ANALYSE DUURZAAMHEID

Duur haalt het van duurzaam bij studenten

Duurzaamheid leeft bij studenten en uit zich op diverse manieren. Ze eten minder vlees op kot en doen korte verplaatsingen op klimaatbewuste wijze. Desondanks is de prijs toch vaak doorslaggevend.

Gepubliceerd

Bij studenten leeft het gevoel dat medestudenten minder met duurzaamheid bezig zijn dan zijzelf. Tegelijkertijd vindt veertig procent dat ze zelf nog niet genoeg doen voor hoeveel ze er om geven. Dat blijkt uit een indicatieve rondvraag van Veto bij meer dan tweehonderd studenten.

Een vierde van de respondenten geeft aan niet echt bezig te zijn met duurzaamheid. Meer dan de helft van de studenten zou bereid zijn op straat te komen voor een duurzame samenleving. Het is een thema dat leeft bij studenten.

Wat de pot schaft

Veertig procent van de studenten geeft aan thuis meer vlees te eten dan op kot en meer dan de helft stuurt er thuis dan ook op aan om minder vlees te eten. Een kwart van de studenten eet nooit vlees, vier procent is veganist. Wat niet op geraakt op kot, bewaren de meeste studenten om later op te eten. Bovendien heeft ondertussen bijna iedereen een drinkbus en brooddoos. Het zijn kleine, alledaagse dingen die de meeste studenten al prima doen. Ook korte verplaatsingen worden grotendeels te voet of met de fiets gedaan.

Slechts veertien procent gaf aan te kiezen voor duurzame, maar duurdere producten

Drie vierde van de studenten gaf dan weer aan zeer bewust bezig te zijn met energie- en waterconsumptie. Dat doen ze door vooral de verwarming niet op te zetten, minder lang te douchen en lichten te doven. Of dat enkel vanuit duurzame overwegingen is, lijkt gezien de huidige crisis twijfelachtig.

Prijsvoordeel boven duurzaamheid

Helaas knelt daar het schoentje, wanneer de prijs in rekening gebracht wordt. Een student uit de enquête zegt te proberen helpen waar het kan, maar het niet zo breed te hebben en dus niet altijd erg duurzaam kan leven. Dat uit zich ook in het koopgedrag van studenten: slechts veertien procent kiest voor duurzame, maar duurdere producten.

Wel kijkt de meerderheid naar de hoeveelheid plastic verpakking bij het winkelen. Nikkie Melis, coördinator Ecoteams KU Leuven, zegt echter dat de impact van afval op je ecologische voetafdruk, in vergelijking met vlees- en energieconsumptie, beperkt is. 'Het helpt natuurlijk wel, maar eerder om aan te tonen hoeveel spullen je aankoopt.'

'Activisme is niet de enige vorm van duurzaam engagement'

Nikkie Melis, coördinator Ecoteams KU Leuven

Ook op reis haalt de goedkopere prijs van het vervuilende vliegtuigticket of de auto het voor velen van het duurdere treinticket. Al zijn er altijd uitzonderingen: verschillende studenten gaven in de enquête aan bewust nooit voor het vliegtuig te kiezen. Zij vormen echter wel een minderheid.

'Ik kies voor plekken die geen vliegreis vereisen, en doe het liefst citytrips zodat ik daar alles met het openbaar vervoer kan doen', aldus een student in de rondvraag. Tijdsbesparing en prijsvoordelen primeren voor de modale student nog steeds op duurzaamheid.

Bewuster gaan leven

Kati Hermann, vrijwilliger bij Green Office, benadrukt het belang van bewuster leven en kopen. Denk een extra keer na over alles en vraag je af of het wel echt nodig is, is een terugkerende gedachte uit de enquête, die Hermann ook bevestigt. Ze raadt aan om in te zetten op kleine dingen die een groot verschil kunnen maken.

Volgens Melis begin je best bij zaken die aansluiten bij je eigen buikgevoel: 'Activisme is niet de enige vorm van duurzaam engagement', vertelt ze. 'Vaak begint het bij één iemand met een goed idee, die sleurt dan de rest mee.'

Powered by Labrador CMS