artikel> Door minder fysieke lessen is voltijds kot voor veel studenten overbodig

Deeltijds op kot: een nieuw initiatief van Getaway studio's

Als vervelend gevolg van corona is er minder fysieke les. Daardoor is de nood aan een kot vandaag kleiner​. De keten Getaway springt op die trend en biedt studio's aan als deeltijds studentenkot.​

Aan het eind van een lange dag studeren en lessen volgen, heeft iedereen een plek nodig om even tot rust te komen. Voor sommige studenten is dat hun ouderlijk huis, voor anderen is dat een kot.

Door de pandemie onderging het studentenleven een metamorfose, met beperkt nachtleven en online hoorcolleges tot gevolg. Voor sommigen kan het zijn dat het huren van een kot daardoor niet langer nodig is. Getaway Studios - een keten in verschillende grote steden, diestudios voor een kort verblijf aanbiedt - heeft voor die student een nieuw aanbod: een studio huren voor maar enkele paar dagen per week.

Getaway biedt al sinds 2015 complete gemeubelde studio's voor korte termijn aan in verschillende grote steden, zoals Gent en Brussel. Normaal gesproken richten ze zich op zakenlieden of toeristen, maar omwille van reisbeperkingen hebben ze de laatste tijd vaak kamers vrij: 'Wij bieden onze studio's momenteel ook aan als kantoren voor overdag. We dachten dat dit misschien ook iets voor studenten kon zijn, die maar een paar dagen per week op campus moeten zijn', legt Alan De Geest, medewerker bij Getaway, uit.

Prijs-kwaliteit

De prijs van zo'n studio varieert naargelang de duur van de huurperiode. Voor een studio van ongeveer 25 vierkante meter betaal je tussen de 35 en 50 euro per nacht. Ze zijn volledig ingericht met bed, een bureau, een kitchenette, een private badkamer en er is, niet onbelangrijk voor een student, gratis en ongelimiteerde wifi.

Bij deze manier van 'op kot gaan' is er geen sprake van een contract

Een verblijf van één nacht kost je al snel 50 euro, maar wanneer je meerdere nachten of weken na elkaar plant te blijven, gaat de prijs omlaag. Bij deze manier van 'op kot gaan' is er geen sprake van een contract. Je wordt als toerist beschouwd, waarbij je dus ook de bijhorende stadsbelasting van 2 euro per nacht betaalt.

Het is bovendien niet zo het je eigen studentenkamer is. Wanneer je als student de kamer verlaat, kunnen andere mensen die kamer de rest van de week huren. Men moet de kamer dus telkens leeg achterlaten bij vertrek, maar: 'Het is mogelijk om spullen bij ons op te bergen voor die studenten die regelmatig bij ons blijven. Ook kunnen wij in zekere mate rekening houden met de student, als die graag iedere week dezelfde kamer heeft', klinkt het bij Getaway.

Zakelijke sfeer

Omdat de studio's regelmatig door toeristen, zakenlieden en nu ook studenten gebruikt worden, is de verwachting wel dat het rustig en netjes blijft. 'Wij merken dat de studenten die tot nu toe contact opnamen met ons wel degelijk komen om te studeren', merkt De Geest op. Faciliteiten zoals een gemeenschappelijke bar of een lobby zijn er niet, dus vrienden uitnodigen in een gemeenschappelijk ruimte is hier niet van toepassing. In de studio zelf mag je wel een vriend of twee ontmoeten, zolang er geen geluidsoverlast is.

'Wij proberen ons hoofd boven water te houden zoals iedereen nu er minder toeristen zijn'

Alan De Geest, medewerker Getaway

Wie dit interessant vindt, kan contact opnemen met Getaway via email (studenten@getaway.be) en een prijsvoorstel aanvragen. Dan wordt er een regeling op maat van de student gemaakt, naargelang of je enkele maanden wilt blijven, of slechts enkele dagen per week.

Middel tegen coronacrisis

'Tot nu toe draait het wel', merkt De Geest op, 'maar het is niet dat dit een enorm groot commercieel succes is voor ons waar wij op gaan blijven inspelen. Het blijft tenslotte nog steeds een reddingsmiddel die we tijdens de coronacrisis hebben ontwikkeld. Nu er minder toeristen zijn, proberen wij ons hoofd boven water te houden zoals iedereen. Bovendien kunnen we een goede oplossing aan studenten geven.'

Of het initiatief ook na dit semester nog zal blijven doorlopen, is nog niet bekend en hangt af van hoe de crisis zich verder ontwikkelt.

Het model voor deze ‘studentenhotels’ bestaat ook in andere steden en dan vooral in Nederland, waar het bedrijf ‘The Student Hotel’ al in dertien steden verspreid over heel Europa vestigingen heeft. Tot nu toe lag de focus vooral op Erasmusstudenten die voor enkele maanden een studio of kamer huurde, maar door corona is bij hen het aantal ‘permanente’ studenten in het hotel flink omhoog gegaan.

Powered by Labrador CMS