PARTNERCONTENT
Zo houd je je studentenkamer netjes en schoon
Studenten hebben soms de reputatie lui te zijn. We weten dat dit niet waar is, ook al zijn er altijd enkele uitzonderingen op de regel. Om je te helpen bewijzen dat iedereen ongelijk heeft en te laten zien dat je je zaken wel degelijk goed op orde hebt, volgen hier enkele tips voor het netjes en brandschoon houden van je studentenhuisvesting.
Plan het schoonmaken en opruimen in
Als je student bent, draait het allemaal om motivatie. Omdat je veel activiteiten te combineren hebt, zoals colleges volgen, studeren, bijbaantjes en een sociaal leven opbouwen, is het begrijpelijk dat je niet te veel van je kostbare tijd wilt besteden aan schoonmaken. Of je nu een studentenkamer hebt of een huis deelt met anderen, het is belangrijk dat je je rooster bekijkt en drie vrije uren vindt voor de eerste grote schoonmaak en daarna één uur per week om alles in een nette staat te houden. Schrijf de tijden op die je vrij bent om schoon te maken, en plan ze in in je wekelijkse schema zodat je precies weet wat je wanneer moet doen. Een overzicht en een planning helpen om op gang te komen. Maak een afspeellijst op Spotify of YouTube om naar te luisteren terwijl je schoonmaakt. Heus waar: muziek maakt het werk een stuk leuker.
Stel een roulerend schema op
Als je een huis met anderen deelt, zal een roulerend schema je helpen om de zaken georganiseerd te houden, en het werk eerlijk te verdelen. Als iedereen het eens is met het idee, ga je bijeen zitten en bespreek je hoe je het werk gaat organiseren. Bedenk welke klusjes regelmatig gedaan moeten worden, zoals de gootstenen doorspoelen, ontkalken nespresso apparaat of onder de kasten stofzuigen. Bespreek met elkaar wie deze wisselende taken wanneer op zich neemt. Maak ten slotte een spreadsheet met een lijst van alle taken, onderverdeeld op datum en de persoon die verantwoordelijk is voor elke taak. Deel de lijst op Google Drive, via e-mail of op WhatsApp, en hang hem op in een gemeenschappelijke ruimte in je gedeelde studentenkamer.
Ruim troep zoveel mogelijk meteen op
Zelfs als je een spreadsheet hebt met een duidelijke taakverdeling, kun je het beste tijd besparen door alles zoveel mogelijk schoon te houden. Een woonruimte schoon houden is meer een kwestie van mentaliteit dan een techniek, en geeft je meer tijd om te genieten van andere dingen. Een truc is om gemorste vloeistoffen onmiddellijk op te vegen. Was keukengerei onmiddellijk na elke maaltijd af, in plaats van het in de gootsteen te laten staan. Controleer regelmatig of er oud voedsel in de koelkast staat, en gooi het weg. Zorg ervoor dat iedereen zijn niet-essentiële toiletartikelen in zijn eigen kamer bewaart, om te voorkomen dat de gedeelde badkamer rommelig wordt. Zet de afvalbak dicht bij de voordeur, zodat je het afval gemakkelijker buiten kunt zetten als de zak vol is. Als je een drukke student bent, kan het een hele klus zijn om ook nog je studentenhuis schoon en netjes te houden, maar vergeet niet dat een schoon huis een gelukkig huis is.