NIEUWS COALITIE

Burgemeester Ridouani gaat verder met coalitie van Vooruit, cd&v en Groen

Mohamed Ridouani gaat verder met de huidige coalitie van Vooruit, Groen en cd&v. Dat ondanks Groen bij de gemeenteraads­verkiezingen werd afgestraft, en Ridouani op een zucht van een absolute meerderheid staat. 

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Mohamed Ridouani gaat dan toch verder met zijn huidige coalitiepartners, cd&v en Groen. Dat hoewel Groen maar liefst de helft van haar zetelaantal verloor, en cd&v een zetel verloor. 'Ik ben overtuigd dat we met deze ploeg de formule hebben gevonden om de best mogelijke toekomst te bouwen voor deze stad', zei burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) bij de voorstelling van de nieuwe coalitie in het stadhuis.

Toch zijn de krachtverhoudingen in de coalitie stevig veranderd. Vooruit heeft met 23 zetels, slechts één zetel tekort voor een absolute meerderheid. Groen zag haar zetelaantal echter dalen van 10 naar 5 zetels. Cd&v verloor ook een zetel. 'Vooruit is versterkt uit de verkiezingen gekomen', en zo bevestigde Ridouani ook de nieuwe politieke realiteit. 

Zo levert Vooruit maar liefst zes schepenen, en mogen cd&v en Groen elk twee schepenen uitkiezen. In het nieuwe schepencollege zijn er ook evenveel vrouwen als mannen. 'Je mag niet alleen met een verkiezingsuitslag rekening houden, je moet ook een ploeg smeden dat zes jaar lang kan besturen', verklaart Ridouani. 'N-VA is geen natuurlijke partner. Onze programma's liggen ver uit elkaar.' Daarmee zwemt Vooruit tegen de stroom van andere steden en gemeenten in, waar veel Arizonacoalities worden gesmeed. 

Spek en bonen

'Ik had het ook heel brutaal kunnen spelen', zegt Ridouani, die voor Vooruit nog eens zes jaar burgemeester van Leuven mag zijn. 'Maar iedereen weet dat als niet elke speler zich in een voetbalteam welkom voelt, alles uit elkaar valt. Daarom heb ik belangrijke bevoegdheden aan mijn coalitiepartners gegeven. Zij zitten er echt niet voor spek en bonen bij.'

Dat Groen ondanks haar barslechte verkiezingsresultaat toch toetreedt tot de nieuwe coalitie, is volgens kersvers schepen van Wonen Lies Corneillie geen ondoordachte keuze. 'We hebben daar goed over nagedacht, maar hebben veel signalen opgevangen dat er naar ons werd gekeken om de thema's van wonen en klimaat op te nemen.'

Het nieuwe Leuvense schepencollege

  • Mohamed Ridouani, burgemeester (Vooruit)
  • Lalynn Wadera, schepen van Onderwijs (Vooruit)
  • Bieke Verlinden, schepen van Zorg (Vooruit)
  • Bert Cornillie, schepen van Cultuur (Vooruit)
  • Lothe Ramakers, schepen van Gelijke Kansen en Diversiteit (Vooruit)
  • Christophe Stockman, schepen van Sport, openbaar groen en stadsgebouwen (Vooruit)
  • Dirk Vansina, schepen van Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit (cd&v)
  • Liesbeth Vandermeeren, schepen van Jeugd en Burgerzaken (cd&v)
  • Lies Corneillie, schepen van Wonen en Mondiaal Beleid (Groen)
  • Thomas Van Oppens, schepen van Klimaat en Financiën (Groen)

De bevoegdheid van mobiliteit moet Groen wel afgeven aan cd&v. 'Als je als kleinere partij in een coalitie stapt, moet je keuzes maken', zegt Corneillie. Het mobiliteitsbeleid van Groen kostte de partij naar alle waarschijnlijkheid ook heel wat stemmen, aangezien het circulatieplan in Kessel-Lo bijvoorbeeld op heel wat weerstand stootte. 

De bevoegdheid komt nu in de handen van cd&v-schepen Dirk Vansina. 'Mobiliteit is een thema dat bijzonder gevoelig ligt: het raakt de mensen in het hart. Het is daarom mijn opdracht om de de rustige vastigheid in die bevoegdheid te binnen te brengen.'

Afscheid

De verkiezingsuitslag hield ook in dat heel wat voormalige kopstukken een slechte score behaalden. Zo behaalde voormalig schepen van Mobiliteit David Dessers minder stemmen dan de nummer twee op de lijst, Lies Corneillie. Hij verdwijnt dan ook uit het schepencollege. 'David heeft die keuze zelf gemaakt, en daar zijn we hem ook heel erkentelijk voor', zegt Corneillie daarover.

Bij cd&v nemen ook schepenen Carl Devlies - die al sinds 1994 schepen was in Leuven - en Johan Geleyns afscheid van het bestuur, en wordt voormalig fractieleider Liesbeth Vandermeeren naar het college gestuurd. Nochtans had Devlies er heel wat op ingezet om opnieuw schepen te worden. Zo gooide hij een persoonlijke verkiezingsfolder in de bus van alle Leuvenaars, waar hij zelfs aanbood om mensen in een shuttlebus naar de stembus te brengen, iets wat niet mag. 

'Carl Devlies heeft met veel overtuiging de fakkel doorgegeven', zegt Vansina. 'Hij heeft persoonlijk veel geïnvesteerd in deze campagne, en daardoor ook ongetwijfeld mee bijgedragen aan het feit dat cd&v standhield bij de verkiezingen.' 

Mohamed Ridouani mag nog eens zes jaar burgemeester van Leuven blijven.

Wel valt op dat tal van de jonge kandidaten die op de Vooruit-lijst stonden en verkozen raakten, zoals Jan-Thomas Roefs en Lisa Jiroflée, geen schepenambt krijgen. Maar volgens Ridouani zullen jonge kandidaten nog goed bedeeld worden bij de verdeling van andere mandaten in de verschillende raden van bestuur. Ook moet nog het fractieleiderschap worden verdeeld. 

'Om ervoor te zorgen dat ze nog kunnen groeien in hun rol, moet je ze vooral ook goed begeleiden', zegt Ridouani daarover. 'Wij hebben de toekomst binnengehaald, maar zij moeten nog klaargestoomd worden, zodat hun mandaat hen niet plots teveel wordt.'

Mohamed Ridouani mag dus nog eens zes jaar burgemeester van Leuven blijven, en dat aan het hoofd van dezelfde coalitie. Al staat hij electoraal sterker dan ooit. Zelfs Tobback, die in 2018 de sjerp doorgaf aan 'Mo', behaalde nooit de 41,7 procent die Vooruit twee weken geleden scoorde bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Dit artikel werd geüpdatet om de reacties van Mohamed Ridouani, Lies Corneillie en Dirk Vansina toe te voegen.

Powered by Labrador CMS