artikel> CEO Daniël Lips pleit voor duurzaamheid
Alma uit de bocht met prijzige salades
De prijsverhoging van Alma: voor een heerlijke salade betaalt u sinds maandag een democratische €1,60/100 gram. Wanneer u aan de kassa de rekening krijgt, wel... Schept u best niet te veel op.
Fishy
'In de zomervakantie kostte een grote pot van de pastabar 3,60 euro', vertelt Paul. ‘Nu werkt dat blijkbaar per gewicht. Er staat wel een weegschaal naast, maar je kunt niet zien hoeveel dat gaat kosten. Je moet nu zelf de berekening maken, wat ik al wat fishy vond.’ Door zijn grote honger besloot de student te gaan voor 600 gram. ‘Dat bleek dan 10,42 euro te kosten’, verklaart hij.
Ook professor Filip Raes kwam voor een dure grap te staan. ‘Met de opening van het academiejaar was het nogal druk in Alma 1. Een buitenlandse student vroeg me hoe de saladbar werkte, dus ik vertelde gewoontegetrouw dat je gewoon mocht nemen en dat dat op zo’n vier euro neerkwam.’ Maar toen Raes aan de kassa kwam, moest de man achter de toonbank toch even wegen. ‘Dat kwam opeens neer op meer dan het dubbel.'
'600 gram, dat is niet niets'
Daniël Lips, CEO van Alma
Volgens Raes is ook het Alma-personeel helemaal niet opgezet met de gang van zaken. ‘Ik zei dat ik het zou tweeten, waarop de kassier me spontaan het ticketje meegaf als extra bewijsvoering.’ Dat bevestigt Kalina. De studente betaalde voor een slaatje van ongeveer 400 gram zo’n zeven euro. ‘De mensen aan de kassa vinden het ook schandalig, maar zeiden dat ze er niets aan konden doen. Ze raadden me aan om een klachtenbrief te sturen tegen de dure slaatjes, wat ik ook gedaan heb.’
Daniel Lips, CEO van Alma, reageert beslist: 'Het gaat - laat ons zeggen - niet gewoon om één bord, als je kijkt naar de hoeveelheid groenten die meegenomen worden. 600 gram groenten, dat is niet niks. Ik zou niet durven zeggen dat de prijs zo hoog ligt. Zeker niet als je vergelijkt met de benchmarking. Horecazaken in Leuven vragen hiervoor nagenoeg het dubbele. Het is dus 1,60 per 100 gram. Dat is een goedkoop gemiddelde.'
'We willen vermijden dat er veel groenten achteraf dus eigenlijk in de vuilnisbak terecht komen'
Daniël Lips, CEO van Alma
Duurzaamheid
Volgens Lips is dit principe ingevoerd in het kader van duurzaamheid: ‘Heb je een kleine honger en neem je niet veel groenten, dan betaal je ook niet veel. Maar pak je veel salade, dan betaal je ook voor wat je neemt. Op die manier willen we mensen bewust maken van hoe ze omgaan met voeding.’ Eigenaardig, aangezien Alma's gratis frietjes befaamd zijn.
‘We willen vermijden dat er veel groenten achteraf dus eigenlijk in de vuilnisbak terecht komen’, benadrukt Lips. Een nobel doel, dat zeker, al lijkt dat nu vooral het omgekeerde effect te hebben. Raes: ‘Volgens de kassierster die ik sprak, komen de mensen nu aan de kassa en moeten ze opeens acht euro betalen voor een slaatje. ‘Doe dan maar niet’, is de reactie daarop. Die slaatjes blijven dan aan de kassa staan en worden uiteindelijk weggegooid.’
Plantaardig eten is nochtans goed voor het milieu. ‘De nieuwe rector zei dat het vegetarisch aanbod wat prijsvriendelijk mocht, wel, dan is dit toch wel het omgekeerde’, klinkt het bij de prof.
LOKO, de Leuvense studentenkoepel, stelt zich voorstander van het feit dat Alma in de vorm van slaatjes gezonde snacks aanbiedt. ‘Maar de prijssetting ervan is niet op de raad van bestuur besproken’, reageert voorzitter Pieterjan Vaneerdewegh. ‘We zullen navraag doen over de prijs en hoe die tot stand gekomen is.’