PARTNERCONTENT

Tips voor een betere focus op je tentamen

Binnenkort een tentamen of een presentatie over een voor jou uitdagende thema? Een goede voorbereiding helpt je een beter resultaat te krijgen. Maar wat helpt je bij een goede voorbereiding? In deze blog volgen een aantal tips die je niet alleen helpen om je te kunnen focussen op de toetsing, maar die je ook helpen om de spanning ernaartoe te verminderen.

Gepubliceerd

Een planning maken

Het voorbereiden van een tentamen begint met het maken van een planning. Door van tevoren een planning te maken van de te bestuderen thema’s die in het tentamen bevraagd worden, kun je stapsgewijs de stof bestuderen. Hetzelfde geldt bij het voorbereiden van een presentatie, plan dit ook in meerdere stappen. Zo maak je het voor jezelf behapbaar en overzichtelijk. Hoe eerder je met de planning begint, des te meer ruimte je jezelf geeft. Je houdt bijvoorbeeld meer tijd over om jezelf aan het eind te toetsen of om de stof nog eens in alle rust tot je te nemen.

Ontspannen tussen het studeren door

Belangrijk tijdens het studeren is om af en toe momenten van ontspanning in te lassen. Je kunt niet uren achtereen op een thema gefocust blijven zonder dat je er eventjes uitstapt en je zinnen op iets anders verzet. Dat kan klein door halverwege de studiemiddag een kop koffie te halen. Je kan het ook groter aanpakken door de middag te reserveren voor een wellness. Je zult merken dat je na een bezoek aan sauna Dilbeek weer volledig opgeladen bent en de energie hebt om je weer te concentreren op de studiestof.

Hoofd- van bijzaken onderscheiden

Kijken we inhoudelijk naar de voorbereidingen, dan is het heel belangrijk om goed te bepalen wat de hoofdzaken zijn die voortdurend in de colleges terugkomen en die als het ware dikgedrukt in je boeken vermeld staan. Deze zaken moet je onthouden en komen gegarandeerd terug op het tentamen. Onderscheid de hoofdzaken van de bijzaken, zodat je weet wat je moet onthouden. Door het grotere geheel te begrijpen, kun je de informatie ook beter toepassen op praktische casussen.

Met studiegenoten studeren

Trek je veel op met studiegenoten die je wekelijks aantreft bij de studievereniging? Waarom zou je niet met elkaar afspreken tijdens een studieochtend? Door samen ervoor te gaan zitten, kun je elkaar stimuleren en helpen. Begrijpt de een thema A niet, dan kan de ander daarbij helpen en andersom. Op die manier ondersteun je elkaar in de voorbereidingen. Bovendien is gedeelde smart halve smart. Studeren is niet altijd even plezierig, maar ga je samen door de lastige stof dan wordt het een stuk draaglijker.

Goed resultaat belonen

Zit het tentamen of de presentatie er dan eindelijk op en is het resultaat naar wens? Dan is het ook heel belangrijk jezelf te belonen. Ga een avond uiteten of op stap met je studiegenoten om te proosten op de behaalde voldoendes. Of koop die ene paar schoenen die je al maanden wilt hebben. Vooral als het een lastig tentamen was waar je echt alles voor hebt gedaan, heb je de beloning meer dan verdiend.

Powered by Labrador CMS