artikel> Wereldwijde steun voor de LGBTQI-gemeenschap

15 mei, de dag waarop de wereld Paars kleurt

Deze week kleurt de KU Leuven Paars uit solidariteit met de LGBTQ-community. Dat in het teken van de Paarsdag op 15 mei, een dag die in het teken staat van de strijd tegen holebi- en transfobie.

Gepubliceerd

The Times they are A-Changin

Tijdens de opening van het nieuwe academiejaar in 1997 protesteerden holebi's van de vrije vereniging 'het Goede Spoor omdat ze de slogan 'wel jong, niet hetero' niet mochten ophangen tijdens de inschrijvingen. Professor Van Gerven, voorzitter Raad Studentenvoorzieningen meende dat 'de ouders en ook de studenten zich aan de affiches zouden kunnen storen.'

In 1997 verenigden studenten zich tegen onderdrukking van homoseksuelen. In dat jaar protesteerden Leuvense studenten tegen het besluit van ons opleidingsinstituut om een ludieke actie van de vrije vereniging 'Het Goede Spoor' te verbieden.

Het werd de vereniging verboden om de slogan 'Wel jong, niet hetero' op te hangen tijdens het inschrijfmoment. Ons instituut wilde ouders en studenten niet 'shockeren'.

Nu zijn we meer dan twintig jaar later en wordt homoseksualiteit als de normaalste zaak van de wereld beschouwd. Althans, onder de meesten van ons. Nog steeds zijn er regelmatig fysieke aanvallen op holebi’s of zijn zij het slachtoffer van verbaal geweld of discriminatie.

Paarse initiatieven deze week

Op 17 mei 1990 werd homoseksualiteit van de lijst van ziekten geschrapt door de Wereldgezondheisorganisatie (WHO). Ter ere van deze dag vinden er deze week allerlei initiatieven plaats.

Afgelopen woensdag vond er de derde informele virtuele LGBTQ-bijeenkomst plaats, met als thema de representatie van de LGBTQ-gemeenschap aan de universiteit.

Op donderdag kon men een zoommeeting bijwonen waarin er gesproken werd met verschillende vertegenwoordigers van studentenrekeningen. Queer-vertegenwoordigers, welteverstaan.

Vandaag is Paars, de kleur van jouw...

Vandaag is de klapper op de vuurpijl. Onze studentenverenigingen (en Veto) kleuren hun logo paars, en vertegenwoordigers veranderden hun profielfoto van Facebook met het logo van Paars.

Paars? Waar komt dat nou juist vandaan? In 2010 besloot Brittany McMillan, een Amerikaanse ex-studente, paars te dragen om de LGBTQ-gemeenschap een hart onder de riem te steken. De aanleiding was het disproportioneel aantal zelfmoorden onder LGTBQ-jongeren in Noord-Amerika. Zelfmoorden gedreven door zelfhaat en voortkomend uit aanhoudende pesterijen.

McMillan koos de kleur paars naar het violet in de bekende regenboogvlag of pride flag. Violet staat in de vlag symbool voor 'Spirit'. McMillan nodigde via Facebook iedereen uit om dit ook te doen. Een traditie werd geboren, genaamd Spirit Day. Maar bij ons noemen we dat gewoon Paars Dag.

Powered by Labrador CMS