Lorin zei altijd waar het op stond'

Alexandra Roumans, fractievoorzitter gemeenteraad (Open VLD)

Houtmeyers wil nog niet reageren over de opvolging van Parys als fractievoorzitter. 'De prioriteit ligt nu bij hoe het verder moet met de fractie en hoe we de belangen van de Leuvenaar gaan blijven behartigen', vertelt ze.

Welbespraakt

Parys zal gemist worden bij de N-VA, zo klinkt het. Houtmeyers zegt dat ze altijd een goede tandem vormde met Parys. 'Alle succes ook aan Lorin in zijn nieuwe functie.'

Ook bij Open VLD en CD&V positieve geluiden. Volgens Open VLD-fractievoorzitter Alexandra Roumans verliep de samenwerking altijd goed: 'We waren het niet altijd eens, maar konden toch constructief samenzitten over bepaalde thema's. Lorin zei altijd waar het op stond.' Lorin Parys had ook een kort verleden bij Open VLD, maar stapte in 2013 over naar N-VA.

'De gemeenteraden zullen nu misschien iets minder lang duren. Lorin kon soms wel doordrammen'

Karin Brouwers, gemeenteraadslid (CD&V)

Gemeenteraadslid Karin Brouwers (CD&V) heeft het over Parys' welsprekendheid. Ze zit ook met hem in het Vlaams Parlement. 'Zijn vertrek is een gemis voor de politiek en voor de N-VA', zegt ze. Ze voegt er een kwinkslag aan toe: 'De gemeenteraden zullen nu misschien iets minder lang duren. Lorin kon soms wel doordrammen. (lacht)'

Zitje in de gemeenteraad

Parys' zitje in de gemeenteraad komt eveneens vrij. Ook over die opvolger is er nog geen zekerheid. Toen gemeenteraadslid Lies Verlinden enkele maanden geleden op zwangerschapsverlof ging, werd ze vervangen door Karen Van Herck. Hilde De Troyer en Fred Debrun staan echter in principe hoger op de opvolgerslijst. Zij weigerden toen.

Er is geen zekerheid dat ze dat opnieuw zullen doen. Debrun geeft in elk geval aan er nog over na te zullen nadenken. Van Herck zegt nog niet gecontacteerd te zijn, maar zou het mandaat opnemen als het haar zou worden aangeboden, zo zegt ze aan Veto. Hilde De Troyer kon niet bereikt worden.

Powered by Labrador CMS